Udruga roditelja Korak po korak započela je s provedbom projekta "STOP - Stop child abuse ThrOugh effective training and augmented reality", Erasmus+ KA2 projektom strateškog partnerstva u području mladih, financiran od Europske komisije (broj projekta: 2019-2-HR01-KA205-061028). Projekt je započeo u prosincu 2019. godine, a traje 26 mjeseci.

Cilj projekta STOP je pružanje inovativnog odgovora na nepovoljna i oštećujuća iskustva iz djetinjstva koja pogađaju djecu i mlade u Europi.

Seksualno zlostavljanje djece događa se puno češće nego što je kao takvo bilo ranije priznato kao zlostavljanje. Djeca su ranjiva i često se stide i boje prijaviti bilo kakve slučajeve. Kao rezultat toga, ovaj oblik zlostavljanja je najteže otkriti i ima mnoge štetne učinke na djecu i mlade. Međunarodne studije (Barth et al.) otkrivaju da oko 20% žena i između 5 - 10 % muškaraca izvještavaju da su bili žrtva seksualnog nasilja kao djeca.

Prevencija seksualnog zlostavljanja djece važna je za djecu da nauče strategije prevencije kako bi se zaštitili ako su u opasnosti i kako bi zatražili pomoć odraslih. Profesionalci koji rade s djecom trebaju biti dobro informirani o složenom utjecaju seksualnog zlostavljanja na djecu i o oblicima zaštite. Iz tog razloga, projekt STOP prepoznaje osobe koje rade s mladima kao prvu izravnu ciljnu skupinu, razvijajući inovativne materijale za učenje čiji je cilj osnažiti ih kako bi naučili djecu kako da reagiraju na sumnju na zlostavljanje.

Cilj projekta STOP je nastojanje da se smanji seksualno zlostavljanje i iskorištavanje djece i mladih (u dobi od 9 do 18 godina) nudeći inovativnu metodologiju učenja o prevenciji seksualnog zlostavljanja za osobe koji rade s mladima. U svrhu borbe protiv nepovoljnih iskustava djece i online i offline, projektom se žele pružiti novi pristupi i alati za osobe koje rade s mladima na temelju igre vođene tehnologijom proširene stvarnosti.

Projekt STOP se provodi u Italiji, Grčkoj, Španjolskoj, Irskoj, Cipru i Hrvatskoj od strane sljedećih organizacija: The European Digital Learning Network, Kentro Merimnas Oikogeneias Kai Paidiou – KMOP, Universidad De Valladolid – UVA, Asociacion DESES 3, CCS Digital Education Limited, A & A Emphasys Interactive Solutions Ltd i Udruge roditelja "Korak po korak" koja je koordinator projekta STOP - A New Initiative To Prevent Sexual Abuse Against Children.

Napisala: Silvija Stanić, dipl.psih.univ.spec.iur

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta koji financira Europska komisija kroz Erasmus+ program.

Iskazani stavovi su stavovi Udruge roditelja Korak po korak i ni na koji način ne izražavaju stavove i mišljenje Europske komisije.