Udruga roditelja "Korak po korak" raspisuje natječaj za radno mjesto: PROGRAMSKI ASISTENT/ASISTENTICA

Poslodavac: Udruga roditelja "Korak po korak"

Kontakt adresa: Ilica 73

Mjesto: 10 000 Zagreb, HRV

Mjesto obavljanja posla: Zagreb

Početak rada: 01.11.2017.

Vrsta posla: Ugovor o radu na određeno vrijeme (2 mj. uz mogućnost produljenja) uz puno radno vrijeme

Opis posla:

Poslovi vezani uz organizaciju i koordiniranje provedbe aktivnosti projekata Udruge

Priprema projektnih prijedloga, priprema izvještaja za donatore

Administrativno-tehnički poslovi

Uvjeti:

- fakultetsko obrazovanje društvenog/humanističkog smjera

- dobro poznavanje govornog i pisanog engleskog jezika

- dobro korištenje MS Office-a i interneta (MS Word, MS Excel, MS Powerpoint)

Prednost:

- mlade nezaposlene osobe do 29 godina

- iskustvo u radu na projektima udruga ili prethodno volontersko iskustvo

- vozačka dozvola B kategorije

Poželjne osobine:

- samostalnost, inicijativnost i proaktivnost

- izražene organizacijske i komunikacijske sposobnosti

- spremnost na učenje i usavršavanje

- odgovornost

Postupak prijave:

Prijava se sastoji od slanja životopisa i motivacijskog pisma. Prijave se šalju isključivo e-mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Molimo da u e-mailu pod 'Subject' OBAVEZNO napišete: Prijava za radno mjesto

Natječaj je otvoren do 23.10.2017. u 12:00 sati. Prijave pristigle nakon tog datuma neće se razmatrati. Kandidati koji prođu prvi krug selekcije bit će kontaktirani i pozvani na intervju.

Izabrani/a kandidat/kinja počinje raditi od 01.11.2017.

Pozivamo sve zainteresirane na okrugli stol pod nazivom „Dalje, bolje“ a koji je završni dio aktivnosti projekta „Uključeni roditelji“. Okrugli stol održati će se 25. listopada, 2017. godine u prostorijama Matice hrvatske, Mala dvorana, Ul. Matice Hrvatske 2, Zagreb s početkom u 13 sati. Predviđeno vrijeme okruglog stola su dva sata. Program okruglog stola možete preuzeti ovdjeLjubazno molimo zainteresirane da ispune prijavni list koji mogu preuzeti ovdje te ga ispunjenog pošalju na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Okrugli stol namijenjen je roditeljima i djeci, stručnjacima u području socijalne i obiteljske politike, pravosuđa te područja ljudskih prava a posebno prava djece. Cilj mu je analizirati trenutno stanje te izraditi preporuke za stvaranje usluga koje bi još kvalitetnije odgovorile na probleme i izazove s kojima se susreću roditelji koji su u riziku od socijalne isključenosti.

Podsjećamo, cilj projekta "Uključeni roditelji" je doprinijeti smanjenju diskriminacije i povećanoj integraciji bivših zatvorenika, te njihovih obitelji, kroz jačanje osobnih, roditeljskih i partnerskih resursa te uključivanje u zajednicu kroz mrežu roditelja pomagača. Projekt sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, socijalnu politku i mlade u iznosu od 120.000,00 kuna. Suradnik na projektu je Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske, odnosno Uprava za kaznene poslove i probaciju i Uprava za zatvorski sustav.

Obzirom na veliki interes za edukaciju iz CAP programa, informiramo zainteresirane o rasporedu i mjestu održavanja seminara u narednom razdoblju. Seminari u Velikoj Gorici za Osnovni CAP te u Zagrebu za Teen CAP su već popunjeni te smo otvorili dodatni seminar u Zagrebu za Osnovni CAP koji će se održati u siječnju, 2018. godine te podsjećamo zainteresirane da je predviđen seminar za Teen CAP u Osijeku. Više detalja možete vidjeti ovdje a prijavnice možete preuzeti ovdje.

Detalji o predstojećim seminarima - uskoro na ovim stranicama.

Temeljem brojnih upita za edukacije, Udruga roditelja "Korak po korak" razvila je katalog edukacija planiranih za školsku godinu 2017/2018 u sklopu CAP programa.

Napominjemo da je ovaj katalog informativnog karaktera. Nakon što nam zainteresirani pošalju ispunjen prijavni list koji mogu preuzeti ovdje, Udruga će ih kontaktirati te dostaviti potpune informacije o mjestu, terminu te predavačima na edukaciji. Također, Udruga će sukladno predviđenom vremenu održavanja pojedine predstojeće edukacije na web i Facebook stranici udruge objavljivati detaljne informacije o pojedinoj edukaciji te vas pozivamo da ih redovito pratite.

Katalog možete vidjeti ovdje

27. lipnja 2017. godine s početkom u 10.00 sati  u prostorijama Stare gradske vijećnice grada Garešnice održan je okrugli stol pod nazivom: "Iskorijenimo nasilje nad djecom. Provedimo riječi u djela!". Ova aktivnost doprinos je kampanji UN-a "High time to end violence 2030", a financirana je sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja u sklopu projekta čiji je nositelj Udruga roditelja "Korak po korak" a partneri su Grad Garešnica i Osnovna škola Garešnica.

Okruglom stolu odazvalo se 20 stručnjaka i stručnjakinja iz područja odgoja i obrazovanja (škola i vrtića) te policije. Prisutne je uvodno pozdravio gradonačelnik Grada Garešnice, Josip Bilandžija, a okrugli stol je vodila i moderirala predstavnica Udruge roditelja "Korak po korak", Marina Trbus.

Voditeljica okruglog stola prisutne je upoznala s Programom održivog razvoja za razdoblje 2015. do 2030. godine, koje su Ujedinjeni Narodi usvojili 2015. godine i koji predstavljanju nastavak tzv. Milenijskih ciljeve, čija je potpisnica i Republika Hrvatska. Program održivog razvoja UN-ov je je prvi globalni dogovor za ljudski razvoj i očuvanje planeta. Sadrži ukupno 17 ciljeva, od kojih je u sklopu teme eliminacije svih oblika nasilja nad djecom, voditeljica istaknula 16. cilj: Mir, pravda i snažne institucije.

U sklopu 16. cilja, državni tajnik UN-a, Ban Ki-moon je u ožujku 2016. godine pokrenuo globalnu kampanju "High time to end violence by 2030" Upućujemo čitatelje/ice da više detalja o ovoj kampanji potraže na: https://www.endviolenceagainstchildren.org/

Cilj kampanje je da ni jedno dijete do 2030. godine ne bude žrtva nasilja. Ban KI-moon prilikom pokretanja kampanje, istaknuo je kako je samo u prošloj godini – od 2.2 milijardi djece koliko ih ima na svijetu – najmanje 1 milijarda bila zlostavljana. Podaci za Hrvatsku također su vrlo poražavajući:

Kroz mjesec lipanj, Udruga roditelja "Korak po korak" nastavlja s aktivnostima koje sufinanciraju Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Ministarstvo znanosti i obrazovanja a koje su doprinos Globalnim održivim ciljevima te Kampanji UN-a pod nazivom: Iskorijenimo nasilje nad djecom. Provedimo riječi u djela!

Aktivnosti koje smo predvidjeli su okrugli stolovi, odnosno radionice u 5 gradova: Virovitica, Vukovar, Petrinja, Rešetari i Garešnica (više detalja niže u tekstu).

Globalni održivi ciljevi, nastavak su tzv. Milenijskih ciljeva koje je preuzela i Republika Hrvatska za razdoblje 2000. -2015. Globalni ciljevi sadržani u programu do 2030. godine te uključuju 17 ciljeva i bazirani su na konceptu održivog razvoja. Koncept održivog razvoja podrazumijeva proces postizanja ravnoteže između gospodarskih, socijalnih i okolišnih zahtjeva, kako bi se osiguralo "zadovoljavanje potreba sadašnje generacije, bez ugrožavanja mogućnosti budućih generacija da zadovolje svoje potrebe".

Obzirom da se Udruga roditelja "Korak po korak" dugi niz godina bavi prevencijom nasilja nad i među djecom, posebno nam je važan 16. cilj - Mir i pravda, snažne institucije. Upravo unutar ovog cilja je Ban Ki-moon, generalni tajnik UN-a u ožujku 2016. godine pokrenuo globalnu kampanju "High Time to End Violence 2030", odnosno "Iskorijenimo nasilje nad djecom. Provedimo riječi u djela!"

Pozivamo sve zainteresirane da se odazovu i sudjeluju na dolje navedenim aktivnostima u gradovima koji su u njihovoj blizini a program i prijavni list za svaku aktivnost možete pronaći na dnu teksta.

Udruga roditelja "Korak po korak" od 1. studenog 2016. godine provodi novi projekt "Uključeni roditelji". Opći cilj projekta je doprinijeti smanjenju diskriminacije i povećanoj integraciji bivših zatvorenika, te njihovih obitelji, kroz jačanje osobnih, roditeljskih i partnerskih resursa te uključivanje u zajednicu kroz mrežu roditelja pomagača. Projekt sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, socijalnu politku i mlade u iznosu od 120.000,00 kuna.

Suradnici na projektu je Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske, odnosno Uprava za kaznene poslove i probaciju i MPRH Uprava za zatvorski sustav, dok su konzultantice na projektu Ljiljana Ban, socijalna pedagoginja i Irena Vitaljić, psihologinja, a nezavisnu evaluaciju ovog pilota provesti će prof.dr.sc. Martina Ferić.

Projekt je dizajniran na način da 6 roditelja pomagača koji sudjeluju u projektu na volonterskoj osnovi, djeluju kao podrška u kvalitetnijoj inkluziji roditelja - bivših zatvorenika u zajednicu. Ovo namjeravamo postići kroz 8 zajedničkih radionica koje će uključivati teme roditeljstva, partnerskih odnosa ali i osobnog rasta i razvoja.

U razvoj samih radionica uz stručnjakinje, uključene su i predstavnice Ministarstva pravosuđa te krajnji korisnici - roditelji, bivši zatvorenici.

Također, kroz projekt je predviđen i posjet Kaznionici Lepoglava kako bismo kvalitetnije informirali roditelje koji trenutno izdržavaju kaznu zatvora da nam se obrate i uključe u radionice po izlasku. Radionice su otvorenog tipa te se svi zainteresirani bivši zatvorenici koji su ujedno i roditelji pozivaju da se uključe. Radionice se provode svaku srijedu u prostorijama Savjetovališta udruge "Mama je mama", Zvonimirova 21 u Zagrebu s početkom u 15 sati. Zainteresirani se mogu javiti i u Udrugu na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na 01/4855 578.

Udruga roditelja "Korak po korak" 24. i 25.04. uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske, održala je 2. CAP Konferenciju "Vrijeme da zaustavimo nasilje nad djecom“. Konferencija se održala u Kući Europe u Zagrebu. Susret je okupio stručnjake, odgojno obrazovne djelatnike iz cijele Hrvatske koji su aktivno uključeni u CAP (Child Assault Prevention) program, usmjeren na primarnu prevenciju zlostavljanja i osnaživanje djece u sprečavanju napada vršnjaka, nepoznatih osoba (otmice) i djeci poznatih odraslih osoba. Program nastoji integrirati najbolje izvore pomoći u zajednici kako bi se smanjila ranjivost djece i mladih od verbalnog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja.

Konferencija je bila posvećena analizi provedbe u 2016. godini te uspjehu programa u 16 godina provedbe diljem države gdje smo u 16 godina obuhvatili gotovo 80.000 djece, 50.000 roditelja i 18.000 djelatnika odgojno-obrazovnih ustanova, ali i planiranju širenja i daljnje provedbe programa s ciljem doprinosa smanjenju nasilja nad i među djecom.

Također, predstavljeni su i neki noviteti kao što je modernizacija praćenja provedbe kroz CAPIS bazu koju je u sklopu diplomskog rada izradio student Fakulteta elektrotehnike i računarstava, Željko Baranjek pod mentorstvom doc.dr.sc. Igora Mekterovića

Posebno je na Konferenciji istaknuta provedba evaluacije CAP programa, točnije evaluacija koju su ispunjavali roditelji te evaluaciji učinka CAP programa verzije za mlade.

Evaluaciju roditeljskih upitnika predstavile su Martina Podobnik i Nikol Agatić, aspolventice studija socijalnog rada i volonterke Udruge roditelja "Korak po korak". Analizirale su 600 protokola koji su pristigli iz cijele Hrvatske. Kvalitativnom analizom utvrđeno je da roditelji CAP program vide kao osnažujuć za djecu, da podiže njihove vještine zauzimanja za sebe i obrane od različitih oblika nasilja. Zanimljiv je bio nalaz da roditelji nisu prepoznavali problem prisutnosti nasilja te su bili izrazito iznenađeni nalazima istraživanja koji govore o velikoj prisutnosti nasilja nad i među djecom. Roditelji izražavaju da im je CAP pomogao da lakše razgovaraju s djecom o temi nasilja i kako ga riješavati.

Evaluacija učinka CAP programa koju je Udruga roditelja "Korak po korak" provela koja u suradnji sa Udrugom ProMa jasno je pokazala da TeenCAP program ima učinak na znanje o vlastitim pravima, samopouzdanje te znanje i stavove o uznemiravanj/zlosotavljanju. Primjerice, mladi u većem postotku nakon provedbe programa prepoznaju oblike seksualnog uznemiravanja te se time ipovećava vjerojatnost da bi isto prijavili. Slično, od 12 pokazanih strategija prevencije/obrane pd uznemiravanja/zlostavljanja, mladi su naučili čak 11 a to ohrabruje za nastavak i širu primjenu programa. U evaluaciji učinka TeenCAP programam sudjelovale su škole na području Zagreba, OŠ Stenjevec, OŠ F. Galovića, OŠ Tituša Brezovački i OŠ Trnsko. Udruga se ovim putem zahvaljuje i volonterki Teni Koski na velikom doprinosu u implementaciji evaluacije, kao i svim CAP pomagačicama u navedenim školama te njihovim ravnateljima te naravno osoblju škola, roditeljima i djeci koji su sudjelovali u evaluaciji. Posebna zahvala dr.sc. Martini Ferić, Lani Juranić te Aleksandri Banić iz Udruge ProMa koje su nebrojene sate provele u analizi podataka provedene evaluacije.

Potkategorije