U Zadru, 2. srpnja 2020. održan je prvi intersektorski sastanak sa sudionicima i ključnim dionicima projekta Uključene zajednice te postpenalnog sustava s područja Zadarske županije.

Na sastanku su bili prisutni Josipa Jermen, voditeljica Probacijskog ureda Zadar, Martina Čuljak Jovančević, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zadar, Sonja Martinović, pravnica Centra za socijalnu skrb Zadar, Vera Šušić, psihologinja OŠ Bartula Kašića Zadar, Siniša Kabić Peters, predsjednik Udruge Porat, i Matea Biloglav, stručna suradnica Udruge Porat. Sastanak je moderirala Marina Trbus iz Pučkog otvorenog učilišta 'Korak po korak', Zagreb.

Cilj intersektorskog sastanka bio je predstaviti institucije i organizacije te predstavnike koji rade s (bivšim) počiniteljima kaznenih djela i/ili njihovim članovima obitelji, s posebnim fokusom na djecu. Također, cilj sastanka je identificirati izazove, potrebe i prilike koje postoje u radu s ovom korisničkom skupinom.

Uz uvodni dio te osobno predstavljanje sudionika, predstavljen je projekt Uključene zajednice kao i rezultati istraživanja koje je UR KPK provela u sklopu ovog projekta.

Ključni izazovi predstavljeni na sastanku uključuju potrebu da se uključe i stručnjaci iz drugih institucija, posebice zdravstvo, Zavod za javno zdravstvo, točnije Služba za mentalno zdravlje te područje pravosuđa, nadležne sudove i odvjetništvo u postpenalni prihvat. Kao prilike su prepoznate već uspostavljene dobre suradnje i kvalitetne praske na kojima bi trebalo nastaviti zajednički djelovati.

U završnom dijelu, dogovoren je okvirni termin za drugi sastanak, tijekom rujna ove godine na kojem će se dodatno razmatrati prepoznati izazovi i prilike te će se na njima graditi suradnja i po završetku projekta.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Sadržaj objavljenog materijala isključiva je odgovornost Udruge roditelja "Korak po korak".
Više informacija o potporama možete pronaći na:
www.strukturnifondovi.hr i www.esf.hr.