U srijedu, 15. travnja 2020. godine u okviru međunarodnog partnerskog projekta „STOP - Stop child abuse ThrOugh effective training and augmented reality“, Udruga roditelja Korak po korak održala je fokus grupu za osobe koje rade s mladima.

Svrha održavanja fokus grupe je procjena na koji način sudionici ciljane grupe projekta - predstavnici osoba koje rade s djecom i mladima u Hrvatskoj - prvenstveno osobe koje rade s djecom i mladima, odgajatelji i nastavnici, stručnjaci i/ili volonteri iz nevladinih organizacija - doživljavaju i razumiju seksualno zlostavljanje djece, kako se reflektiraju na svoja iskustva, kako osobna tako i radna, i na prakse vezane uz seksualno zlostavljanje djece tijekom svojeg rada, kao i na korištenje digitalne tehnologije proširene stvarnosti  u pružanju psihosocijalnih i preventivnih usluga i aktivnosti.

Fokus grupa, na kojoj je sudjelovalo 6 osoba, trajala je 90 minuta jer su članovi hrvatskog STOP tima željeli potaknuti raspravu, temeljite odgovore i pojedinačna promišljanja, omogućujući na ovaj način što više komunikacijskog feedbacka od sudionika.

Projekt „STOP - Stop child abuse ThrOugh effective training and augmented reality“ je Erasmus+ KA2 projekt strateškog partnerstva u području mladih, financiran od Europske komisije (broj projekta: 2019-2-HR01-KA205-061028). Projekt je započeo u prosincu 2019. godine i traje 26 mjeseci. Cilj projekta STOP je nastojanje da se smanji seksualno zlostavljanje i iskorištavanje djece i mladih (u dobi od 9 do 18 godina) nudeći inovativnu metodologiju učenja o prevenciji seksualnog zlostavljanja za osobe koji rade s mladima. U svrhu borbe protiv nepovoljnih iskustava djece i online i offline, projektom se žele pružiti novi pristupi i alati za osobe koje rade s mladima na temelju igre vođene tehnologijom proširene stvarnosti.

Projekt STOP se provodi u Italiji, Grčkoj, Španjolskoj, Irskoj, Cipru i Hrvatskoj od strane sljedećih organizacija: The European Digital Learning Network, Kentro Merimnas Oikogeneias Kai Paidiou – KMOP, Universidad De Valladolid – UVA, Asociacion DESES 3, CCS Digital Education Limited, A & A Emphasys Interactive Solutions Ltd i Udruge roditelja "Korak po korak" koja je koordinator projekta STOP - A New Initiative To Prevent Sexual Abuse Against Children.

Više o projektu STOP možete pročitati na mrežnoj stranici projekta STOP: http://erasmusstop.eu/ , na Facebook stranici projekta STOP: https://www.facebook.com/erasmusstop/ te na mrežnoj i Facebook stranici Udruge roditelja Korak po korak.