Volavju je 26. i 27. rujna 2020. održan prvi modul edukacije za voditelje psihosocijalnih grupa podrške u tugovanju u okviru projekta PUT-psihosocijalna podrška u tugovanju za djecu i obitelji.

Na edukaciji je sudjelovalo ukupno 16 sudionika i sudionica iz Brodsko-Posavske, Karlovačke, Sisačko-Moslavačke i Zagrebačke županijete su podijeljeni u četiri županijska tima.

Dvodnevnu radionicu su vodile psihologinje, stručnjakinje u području mentalnog zdravlja Jasenka PregradSilvija StanićMirjana BijelićSanja Orešković VrbanecIvana Ćosić PregradDragana Miletić i Neda Vac Burić.

Nakon međusobnog predstavljanja i upoznavanja, na prvom danu radionice, sudionicima je detaljnije predstavljen program Put, kao i program edukacije za voditelje psihosocijalnih grupa podrške u tugovanju.

Prvi dan edukacije fokusirao na teoretskim osnovama koje će se obrađivati procesno sa sudionicima edukacije grupom, a drugi dan na program Put kako bi polaznici dobili jasniju sliku što je program, kako se provodi, koja očekivanja, zahtjeve stavlja pred njih.

Područja rada prvog dana radionice su bili odnos pomagača i tugujućeg – osobna perspektiva, zadaće pomagača u tugovanju i proces tugovanja i individualne razlike. Grupni model podrške u tugovanju Put - ključne ideje i procesidemonstracija fishbowl vođenja grupnih aktivnosti s djecom i roditeljima, promjene koje su se dogodile zbog gubitka i načini kako se nositi s njima bile su teme rada u okviru drugog dana radionice, nakon čega je uslijedila evaluacija, zatvaranje edukacije i predstavljanje plana za održavanje drugog modula edukacije i daljnje provedbe projekta.

Edukacija za voditelje psihosocijalnih grupa podrške u tugovanju se sastoji od dva dijela - modula. Planirano je održavanje prvog modula u srpnju, a drugog u rujnu 2020. godine. S obzirom da je, slijedom pogoršanja epidemiološke situacije u srpnju, Udruga roditelja Korak po korak donijela odluku o otkazivanju planirane edukacije, održan je prvi uvodni sastanak putem Zoom platforme u četvrtak, 16.07.2020. godine, a u svrhu upoznavanja sudionika i voditelja edukacije te predstavljanja projekta PUT. Na uvodnom sastanku sudionicima su pružene informacije o daljnjoj provedbi edukacije i projekta.

Polaznicima su putem Hrvatske pošte poslani materijali za prvu edukaciju, kurikulum grupa podrške Put, te je svaki tim dobio i knjigu Lidije Arambašić - Gubitak, tugovanje, podrška.

Preko ljeta su polaznici imali priliku pročitati materijale i poslati voditeljici prijedlog grupnih sesija i aktivnosti koje žele zajedno proraditi i vježbati na prvom i drugom modulu, kao i nekoliko pitanja ili dilema koje žele raspraviti u teorijskom dijelu druge edukacije.

Projekt PUT je prvi ciljani program grupne psihosocijalne podrške u Republici Hrvatskoj koji istovremeno osnažuje dvije ciljane skupine: djecu/mlade koji su doživjeli gubitak bliske osobe, te njihove roditelje/staratelje koji se uz brojne obaveze i sami nose s gubitkom i tugovanjem. Projekt obuhvaća i stručnjake koji se kroz sustave socijalne skrbi i obrazovanja susreću s ovim problemom, senzibilizirajući i educirajući ih da prepoznaju i adekvatno odgovore na prerani gubitak te otvara put održivom nacionalnom modelu, stvaranjem kapaciteta u 4 lokalne zajednice - Karlovačkoj, Brodsko-posavskoj, Sisačko-moslavačkoj i Zagrebačkoj županiji.

Sadržaj objavljenog materijala isključiva je odgovornost Udruge roditelja Korak po korak.

Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.

Više informacija dostupno je na stranici https://strukturnifondovi.hr/.