Okosnica projekta BRZO (Bolja Ravnoteža za Zaposlene Obitelji) je online kampanja pod nazivom #Posao&Obitelj kojom ćemo u razdoblju od 21. studenog do 1. prosinca, po uzoru na kampanju COFACE-a, na Facebook stranicama Udruge roditelja "Korak po korak" i Kluba trudnica i roditelja Split informirati javnost o događanjima na razini Europe vezano uz promjene za podršku obiteljima i postizanje ravnoteže između obitelji i posla.

Uz informiranje, cilj je kampanje i povezivanje prijedloga iz direktive na europskoj razini s potrebama obitelji u Hrvatskoj, kao i ukazivanje na potrebe i promjene u nacionalnoj obiteljskoj politici koju provode institucije RH. Poruke kampanje bit će prikazane kroz infografike, videozapise, iskustva i izjave Silvije Stanić koja 23. studenog sudjeluje i na prvom European Business-Education Summitu pri čemu će razmatrati mogućnosti treninga za poslodavce o fleksibilizaciji radnog vremena.

"Dajemo svoju punu potporu prijedlogu Direktive te snažno zagovaramo da ga Europski parlament i Vijeće Europe usvoje jer vjerujemo da će predložene mjere osigurati podršku i za brojne obitelji u Hrvatskoj. Fleksibilno radno vrijeme, rad na daljinu i adekvatno plaćeni dopusti za brigu o djeci mjere su koje zaposlenim roditeljima omogućuju uspostavu bolje ravnoteže između posla i obitelji i predstavljaju dvostruko dobitnu situaciju i za roditelje i za poslodavce te predstavljaju doprinos društvu u cjelini. Tu je doista riječ o win-win situaciji jer zadovoljni zaposlenici, koji su ujedno i roditelji, mogu svoje potencijale ostvarivati u punom učinku tek kada doživljavaju da ne moraju birati između posla i obitelji. Istovremeno, podjela brige o djetetu između majki i očeva doprinosi rodnoj ravnopravnosti te osnaživanju zaposlenih majki na tržištu rada", istaknula je Silvija Stanić, izvršna direktorica Udruge roditelja "Korak po korak".

Pratite nas na našoj Facebook stranici, saznajte nove mjere koje će omogućiti bolje radne uvjete i pozitivno roditeljstvo te dijelite vaša iskustva o ravnoteži obiteljskog i poslovnog života.

BRZO (Bolja Ravnoteža za Zaposlene Obitelji) #Posao&Obitelj projekt je kojeg Udruga roditelja "Korak po korak" provodi u partnerstvu s udrugom "Klub trudnica i roditelja Split". Projekt se provodi uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Projekt je usmjeren na podršku obiteljima, zaposlenim roditeljima, kako bi postigli ravnotežu između poslovnih i obiteljskih obaveza, a provodi se na području Grada Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije.

Ovaj cilj kroz projekt ostvarit će se

• Utvrđivanjem izazova i mogućnosti uspostave ravnoteže
  • Informiranjem javnosti o mogućnostima poboljšanja ravnoteže te
  • Poticanjem razvoja aktivnosti za postizanje ravnoteže između poslovnog i obiteljskog života na području ove dvije lokalne zajednice.

Ovim putem kao članica Europske mreže obiteljskih organizacija COFACE Families Europe, mogućnosti obitelji u Hrvatskoj želimo približiti međunarodnim smjernicama koje ističu zagovaranje uvjeta za lakše usklađivanje zahtjeva poslovnog i obiteljskog života na razini Europske unije.

Obitelji  u kojima roditelji uspiju postići ravnotežu svakako su u boljoj poziciji jer se s jedne strane  kvalitetnije brinu o djeci i drugim članovima obitelji, a s druge strane ostvaruju pozitivne poslovne rezultate. Kad sve zbrojimo, to utječe na društvo u cjelini. Obitelji u ravnoteži su zadovoljnije, učinkovitije, socijalno uključene.

Projekt uključuje zaposlene roditelje i poslodavce kako bi potrebe i mogućnosti bile usklađene. Roditelji i poslodavci susreću se s brojnim izazovima, a ovim putem želimo potaknuti društvo na aktivne promjene i podršku zaposlenim roditeljima.