Udruga roditelja “Korak po korak“ primila je donaciju Konzuma u iznosu od 204.580 kuna za otvaranje savjetovališta za djecu i roditelje  #BullyFreeZona.

Donacija je prikupljena zahvaljujući rasprodaji ukupne količine plišane Rajčice Rajke, pridružene članice Zdravoljubaca koja ne može pravilno izgovoriti slovo r, a s ciljem osvještavanja o problemu međuvršnjačkog nasilja.

Savjetovalište #BullyFreeZona obuhvatit će radionice za roditelje s ciljem osnaživanja za odgovorno roditeljstvo, nenasilan odgoj te prepoznavanje situacija u kojima je smanjena sigurnost djece. U sklopu savjetovališta održavat će se i radionice za djecu s ciljem prevencije i prepoznavanja vršnjačkog nasilja, poticanja nenasilne komunikacije, asertivnosti i jačanja samopouzdanja. Roditeljima i djeci bit će omogućena i individualna psihološka savjetovanja vezano uz sigurnost i dobrobit djece, pozitivno roditeljstvo, prepoznavanje znakova zlostavljanja djece te postupanje u slučajevima vršnjačkog nasilja.

Hvala svim kupcima koji nisu odoljeli šarmu Rajčice Rajke te Konzumu koji je u nama prepoznao partnera i odlučio podržati naš rad usmjeren na dobrobit djece i roditelja.

U novu školsku godinu Udruga roditelja "Korak po korak" kreće u novim bojama.

I dalje smo to, isti mi.

I dalje su nam djeca, mladi i roditelji u fokusu.

Jesen nam donosi nove projekte, nove snage i novi vizualni identitet.

Jako smo uzbuđeni i nadamo se da ćete se ubrzo sprijateljiti s našim novim logom!

I dalje smo tu za vas.

Vaš "Korak".

Udruga roditelja "Korak po korak" partner je Konzumu u kampanji Zdravoljupci 2.

Naš Zdravoljubac je Rajčica Rajka koja predstavlja one najranjivije u našem društvu i time nas želi osvijestiti o problemu međuvršnjačkog nasilja, ali i toleranciji te prihvaćanju različitosti među djecom i mladima.

Od svake kupljene Rajčice Rajke Konzum će donirati 5 kuna za razvoj Centra za roditelje i djecu pod nazivom #BullyFreeZona.

Centar se otvara s ciljem prevencije nasilja među djecom i mladima.

#BullyFreeZona – centar za djecu i roditelje provodit će aktivnosti s ciljem osnaživanja za odgovorno i pozitivno roditeljstvo, nenasilan odgoj te prepoznavanje situacija u kojima je smanjena sigurnost djece.

U centru će se provoditi radionice te individualna psihološka savjetovanja za djecu i roditelje s ciljem prevencije i prepoznavanja međuvršnjačkog nasilja te poticanja asertivne komunikacije i jačanja samopouzdanja djece.

Rajčica Rajka posebna je i po tome što se ne može kupiti sakupljanjem naljepnica kao što je uobičajeno za kupnju bilo kojeg drugog Zdravoljupca, već je u ograničenim količinama dostupna u Konzumovim prodavaonicama do 10. studenog ili do isteka zaliha po cijeni od 50 kuna.

Hvala Konzumu što brine o djeci, što je prepoznao naš rad i podržao otvaranje centra.

Podržite Rajčicu Rajku i #BullyFreeZonu, osvrnite se oko sebe i prihvatite one koji su drugačiji od vas.

Pošaljimo poruke tolerancije djeci, naučimo ih pozitivnim vrijednostima i prihvaćanju. Nek budu #jaki #sigurni i #slobodni.

Metodu „nasilje za nasilje“ ne zaslužuju ni učitelji, ni djeca, ni roditelji!

Prosocijalno ponašanje kod djece je ono utemeljeno na društvenim vrijednostima, kojim društvo nastoji formirati dijete. Najčešća takva ponašanja su dijeljenje s drugima, suradnja i pomaganje. Na suprotnoj strani od prosocijalnog ponašanja nalazi se agresija – jedan od oblika antisocijalnog ponašanja (Vasta, Haith, Miller, 2005.). Agresivna ponašanja mogu se podijeliti u skupine s obzirom na njihov oblik i funkciju, odnosno, postoji verbalna, tjelesna, instrumentalna (agresivan postupak radi pribavljanja nečega za vlastitu korist) te neprijateljska agresija (namijenjena nanošenju boli ili štete) te osvetnička agresija (javlja se kao odgovor na tuđu agresiju).

Već duže vrijeme, svjedočimo propadanju sustava vrijednosti prosocijalnog ponašanja (spremnost na dijeljenje s drugima, pomaganje i suradnja pod utjecajem društvenih i okolinskih činitelja). Tome u prilog ide i događaj u Tehničkoj školi u Čakovcu.

Svjedočanstva učitelja, nastavnika i profesora koji progovaraju o nebrojenim oblicima i vrstama nasilja koje trpe od svojih učenika, uistinu su preplavljujuća i uznemirujuća. To su verbalne, emocionalne i fizičke prijetnje i napadi i potrebna je najstroža osuda. Ali, osuda nije dovoljna, treba mijenjati sadržaje i način rada s učenicima.

Sve nam se više približava edukacija za nove CAP trenere i trenerice, prijave traju još svega nekoliko dana (do 29.11.) pa svi vi koji se još niste prijavili požurite! :)
LINK za prijavu.

Donosimo Vam finalni program rada i biografije svih trenerica koje će raditi na Treningu.

Mi se jako veselim novoj generaciji trenera i trenerica, novim iskustvima i još većoj i boljoj CAP mreži za sigurnu, jaku i slobodnu djecu i mlade.

Vidimo se u Jezerčici!

Udruga roditelja Korak po korak, kao članica Koordinacije za djecu (mrežne organizacije koja okuplja udruge koje se bave pravima djece)  uz još nekoliko nevladinih organizacija partnera sudjelovala je u pripremi popisa pitanja za alternativni proces izvještavanja Odbora za prava djeteta (CRC). Odbor se izvještava o poštivanju Konvencije o pravima djeteta koju je 1991. godine ratificirala i Republika Hrvatska čime je preuzela obvezu osiguranja i zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Povodom završenog javnog savjetovanja o Izmjenama zakona o odgoju i obrazovanju Udruga roditelja "Korak po korak" iznosi mišljenje o predloženim promjenama.

Udruga roditelja "Korak po korak" slaže se sa strukom te smatra da  Izmjene zakona o odgoju i obrazovanju mogu biti štetne za djecu.

Posebnu zabrinutost izaziva prijedlog novog članka 27., točnije njegov stavak 7., koji glasi:

"Ako dijelovi međupredmetnih i/ili interdisciplinarnih tema i/ili modula prema mišljenju agencije nadležne za odgoj i obrazovanje imaju uključenu istaknutu odgojnu dimenziju u smislu utjecaja na osobnu izgradnju i usvajanje stavova, vrijednosti i izbora ponašanja, isti se kurikulom utvrđuju izbornim sadržajem, pri čemu se može odrediti alternativni modul izbornom dijelu kurikula. Učenici i njihovi roditelji mogu odabrati onaj koji je u skladu s njihovim odgojnim pristupom i sustavom vrijednosti.“

"Korak po korak" podržava stav Zagrebačkog psihološko društvo te smatra da se ovdje radi o kršenju prava djece te stvaranju podloge za zlostavljanje i isključivanje djece što ih čini još ranjivijima.

Prema Konvenciji o pravima djeteta te Konvenciji o ljudskim pravima na prvom mjestu u obrazovnom sustavu treba biti dijete, a ne roditelj. Sva djeca trebaju imati mogućnost pohađati međupredmetne i interdisciplinarne teme ili module te imati priliku obrazovati se i razvijati u tolerantnom okruženju.

Više o ovoj temi možete pročitati ovdje.

Drage studentice i studenti,

Udruga roditelja "Korak po korak" provodi novi projekt "TABU tema" čiji je  opći cilj projekta unaprijediti psihičko i tjelesno zdravlje maloljetnih trudnica i roditelja te mladih u riziku od neželjenih trudnoća. Projektom želimo doprinijeti sprječavanju rizičnog spolnog ponašanja mladih kroz informiranje i edukaciju o reproduktivnom zdravlju i maloljetničkim trudnoćama.

Uključite se kao volonterke i volonteri  u projekt i sudjelujte u kreiranju preventivnih sadržaja za spolni odgoj mladih u Zagrebu.

Kada i gdje?

Prvi volonterski sastanak je u petak, 24.11.2017. u 17 sati, u Ilici 73 - Udruga roditelja Korak po korak.

Koje su naše aktivnosti?

Kroz "forum mladih" sudjelovat ćete u identificiranju potrebe mladih vezano za temu reproduktivnog zdravlja i prevencije rizičnog ponašanja te sudjelovali u kreiranju video materijala za provedbu medijske kampanje "TABU tema".

Projektom je planirano izraditi edukativno-informativni video kojim ćemo putem društvenih mreža informirati mlade o potrebama maloljetnih trudnica i roditelja te mladih u riziku. Želimo zajedno s vama osmisliti glavne poruke kampanje kojima bi išli prema mladima u riziku. U kreiranju videa surađivat ćemo s Blank filmskim inkubatorom te ćete imati priliku steći vještine izrade promo videa.

Koliko je potrebno vašeg angažmana?

Pretpostavka je da će vaša angažiranost na tjednoj razini biti od po sat vremena, što je sveukupno 5 sati do kraja godine i trajanja projekta (i manje).

Kako se prijaviti?

Prijaviti se možete Bojanu Krsniku na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na broj: 0954855113.

Svakako nam se možete i pridružiti na sastanku bez najave.

Podijelite informaciju među prijateljima i svim zainteresiranima. Udruga roditelja "Korak po korak" ima brojne programe i projekte za jačanje zajednice, a na dobrobit djece i mladih o kojima možete mnogo saznati i uključiti se, steći nova iskustva i napredovati.

Kroz projekte surađujemo s raznim udrugama, ali i lokalnim vlastima i institucijama. Ovaj projekt financira Grad Zagreb i traje do 31.12. stoga bi nam Vaša pomoć bila od velikog značaja.

Veselimo se vašem dolasku!

Potkategorije