Udruga roditelja "Korak po korak" u novu godinu ući će s Osnovnim CAP seminarom za nastavno osoblje u Zagrebu, a uskoro kreću i prijave za Predškolski CAP u Zagrebu i Splitu.

Seminar za primjenu Osnovnog CAP programa prevencije  zlostavljanja djece održat će se u OŠ Cvjetno naselje, Cvjetna cesta 17, Zagreb 11. i 12.01.2018. godine prema priloženoj agendi.

Svrha ovog seminara je edukacija prosvjetnih djelatnika, stručnih suradnika i učitelja razredne nastave za CAP pomagače na području središnje Hrvatske.

CAP aktivnosti u školi realizira tim od 3 osobe, a ovisno o veličini škole, na seminar se može uputiti i više djelatnika. Rad na prevenciji zlostavljanja zahtijeva vrlo motivirano i dobro educirano osoblje, stoga je važno da se na seminar uključe upravo takve djelatnice koje će Program kasnije doista i primjenjivati. Škole koji već imaju CAP timove na ovaj seminar mogu poslati nove djelatnike koji će dopuniti postojeće timove.

Prijavu s imenima sudionika molimo da pošaljete najkasnije do petka, 05.01.2018. g. elektronskim putem na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na fax 01/4847 598.

Poziv

Agenda

Prijavni list

Udruga roditelja "Korak po korak" i ove godine provodi kampanju s ciljem prevencije nasilja nad djecom  pod sloganom "Reagirajte na nasilje svaki put, a prevenirajte sljedeći!" od 15. do 20. studenog 2017. godine. Kampanja se provodi u a u sklopu projekta Sigurni od nasilja! uz podršku Grada Zagreba.

Kampanju provodimo u suradnji sa Savezom gluhih i nagluhih Grada Zagreba. Mladi s poteškoćama sluha kreirat će video uratke putem kojih će nas informirati o načinima prevencije nasilja.  

Pratite nas putem društvenih mreža gdje ćemo objavljivati razne zanimljive sadržaje na ovu temu.

Nasilje nad djecom, fizičko, psihičko i emocionalno često se odvija u našoj neposrednoj blizini. Vrijeme je da zauzmemo aktivan stav za prevenciju nasilja, a kampanjom  se priključujemo Programu održivog razvoja do 2030. godine. Ujedinjeni Narodi u sklopu ovog  programa namjeravaju postići 17 globalnih ciljeva za iskorjenjivanje siromaštva, borbu protiv neravnopravnosti i nepravde te rješavanja pitanja klimatskih promjena.

Naša kampanja „Reagirajte na nasilje svaki put, a prevenirajte sljedeći!“  provodi se u sklopu 16. cilja koji se odnosi Mir, pravdu i snažne institucije.  Oslanja se na aktualnu kampanju UN-a High Time to end violence 2030 koja je nastala s ciljem stvaranja sigurnog okruženja za odrastanje svakog djeteta. Kampanja potiče na iskorjenjivanje svih oblika nasilja nad djecom do 2030. godine, ukazujući na štetne posljedice koje nasilje ima na rast i razvoj djeteta, ali i na okolinu. Više možete vidjeti ovdje

Obilježimo zajedno Međunarodni dan tolerancije 16.11.  primjerima nenasilne komunikacije u svakodnevnom razgovoru s djecom.

Vijeće Europe obilježava Europski dan prevencije seksualnog nasilja nad djecom 18.11. Omogućimo djeci da otvoreno razgovaraju o seksualnosti te znaju prepoznati i prijaviti seksualno zlostavljanje.

Svjetski dan prevencije nasilja obilježavamo 19.11. kojeg je pokrenuo Women's World Summit Foundation. Ukažimo na sve oblike nasilja, uključujući psihičko i fizičko kažnjavanje, trgovinu djecom, međuvršnjačko nasilje, prosjačenje, ilegalan rad, nasilje putem interneta.

Naša kampanja završava obilježavanjem Međunarodnog dana prava djece 20.11. Ovi važni datumi podsjećaju nas da smo svojim postupcima odgovorni za pokretanje promjena koje će omogućiti djeci izlaz iz stanja straha, omalovažavanja, patnje i boli te korak u dostojanstven život, u okruženju slobodnom od svih vrsta nasilja.

25. listopada, 2017. godine u prostorijama Matice hrvatske, održan je okrugli stol Dalje, bolje. Skup je otvorila Silvija Stanić, izvršna direktorica Udruge roditelja "Korak po korak" koja je uvodno pozdravila prisutne te predstavila ciljeve okruglog stola: raspraviti teme osnaživanja kontakata roditelja koji su na izdržavanju kazne te njihove djece ali i povećati vidljivost i odgovore na potrebe roditeljima koji su izašli iz zatvora te osnaživanju odnosa s djetetom i drugim članovima njihove obitelji.

Ispred Ministarstva pravosuđa, djelokrug rada Sektora za probaciju u Republici Hrvatskoj predstavila je voditeljica službe u Upravi za kazneno pravo i probaciju, Dijana Todosiev. Kroz izlaganje prikazani su podaci gdje je trenutno broj osoba na probacijskom roku veći nego na izvršenju kazne zatvora što je doprinijelo smanjenju napučenosti zatvorskog sustava u RH i kvaliteti zaštite ljudskih prava u RH. Gđa. Todosiev istaknula je suradnju Sektora za probaciju i Udruge roditelja "Korak po korak" kao primjer dobre prakse suradnje javne institucije i civilnog društva u pružanju usluga roditeljima - bivšim zatvorenicima. Kroz izlaganje predstavnice Ureda pravobranitelja za djecu, mr.sc. Maja Gabelica Šupljika problematizirala je situacije od samog trenutka uhićenja koje mogu biti izuzetno stresne za dijete, do kraja procesa, kada roditelj koji je bio u zatvoru se vraća kući. Hoće li jedno takvo iskustvo biti izvor traume za dijete ili ne, uvelike ovisi i o sustavu, stručnjacima i zajednici koju mogu biti izvor teškoća, ili pak podrška u reizgradnji veza djeteta s roditeljem koji je bio u zatvoru. Branka Mrzić Jagatić, prikazala je projekte Udruge RODA koji imaju za cilj doprinijeti razvoju povezujućeg roditeljstva te bliskosti roditelja-zatvorenika s njihovom djecom tijekom izvršenja kazne zatvora kroz edukacije roditelja i čitalačke programe roditelja usmjerenih djeci. Prvi dio okruglog stola zatvorila je Marina Trbus, voditeljica projekta "Uključeni roditelji" koji se provodio pod sloganom Dalje, bolje.

 

27. lipnja 2017. godine s početkom u 10.00 sati  u prostorijama Stare gradske vijećnice grada Garešnice održan je okrugli stol pod nazivom: "Iskorijenimo nasilje nad djecom. Provedimo riječi u djela!". Ova aktivnost doprinos je kampanji UN-a "High time to end violence 2030", a financirana je sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja u sklopu projekta čiji je nositelj Udruga roditelja "Korak po korak" a partneri su Grad Garešnica i Osnovna škola Garešnica.

Okruglom stolu odazvalo se 20 stručnjaka i stručnjakinja iz područja odgoja i obrazovanja (škola i vrtića) te policije. Prisutne je uvodno pozdravio gradonačelnik Grada Garešnice, Josip Bilandžija, a okrugli stol je vodila i moderirala predstavnica Udruge roditelja "Korak po korak", Marina Trbus.

Voditeljica okruglog stola prisutne je upoznala s Programom održivog razvoja za razdoblje 2015. do 2030. godine, koje su Ujedinjeni Narodi usvojili 2015. godine i koji predstavljanju nastavak tzv. Milenijskih ciljeve, čija je potpisnica i Republika Hrvatska. Program održivog razvoja UN-ov je je prvi globalni dogovor za ljudski razvoj i očuvanje planeta. Sadrži ukupno 17 ciljeva, od kojih je u sklopu teme eliminacije svih oblika nasilja nad djecom, voditeljica istaknula 16. cilj: Mir, pravda i snažne institucije.

U sklopu 16. cilja, državni tajnik UN-a, Ban Ki-moon je u ožujku 2016. godine pokrenuo globalnu kampanju "High time to end violence by 2030" Upućujemo čitatelje/ice da više detalja o ovoj kampanji potraže na: https://www.endviolenceagainstchildren.org/

Cilj kampanje je da ni jedno dijete do 2030. godine ne bude žrtva nasilja. Ban KI-moon prilikom pokretanja kampanje, istaknuo je kako je samo u prošloj godini – od 2.2 milijardi djece koliko ih ima na svijetu – najmanje 1 milijarda bila zlostavljana. Podaci za Hrvatsku također su vrlo poražavajući:

Koliko je koristan i snažan CAP program najbolje vidimo po reakcijama djece i roditelja koji sudjeluju u njemu!
One su nam najbolji pokazatelj da ono što radimo jest nešto veliko i važno za cijelo naše društvo!
Iz tog razloga jako smo ponosni jer nam je prije nekoliko dana stiglo, za nas, veoma ohrabrujuće pismo majke čija djeca jesu dio CAP program!

„Poštovani odgajatelji i svi Vi koji s ljubavlju i optimizmom svakog dana krećete iz vaših domova da biste čuvali i odgajali našu djecu,

Cap pomaže djeci da se ne boje ići sami od kuće do škole, igrati se u kvartu, susresti s neznancem, s ljudima loših namjera, s agresivnim vršnjacima i nizu loših životnih situacija s kojima se susreću i prije nego mi postanemo svjesni da su zagazili jednom nogom u svijet.

25. travnja, u Kući Europe u Zagrebu s početkom u 09.30 sati, održati će se 2. CAP Konferencija. Ovo je drugi put unazad dvije godine da se na ovaj način iz cijele RH okupljaju članovi ove velike mreže od gotovo 500 aktivnih članova. Cilj Konferencije je predstaviti novosti vezano za provedbu sve četiri verzije programa - Predškolski, Osnovni, Teen i CAP za djecu s teškoćama te sve novosti vezano za kvalitetu i organizaciju provedbe i praćenja CAP programa. U sklopu CAP Konferencije imati ćemo priliku slušati i odlična izlaganja predstavnice Europskog socijalnog i gospodarskog odbora te predstavnice Saveza Društva "Naša Djeca" Hrvatska. Njihova izlaganja će se odnositi na napore na razini Europske unije te Ujedinjenih naroda vezano za inicijative da se nasilje nad djecom potpuno iskorijeni do 2030. godine. 

Stoga, pozivamo sve CAP pomagače i pomagačice te CAP koordinatorice iz cijele Hrvatske da nam se pridruže i svojim iskustvima iz provedbe CAP programa doprinesu da CAP bude još bolji i kvalitetniji i time osiguramo da svako dijete bude slobodno od nasilja. Ljubazno molimo sve zainteresirane da redovito prate web stranice Udruge te društvenu mrežu: @UR.KpK gdje ćemo redovito donositi više informacija i sadržaja vezano za Konferenciju. Također, sve upite oko smještaja i puta možete nam postavljati na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

CAP Konferencija sufinancirana je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, socijalnu politiku i mlade te Ministarstva znanosti i obrazovanja a provodi se uz podršku Europske komisije.

Za psihologe, članove Hrvatske psihološke komore Konferencija će biti bodovana.

Pozivnicu možete preuzeti ovdje

Program možete preuzeti ovdje

Prijavni list možete preuzeti ovdje

 

Od subote, 25.03.2017., zahvaljujući održana dva dvodnevna seminara (jedan u Garešnici, jedan u Virovitici) CAP program prisutan je  u svim županijama na području Hrvatske. Na području države vjerojatno postoji malo programa koji su toliko rašireni, a sigurno još manje programa prevencije nasilja nad i među djecom.

Ova dva seminara sufinancirani su sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Provedeni su u suradnji s partnerima na projektu, Gradom Garešnica te Osnovnom školom Garešnica i Gradom Virovitica te Osnovnom školom Vladimira Nazora, Virovitica. Od srca se zahvaljujemo partnerima na suradnji i pomoći te vjerujemo da je ovo tek početak uspješne suradnje u zaštiti djece od svih oblika nasilja.

Seminar u Virovitici okupio je 33 polaznica i polaznika, a u Garešnici 41. Sudionici/ce su prepoznali CAP program kao visoko kvalitetan te procijenili kvalitetu seminara vrlo visokom. Trenerice u Virovitici su bile dugogodišnje trenerice, Tanja Tuhtan Maras i Vesna Žilić, a u Garešnici Sanja Brajković i Dijana Toljanić.

Udruga roditelja "Korak po korak" ovim putem se zahvaljuje svim uključenima, a posebno našim novim članovima i članicama velike i vrijedne CAP mreže.

Dragi naši, popunjena su sva mjesta na seminarima za edukaciju pomagača u Osnovnom CAP programu prevencije nasilja nad i među djecom koji se održavaju u Garešnici i Virovitici!

Zahvaljujemo Vam se na velikom interesu i prijavama! Svi Vi koji se niste uspjeli prijaviti i rezervirati svoje mjesto na seminarima u Garešnici i Virovitici, redovito pratite našu Internetsku i Facebook stranicu gdje ćemo objavljivati informacije o budućim seminarima.

Potkategorije