MALOLJETNIČKE TRUDNOĆE I RODITELJSTVO

-  Izazovi u radu i mogućnosti  -

12. i 13. listopada 2018. u Vodicama se održao seminar Maloljetničke trudnoće i roditeljstvo- Izazovi u radu i mogućnosti. Na seminar su sudjelovali stručnjaci iz područja zaštite prava djece i obitelji koji se u svojem radu susreću s maloljetničkim trudnoćama i roditeljstvom sa područja Dalmacije. Održao se u sklopu trogodišnjeg programa MAMA JE MAMA za maloljetne i mlade trudnice i roditelje 2017 – 2020 koji provodi Udruga roditelja „Korak po korak“ te je odobren od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Udruga roditelja Korak po korak, kao članica Koordinacije za djecu (mrežne organizacije koja okuplja udruge koje se bave pravima djece)  uz još nekoliko nevladinih organizacija partnera sudjelovala je u pripremi popisa pitanja za alternativni proces izvještavanja Odbora za prava djeteta (CRC). Odbor se izvještava o poštivanju Konvencije o pravima djeteta koju je 1991. godine ratificirala i Republika Hrvatska čime je preuzela obvezu osiguranja i zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Povodom završenog javnog savjetovanja o Izmjenama zakona o odgoju i obrazovanju Udruga roditelja "Korak po korak" iznosi mišljenje o predloženim promjenama.

Udruga roditelja "Korak po korak" slaže se sa strukom te smatra da  Izmjene zakona o odgoju i obrazovanju mogu biti štetne za djecu.

Posebnu zabrinutost izaziva prijedlog novog članka 27., točnije njegov stavak 7., koji glasi:

"Ako dijelovi međupredmetnih i/ili interdisciplinarnih tema i/ili modula prema mišljenju agencije nadležne za odgoj i obrazovanje imaju uključenu istaknutu odgojnu dimenziju u smislu utjecaja na osobnu izgradnju i usvajanje stavova, vrijednosti i izbora ponašanja, isti se kurikulom utvrđuju izbornim sadržajem, pri čemu se može odrediti alternativni modul izbornom dijelu kurikula. Učenici i njihovi roditelji mogu odabrati onaj koji je u skladu s njihovim odgojnim pristupom i sustavom vrijednosti.“

"Korak po korak" podržava stav Zagrebačkog psihološko društvo te smatra da se ovdje radi o kršenju prava djece te stvaranju podloge za zlostavljanje i isključivanje djece što ih čini još ranjivijima.

Prema Konvenciji o pravima djeteta te Konvenciji o ljudskim pravima na prvom mjestu u obrazovnom sustavu treba biti dijete, a ne roditelj. Sva djeca trebaju imati mogućnost pohađati međupredmetne i interdisciplinarne teme ili module te imati priliku obrazovati se i razvijati u tolerantnom okruženju.

Više o ovoj temi možete pročitati ovdje.

Drage studentice i studenti,

Udruga roditelja "Korak po korak" provodi novi projekt "TABU tema" čiji je  opći cilj projekta unaprijediti psihičko i tjelesno zdravlje maloljetnih trudnica i roditelja te mladih u riziku od neželjenih trudnoća. Projektom želimo doprinijeti sprječavanju rizičnog spolnog ponašanja mladih kroz informiranje i edukaciju o reproduktivnom zdravlju i maloljetničkim trudnoćama.

Uključite se kao volonterke i volonteri  u projekt i sudjelujte u kreiranju preventivnih sadržaja za spolni odgoj mladih u Zagrebu.

Kada i gdje?

Prvi volonterski sastanak je u petak, 24.11.2017. u 17 sati, u Ilici 73 - Udruga roditelja Korak po korak.

Koje su naše aktivnosti?

Kroz "forum mladih" sudjelovat ćete u identificiranju potrebe mladih vezano za temu reproduktivnog zdravlja i prevencije rizičnog ponašanja te sudjelovali u kreiranju video materijala za provedbu medijske kampanje "TABU tema".

Projektom je planirano izraditi edukativno-informativni video kojim ćemo putem društvenih mreža informirati mlade o potrebama maloljetnih trudnica i roditelja te mladih u riziku. Želimo zajedno s vama osmisliti glavne poruke kampanje kojima bi išli prema mladima u riziku. U kreiranju videa surađivat ćemo s Blank filmskim inkubatorom te ćete imati priliku steći vještine izrade promo videa.

Koliko je potrebno vašeg angažmana?

Pretpostavka je da će vaša angažiranost na tjednoj razini biti od po sat vremena, što je sveukupno 5 sati do kraja godine i trajanja projekta (i manje).

Kako se prijaviti?

Prijaviti se možete Bojanu Krsniku na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na broj: 0954855113.

Svakako nam se možete i pridružiti na sastanku bez najave.

Podijelite informaciju među prijateljima i svim zainteresiranima. Udruga roditelja "Korak po korak" ima brojne programe i projekte za jačanje zajednice, a na dobrobit djece i mladih o kojima možete mnogo saznati i uključiti se, steći nova iskustva i napredovati.

Kroz projekte surađujemo s raznim udrugama, ali i lokalnim vlastima i institucijama. Ovaj projekt financira Grad Zagreb i traje do 31.12. stoga bi nam Vaša pomoć bila od velikog značaja.

Veselimo se vašem dolasku!

Udruga roditelja "Korak po korak" i ove godine provodi kampanju s ciljem prevencije nasilja nad djecom  pod sloganom "Reagirajte na nasilje svaki put, a prevenirajte sljedeći!" od 15. do 20. studenog 2017. godine. Kampanja se provodi u a u sklopu projekta Sigurni od nasilja! uz podršku Grada Zagreba.

Kampanju provodimo u suradnji sa Savezom gluhih i nagluhih Grada Zagreba. Mladi s poteškoćama sluha kreirat će video uratke putem kojih će nas informirati o načinima prevencije nasilja.

Pratite nas putem društvenih mreža gdje ćemo objavljivati razne zanimljive sadržaje na ovu temu.

Nasilje nad djecom, fizičko, psihičko i emocionalno često se odvija u našoj neposrednoj blizini. Vrijeme je da zauzmemo aktivan stav za prevenciju nasilja, a kampanjom  se priključujemo Programu održivog razvoja do 2030. godine. Ujedinjeni Narodi u sklopu ovog  programa namjeravaju postići 17 globalnih ciljeva za iskorjenjivanje siromaštva, borbu protiv neravnopravnosti i nepravde te rješavanja pitanja klimatskih promjena.

Naša kampanja „Reagirajte na nasilje svaki put, a prevenirajte sljedeći!“  provodi se u sklopu 16. cilja koji se odnosi Mir, pravdu i snažne institucije.  Oslanja se na aktualnu kampanju UN-a High Time to end violence 2030 koja je nastala s ciljem stvaranja sigurnog okruženja za odrastanje svakog djeteta. Kampanja potiče na iskorjenjivanje svih oblika nasilja nad djecom do 2030. godine, ukazujući na štetne posljedice koje nasilje ima na rast i razvoj djeteta, ali i na okolinu. Više možete vidjeti ovdje

27. lipnja 2017. godine s početkom u 10.00 sati  u prostorijama Stare gradske vijećnice grada Garešnice održan je okrugli stol pod nazivom: "Iskorijenimo nasilje nad djecom. Provedimo riječi u djela!". Ova aktivnost doprinos je kampanji UN-a "High time to end violence 2030", a financirana je sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja u sklopu projekta čiji je nositelj Udruga roditelja "Korak po korak" a partneri su Grad Garešnica i Osnovna škola Garešnica.

Okruglom stolu odazvalo se 20 stručnjaka i stručnjakinja iz područja odgoja i obrazovanja (škola i vrtića) te policije. Prisutne je uvodno pozdravio gradonačelnik Grada Garešnice, Josip Bilandžija, a okrugli stol je vodila i moderirala predstavnica Udruge roditelja "Korak po korak", Marina Trbus.

Voditeljica okruglog stola prisutne je upoznala s Programom održivog razvoja za razdoblje 2015. do 2030. godine, koje su Ujedinjeni Narodi usvojili 2015. godine i koji predstavljanju nastavak tzv. Milenijskih ciljeve, čija je potpisnica i Republika Hrvatska. Program održivog razvoja UN-ov je je prvi globalni dogovor za ljudski razvoj i očuvanje planeta. Sadrži ukupno 17 ciljeva, od kojih je u sklopu teme eliminacije svih oblika nasilja nad djecom, voditeljica istaknula 16. cilj: Mir, pravda i snažne institucije.

U sklopu 16. cilja, državni tajnik UN-a, Ban Ki-moon je u ožujku 2016. godine pokrenuo globalnu kampanju "High time to end violence by 2030" Upućujemo čitatelje/ice da više detalja o ovoj kampanji potraže na: https://www.endviolenceagainstchildren.org/

Cilj kampanje je da ni jedno dijete do 2030. godine ne bude žrtva nasilja. Ban KI-moon prilikom pokretanja kampanje, istaknuo je kako je samo u prošloj godini – od 2.2 milijardi djece koliko ih ima na svijetu – najmanje 1 milijarda bila zlostavljana. Podaci za Hrvatsku također su vrlo poražavajući:

Kroz mjesec lipanj, Udruga roditelja "Korak po korak" nastavlja s aktivnostima koje sufinanciraju Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Ministarstvo znanosti i obrazovanja a koje su doprinos Globalnim održivim ciljevima te Kampanji UN-a pod nazivom: Iskorijenimo nasilje nad djecom. Provedimo riječi u djela!

Aktivnosti koje smo predvidjeli su okrugli stolovi, odnosno radionice u 5 gradova: Virovitica, Vukovar, Petrinja, Rešetari i Garešnica (više detalja niže u tekstu).

Globalni održivi ciljevi, nastavak su tzv. Milenijskih ciljeva koje je preuzela i Republika Hrvatska za razdoblje 2000. -2015. Globalni ciljevi sadržani u programu do 2030. godine te uključuju 17 ciljeva i bazirani su na konceptu održivog razvoja. Koncept održivog razvoja podrazumijeva proces postizanja ravnoteže između gospodarskih, socijalnih i okolišnih zahtjeva, kako bi se osiguralo "zadovoljavanje potreba sadašnje generacije, bez ugrožavanja mogućnosti budućih generacija da zadovolje svoje potrebe".

Obzirom da se Udruga roditelja "Korak po korak" dugi niz godina bavi prevencijom nasilja nad i među djecom, posebno nam je važan 16. cilj - Mir i pravda, snažne institucije. Upravo unutar ovog cilja je Ban Ki-moon, generalni tajnik UN-a u ožujku 2016. godine pokrenuo globalnu kampanju "High Time to End Violence 2030", odnosno "Iskorijenimo nasilje nad djecom. Provedimo riječi u djela!"

Pozivamo sve zainteresirane da se odazovu i sudjeluju na dolje navedenim aktivnostima u gradovima koji su u njihovoj blizini a program i prijavni list za svaku aktivnost možete pronaći na dnu teksta.

Prošle godine započeo je projekt Igračke i raznolikost (#ToysAndDiversity) koji provodi europska organizacija COFACE - families Europe. Udruga roditelja “Korak po korak” jedna je od članica organizacije COFACE te je sudjelovala u projektu. Tijekom projekta provedena je analiza kataloga s igračkama. Zašto igračke? Rano djetinjstvo ključno je za društveni i kognitivni razvoj djece stoga igre i igračke uz koje dijete odrasta u velikoj mjeri utječu na djetetovo ponašanje, interese i odluke koje će dijete donositi kasnije u životu. Stoga se, s ciljem podizanja svijesti o situaciji vezano uz prikaz djece u medijima, krenulo od kataloga s igračkama. Godinu dana kasnije, donosimo rezultate analize. Analizirano je 3.125 fotografija djece u 32 kataloga u 9 europskih država: Belgija, Bugarska, Hrvatska, Danska, Njemačka, Italija, Španjolska, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Potkategorije