BRZO (Bolja Ravnoteža za Zaposlene Obitelji) #Posao&Obitelj projekt je kojeg Udruga roditelja "Korak po korak" provodi u partnerstvu s udrugom "Klub trudnica i roditelja Split". Projekt se provodi uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Projekt je usmjeren na podršku obiteljima, zaposlenim roditeljima, kako bi postigli ravnotežu između poslovnih i obiteljskih obaveza, a provodi se na području Grada Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije. 

Ovaj cilj kroz projekt ostvarit će se

  • Utvrđivanjem izazova i mogućnosti uspostave ravnoteže
  • Informiranjem javnosti o mogućnostima poboljšanja ravnoteže te
  • Poticanjem razvoja aktivnosti za postizanje ravnoteže između poslovnog i obiteljskog života na području ove dvije lokalne zajednice.

Ovim putem kao članica Europske mreže obiteljskih organizacija COFACE Families Europe, mogućnosti obitelji u Hrvatskoj želimo približiti međunarodnim smjernicama koje ističu zagovaranje uvjeta za lakše usklađivanje zahtjeva poslovnog i obiteljskog života na razini Europske unije. 

Obitelji  u kojima roditelji uspiju postići ravnotežu svakako su u boljoj poziciji jer se s jedne strane  kvalitetnije brinu o djeci i drugim članovima obitelji, a s druge strane ostvaruju pozitivne poslovne rezultate. Kad sve zbrojimo, to utječe na društvo u cjelini. Obitelji u ravnoteži su zadovoljnije, učinkovitije, socijalno uključene.

Projekt uključuje zaposlene roditelje i poslodavce kako bi potrebe i mogućnosti bile usklađene. Roditelji i poslodavci susreću se s brojnim izazovima, a ovim putem želimo potaknuti društvo na aktivne promjene i podršku zaposlenim roditeljima.

 

Aktivnosti projekta:

 

  • Analiza stanja, utvrđivanje izazova i mogućnosti za zaposlene roditelje i poslodavce (fokus grupe i ankete)
  • Okrugli stolovi s poslodavcima, roditeljima, lokalnim vlastima i građanima
  • Prijevod i prilagodba dokumenta European reconciliation package koji objedinjuje mogućnosti podrške obiteljima na nacionalnoj i lokalnoj razini
  • Informiranje šire javnosti kroz infografike te medijske nastupe.

 

Udruga roditelja Korak po korak ovim projektom nastavlja doprinositi pozitivnom roditeljstvu i stvaranju boljih uvjeta i mogućnosti za obitelji, roditelje i djecu. Uz CAP program, udruga je provela niz projekata u području osnaživanja obitelji, "Mama je mama", "Zajedno za mame", "Škola otvorena roditeljima", "Vuk sit, koza cijela". 

Kroz protekle projekte uključili smo korisnike s različitim potrebama te u suradnji s lokalnim vlastima, partnerskim organizacijama, roditeljima i poslodavcima cilj nam je i dalje unapređivati uvjete za kvalitetan obiteljski i poslovni život roditelja, a samim time djeci omogućiti zdravo i sretno odrastanje.