CAP slavi 20 godina te vas programski odbor poziva da prijavite svoje radove za 4. Konferenciju CAP pomagača Hrvatske! Prijave su otvorene  do 28. veljače, 2019. godine.

Povratnu informaciju o odluci Programskog odbora o prihvaćanju prijave i uvrštavanju u  program Konferencije sudionici će dobiti do 14. ožujka, 2019

Program 4. CAP Konferencije temelji se na 3. cilju CAP programa - potaknuti obrazovne institucije na sustavan pristup prevenciji zlostavljanja djece.

Dragi CAP pomagači i drage CAP pomagačice,

Ispred Udruge roditelja „Korak  po korak“, iznimno nam je zadovoljstvo da vas možemo pozvati na Trening za CAP trenere. Obzirom na povećan interes za CAP programom i veliki broj seminara koje organiziramo, cilj nam je da na ovaj način osnažimo i povećamo CAP mrežu trenera koji provode te seminare.

Trening će se održati 06. i 07.12.2018 godine (četvrtak i petak) u Termama Jezerčica, prema programu rada treninga za CAP trenere dostupnog OVDJE

Više o CAP programu, možete vidjeti na stranicama Udruge roditelja „Korak po korak“, a tamo potražite i više detalja o Treningu trenera gdje možete vidjeti detalje i uvjete za CAP trenere te saznati više o CAP trenericama.

Prijave možete izvršiti do 29.11.2018. godine putem ovog linka

Udruga roditelja „Korak po korak“ organizirala je 3. Konferenciju CAP pomagača i pomagačica Republike Hrvatske u četvrtak, 26. i petak, 27. travnja 2018. godine u Kulturno Informativnom Centru u Gospiću.

Naglasak je bio na aktivnom zalaganju za prevenciju nasilja u lokalnoj zajednici. Zahvaljujući partnerstvu s Gradom Gospićem, suradnji s Kulturno Informativnim Centrom Gospić te podršci s terena od CAP koordinatorica za Ličko-senjsku županiju – Lidije Bregant Jelić i Vesne Orešković ovaj dvodnevni skup održan je na najvišoj profesionalnoj i organizacijskoj razini.

Otvorenje CAP konferencije popratila je i dobrodošlicu zaželjela dogradonačelnica Gospića Kristina Prša te predstavnica županije Marta Grgurić, a donacijama su organizaciju događanja podržali Grad Gospić, Komunalac Gospić d.o.o., Lika ceste d.o.o., GS gradnja d.o.o. i Pivovara Ličanka. Grad Gospić je s Muzejom Like svim sudionicima konferencije omogućio i posjet u Memorijalni centar "Nikola Tesla".

Tijekom cijele Konferencije kroz izlaganja je istaknuta važnost povezivanja različitih stručnjaka te lokalne vlasti, institucija te organizacija jer je za eliminaciju nasilja nad i među djecom potreban angažman cjelokupne zajednice.

Prema Statističkom pregledu temeljnih sigurnosnih pokazatelja i rezultata rada u 2016. godini MUP-a na razini države prijavljeno je 960 slučajeva povrede djetetovih prava, a u skupini kaznenih djela protiv spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta 638 slučajeva među kojima su najbrojnija u području spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina (210) i iskorištavanja djece za pornografiju (207).

Ovi podaci odnose se na broj evidentiranih slučajeva nasilja nad i među djecom, no iskustva s terena pokazuju da nasilja ima mnogo više, a događa se i djeca dugo trpe prije nego što se reagira i rješava problem. To potvrđuje i nedavno objavljen pregled ljudskih prava za 2017. godinu (Kuća za ljudska prava, 2018), gdje se navodi da izostaje efektivna borba protiv nasilja nad djecom, a posebno vršnjačkog nasilja koju onemogućuje nedovoljno razvijena svijest o toj problematici i niska razina njegova prijavljivanja. Kada i bude prijavljeno, postupci ispitivanja nasilja traju predugo i djeca nekoliko puta moraju svjedočiti, što dovodi do sekundarne viktimizacije i u suprotnosti je s najboljim interesom djeteta.

U nastavku pročitajte više o zaključcima kroz izlaganja Konferencije, a više materijala možete pronaći ovdje.

Poštovani CAP pomagači,

Osobito mi je zadovoljstvo srdačno Vas pozdraviti  i poželjeti Vam dobrodošlicu u Grad Gospić povodom održavanja 3. Konferencije CAP pomagača u organizaciji Udruge roditelja „Korak po korak“. Čast nam je što je upravo naš Grad odabran kao domaćin za ovaj važan nacionalan susret te se nadamo da ćemo vas ugostiti u što većem broju.

Grad Gospić, kao grad prijatelj djece, prepoznaje važnost rada na sprečavanju svakog oblika nasilja nad djecom i mladima, osobito preventivnog. Svake godine trudimo se dati podršku organizacijama civilnog društva i vrijednom radu koje obavljaju potporom društveno korisnim projektima.

Jedan od njih je i CAP, program s dugom tradicijom na području Grada Gospića, a kojemu smo podršku pokazali i partnerstvom. Ponosni smo što možemo reći da su kroz preventivni CAP program u našem gradu prošle stotine djece i roditelja, a također i mnogo odgojno – obrazovnih djelatnika velikim trudom našeg lokalnog CAP tima. Svakako ćemo nastaviti davati sve od sebe kako bi svako dijete moglo živjeti SIGURNO, JAKO I SLOBODNO!

Vjerujem kako će iskustvo naših lokalnih CAP pomagača i koordinatorica doprinijeti što ugodnijem boravku u Gradu Gospiću, a da će uz njihov predani rad i organizacija ove vrijedne Konferencije Grad Gospić na karti Hrvatske označiti kao važno mjesto gdje prepoznajemo problem nasilja i sustavno radimo na njegovom rješavanju.

Želim vam ugodan boravak i uspješan rad u ime svih građanki i građana Grada Gospića!

S poštovanjem,

Karlo Starčević, gradonačelnik grada Gospića

Drage CAP-ovke i CAP-ovci!

Pozivamo vas na 3. CAP konferenciju u Gospić, 26. i 27. travnja 2018.g.

Naša županija već više od desetljeća razvija CAP i TeenCAP mrežu, na što smo jako ponosne!

Domaći CAP – ovci vas rado očekuju!

Pozivamo sve koji su uključeni u provedbu programa da nam se pridruže i svojim iskustvima doprinesu da CAP bude još bolji i kvalitetniji.

Utonite u zagrljaj Like i Velebita i osjetite svu njihovu toplinu i ljepotu koje ćete se dugo sjećati!

Srdačan pozdrav, Lidija i Vesna

Special Needs CAPSpecial Needs CAPSpecial Needs CAPSpecial Needs CAPSpecial Needs CAP

TeenCAPTeenCAP

Osnovni CAPOsnovni CAPOsnovni CAP