Udruga roditelja Korak po korak pridružuje se obilježavanju Svjetskog dana mentalnog zdravlja, na 10.listopada, kroz objavu video smjernica za smanjenje tjeskobe kod djece i odraslih, želeći ukazati na važnost promicanja i očuvanja mentalnog zdravlja djece, mladih i obitelji u Republici Hrvatskoj.

Procjene su Svjetske zdravstvene organizacije da trenutno u svijetu približno milijardu osoba pati od nekog oblika mentalnog poremećaja, da je depresija vodeći uzrok bolesti, da svake godine 3 milijuna osoba umre zbog štetne uporabe alkohola te da svakih 40 sekundi jedna osoba umre počinivši samoubojstvo. Prema iskustvu kriznih situacija kao što su pandemije, potreba za psihosocijalnom podrškom i održavanjem mentalnog zdravlja u dolazećem razdoblju znatno će se povećati. Ovo čini ulaganje u programe mentalnog zdravlja na nacionalnoj i međunarodnoj razini važnijim nego ikada dosad, ističe Svjetska zdravstvena organizacija.

Ovogodišnji Međunarodni dan mentalnog zdravlja obilježava se u tijeku pandemijske krize. Osim negativnog utjecaja na medicinski, socio-ekonomski i odgojno-obrazovni sektor, pandemija koronavirusa ima štetni utjecaj na živote djece, mladih i mnogih obitelji. Nedostatak socijalnih kontakata i mogućnost vođenja života na kakav smo dosada navikli, nedostatak resursa pogodovan ekonomskim posljedicama pandemije te nagla i silovita prilagodba kroz koju smo kao ljudske zajednice kolektivno trebali proći uzrokovali su ogroman stres te imaju štetne posljedice na mentalno zdravlje mnogih.

Udruga roditelja Korak po korak već više od 20 godina sustavno i sveobuhvatno djeluje na promicanju važnosti mentalnog zdravlja djece, mladih i obitelji kroz mnoge programe i projekte koje provodi na području Republike Hrvatske i na području zemalja Europske unije kroz formiranje strateških partnerstava, razvijajući inovativne i održive odgovore na postojeće probleme u području mentalnog zdravlja djece, mladih i obitelji.

Kroz korištenje digitalnih alata i kreiranje digitalnih sadržaja u svrhu dosega što većeg broja osoba, objavljenim video smjernicama nastojimo pružiti podršku očuvanja mentalnog zdravlja (bivših) počinitelja kaznenih djela i njihovih obitelji, skupine u visokom riziku od socijalne isključenosti i siromaštva zahvaljujući visokim barijerama povratka u život zajednice nakon izdržavanja kazne zatvora. Zahvaljujemo se Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike na financijskoj podršci projekta „Uključiva podrška“ u okviru kojeg su objavljene video smjernice za smanjenje tjeskobe kod djece i odraslih nastale.

Posjetite i pretplatite se na naš YouTube kanal te pogledajte i podijelite video smjernice:

https://www.youtube.com/watch?v=PkrylXjhHoM DJECA

https://www.youtube.com/watch?v=ZYWGPT33K4w ODRASLI