U sklopu Erasmus + strateškog partnerstva ParentBank organizirali smo online trening stručnjaka koji rade s samohranim roditeljima. Program edukacije slijedio je kurikulum razvijen u okviru projektnih aktivnosti. Na treningu su predstavljeni projekt, kompetencije za cjeloživotno učenje (općenito), sudionici su upoznati s platformom COEUS na kojoj su razvijeni svi radni materijali, praktične vježbe i alati za vrednovanje. Naš trening održan je za 30 polaznika, uglavnom socijalnih radnika koji rade u centrima za socijalnu skrb, ali i psihologa iz javnih tijela, nevladinih organizacija i drugih institucija. Imali smo i nekoliko NGO stručnjaka i predstavnika Centara za odgoj i obrazovanje. Sudionici su izrazili spremnost za daljnju suradnju na tim temama, kao i važnost rada s samohranim roditeljima na razvoju Banke vremena koju trenutno razvijamo.

Pratite nas i dalje za nove informacije i aktivnosti na ovom projektu.

 

U suradnji s partnerskim organizacijama na projektu, udrugom RODA  - Roditelji u akciji i Pučkim otvorenim učilištem Korak po korak iz Zagreba, izradili smo slikovnicu „Zašto je Gor nacrtao zub“ kako bi roditeljima, odgajateljima, skrbnicima i/ili udomiteljima poslužila kao alat i model za podršku u razvoju suosjećanja i empatije njihove djece prema djeci čiji su roditelji (bili) na izdržavanju kazne zatvora.

Slikovnica je namijenjena djeci predškolske dobi, i pobliže dočarava što sve doživljava te s kojim se izazovima i poteškoćama nosi mali ris Gor kojem nedostaje njegov tata. Autori teksta slikovnice su Udruga roditelja „Korak po korak“, udruga RODA – Roditelji u akciji i Pučko otvoreno učilište Korak po korak iz Zagreba, a izradu ilustracija potpisuje Dea Jagić, animatorica, dizajnerica, ilustratorica i redateljica iz Zagreba.

 

U srijedu, 28.10.2020., u 13h u Gradskoj vijećnici u Varaždinu na adresi Trg kralja Tomislava 1, u suradnji s udrugom Novi put iz Varaždina kao sudionicima projekta te Upravnim odjelom za socijalnu skrb, mjesnu samoupravu i civilno društvo Grada Varaždina kao domaćinima, provest ćemo volontersku akciju na koju smo pozvali stručnjake zaposlene u organizacijama i institucijama koje rade s djecom i obiteljima na području varaždinske županije.

Na događanju ćemo okupljenim sudionicima predstaviti i podijeliti slikovnicu „Zašto je Gor nacrtao zub?“ , ali i letke sa smjernicama o tome kako razgovorati s djecom o ovoj temi.

Slikovnica i letak će svim zainteresiranima uskoro biti dostupna i u online verziji pa ćete ih moći preuzeti na našem webu!

 

Organizacija događaja je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i  Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj objave i stajališta izražena u okviru organiziranog događanja isključiva su odgovornost Udruge roditelja „Korak po korak“. 

Udruga roditelja Korak po korak pridružuje se obilježavanju Svjetskog dana mentalnog zdravlja, na 10.listopada, kroz objavu video smjernica za smanjenje tjeskobe kod djece i odraslih, želeći ukazati na važnost promicanja i očuvanja mentalnog zdravlja djece, mladih i obitelji u Republici Hrvatskoj.

Procjene su Svjetske zdravstvene organizacije da trenutno u svijetu približno milijardu osoba pati od nekog oblika mentalnog poremećaja, da je depresija vodeći uzrok bolesti, da svake godine 3 milijuna osoba umre zbog štetne uporabe alkohola te da svakih 40 sekundi jedna osoba umre počinivši samoubojstvo. Prema iskustvu kriznih situacija kao što su pandemije, potreba za psihosocijalnom podrškom i održavanjem mentalnog zdravlja u dolazećem razdoblju znatno će se povećati. Ovo čini ulaganje u programe mentalnog zdravlja na nacionalnoj i međunarodnoj razini važnijim nego ikada dosad, ističe Svjetska zdravstvena organizacija.

Drage suradnice i suradnici,
pozivamo vas na okrugli stol
pod nazivom "Kako tugujemo? I zašto je to važno za djecu i mlade?"
koji će se održati u Hotelu International, Miramarska 24, Zagreb,
Dvorana Grand salon I 
u četvrtak 1. listopada 2020. u 11 sati
 
Molimo Vas da prijavite Vaš dolazak do utorka kraja dana.
Veselimo se Vašem dolasku!
 

Volavju je 26. i 27. rujna 2020. održan prvi modul edukacije za voditelje psihosocijalnih grupa podrške u tugovanju u okviru projekta PUT-psihosocijalna podrška u tugovanju za djecu i obitelji. 

Na edukaciji je sudjelovalo ukupno 16 sudionika i sudionica iz Brodsko-Posavske, Karlovačke, Sisačko-Moslavačke i Zagrebačke županijete su podijeljeni u četiri županijska tima. 

Dvodnevnu radionicu su vodile psihologinje, stručnjakinje u području mentalnog zdravlja Jasenka PregradSilvija StanićMirjana BijelićSanja Orešković VrbanecIvana Ćosić PregradDragana Miletić i Neda Vac Burić. 

Udruga roditelja „Korak po korak“ započinje sa Online školom digitalnog građanstva pod nazivom „Digitalni zalogaji za doručak“. Korakovu online školu digitalnog građanstva održat ćemo kroz seriju od 8 webinara koje ćete imati priliku gledati na našoj Facebook stranici svakog utorka u 10 ujutro.

Biti digitalni građanin podrazumijeva niz kompetencija, vještina i ponašanja koje nam omogućuju da sigurno, kritički, učinkovito i odgovorno sudjelujemo u svijetu koji je prožet digitalnom tehnologijom. Potrebna su nam znanja kako bismo iskoristili mogućnosti online svijeta, ali su nam istodobno neophodna znanja, vještine i ponašanja kojima ćemo stvarati otpornost na potencijalne štete.

Pandemija i novonastala situacija učinila je digitalizaciju, digitalne alate, kao i osposobljavanje za digitalno građanstvo nužnima i prijeko potrebnima. Želeći doprinijeti razvoju razvoja alata koji će obiteljima i edukatorima pomoći u odgoju i obrazovanju budućih odgovornih digitalnih građana, Udruga roditelja „Korak po korak“ sudjelovala je u organizaciji i provedbi međunarodne online konferencije pod nazivom “Digital Citizenship Breakfast Bytes“ koja je održana u svibnju ove godine pod vodstvom mreže europskih organizacija COFACE Families Europe.

Kroz ukupno osam webinara, koji su proizašli iz “Digital Citizenship Breakfast Bytes“ konferencije, imat ćete priliku učiti o internetskom zlostavljanju djece i sigurnosti djece na Internetu, digitalizaciji škola i školskog sustava, digitalnim igrama, digitalnom marketingu i drugim važnim temama u okviru suvremenog obrazovanja za digitalno građanstvo i podršku obitelji.

Danas pogledajte obraćanje Margrethe Vestager, povjerenice za tržišno natjecanje i izvršne potpredsjednice Europske komisije odgovorne za strategiju „Europa spremna za digitalno doba”. Obraćanje možete pogledati OVDJE

Sačuvajte datum i pridružite nam se u Online školi digitalnog građanstva svakog utorka na našoj Facebook stranici. 

U svrhu predstavljanja dokumenta pod nazivom Uključene zajednice Grada Varaždina-Lokalna politika postpenalnog prihvata kao podrška resocijalizaciji i reintegraciji počinitelja kaznenih djela u društvenu zajednicu, izrađenog u okviru provedbe projekta Uključene zajednice, te daljnjih koraka u provedbi projekta, ključni dionici s područja Grada Varaždina sastali su se s Udrugom roditelja Korak po korak u četvrtak, 17. rujna s početkom u 14 sati u Gradskoj vijećnici Grada Varaždina.

Sastanak je moderirala Mia Krpan, voditeljica projekta Uključne zajednice iz Udruge roditelja Korak po korak, a na njemu su sudjelovali Davor Štefičar -   Kaznionica Lepoglava, Andreja Bobek - Upravni odjel za socijalnu skrb, mjesnu samoupravu i civilno društvo, Jasenka Husnjak - Dječji vrtić Varaždin, Lidija Perši - Udruga Novi put i CZSS, Sara Carević i Daria Ivošević - Udruga roditelja Korak po korak.

Potkategorije