Od 19. do 23. 11. 2019. U Biogradu na Moru

održao se međunarodni trening Cross Over na kojem sudjeluje 20 sudionika iz sedam zemalja: Belgije, Litve, Latvije, Mađarske, Srbije, Češke i Hrvatske. Cilj je bolje razumjeti format strateških partnerstava i kvalitetnije napisati projektni prijedlog . Kao jedan od članova Hrvatske delegacije sudjeluje i naš koordinaotor programa i projektni asistent Kristijan Orešković

 

Cilj treninga je produbiti razumijevanje formata strateških partnerstava i podići kvalitetu projektnih prijava na nadolazećim rokovima programa Erasmus+.

 

(izvor: AMPEU)

Cross Over je dugoročni projekt nacionalnih agencija za provedbu strateških partnerstava u sklopu programa Erasmus+ (područje mladih), a sastoji se od nacionalnog i međunarodnog treninga, koji se održava od početka Erasmus+ programa. Agencija za mobilnost i programe EU po drugi put koordinira aktivnosti međunarodnog treninga. 

 

 

Izvještaj o provedbi CAP programa u 2018. godini.

Saznajte sve o provedbi CAP programa u 2017. godini iz našeg Izvještaja.

CAP i dalje raste, a mi rastemo s njim.

Prošle smo godine evaluirali provedbu Teen CAP-a, educirali nove CAP pomagače, održali konferenciju, okrugle stolove, radionice i seminare u različitim gradovima i time osigurali provedbu CAP programa na području svih županija.

U predškolski CAP program je u protekloj godini bilo uključeno 3017 djece, u Osnovni 2494 djece. Special needs CAP program proveden je s 39 djece, a u Teen CAP radionicama sudjelovalo je 947 adolescenata. 


Udruga roditelja "Korak po korak" 24. i 25.04. uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske, održala je 2. CAP Konferenciju "Vrijeme da zaustavimo nasilje nad djecom“. Konferencija se održala u Kući Europe u Zagrebu. Susret je okupio stručnjake, odgojno obrazovne djelatnike iz cijele Hrvatske koji su aktivno uključeni u CAP (Child Assault Prevention) program, usmjeren na primarnu prevenciju zlostavljanja i osnaživanje djece u sprečavanju napada vršnjaka, nepoznatih osoba (otmice) i djeci poznatih odraslih osoba. Program nastoji integrirati najbolje izvore pomoći u zajednici kako bi se smanjila ranjivost djece i mladih od verbalnog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja. 

Udruga roditelja Korak po korak podržava prava djece definirana Konvencijom UN-a o pravima djeteta i osobito je posvećena sigurnosti i dobrobiti djece. Svojim djelovanjem Udruga nastoji:

-  smanjiti ranjivost djece i njihovu izloženost različitim oblicima zlostavljanja kvalitetnim informiranjem i poučavanjem učinkovitim prevencijskim strategijama;

- potaknuti lokalnu zajednicu da sprječavanje nasilja među ljudima, a posebno zlostavljanja djece, prepozna kao svoj važan cilj i nastojanje;

- potaknuti obrazovne institucije na sustavan pristup prevenciji zlostavljanja djece.

Koliko je koristan i snažan CAP program najbolje vidimo po reakcijama djece i roditelja koji sudjeluju u njemu!
One su nam najbolji pokazatelj da ono što radimo jest nešto veliko i važno za cijelo naše društvo!
Iz tog razloga jako smo ponosni jer nam je prije nekoliko dana stiglo, za nas, veoma ohrabrujuće pismo majke čija djeca jesu dio CAP program!

„Poštovani odgajatelji i svi Vi koji s ljubavlju i optimizmom svakog dana krećete iz vaših domova da biste čuvali i odgajali našu djecu,

Cap pomaže djeci da se ne boje ići sami od kuće do škole, igrati se u kvartu, susresti s neznancem, s ljudima loših namjera, s agresivnim vršnjacima i nizu loših životnih situacija s kojima se susreću i prije nego mi postanemo svjesni da su zagazili jednom nogom u svijet.

Od subote, 25.03.2017., zahvaljujući održana dva dvodnevna seminara (jedan u Garešnici, jedan u Virovitici) CAP program prisutan je  u svim županijama na području Hrvatske. Na području države vjerojatno postoji malo programa koji su toliko rašireni, a sigurno još manje programa prevencije nasilja nad i među djecom.

Od 2009. godine, CAP program verificiran je od strane Agencije za odgoj i obrazovanje i nadležnog ministarstva - tadašnjeg Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Kao i svake godine, i ove godine smo podnijeli zahtjev za produljenjem verifikacije. Uz to, ove godine podnijeli smo zahtjev da se dodatno verificira i verzija programa za djecu s teškoćama. 

Ovim putem drago nam je da možemo objaviti da je u skladu s pozitivnim stručnim mišljenjem Agencije za odgoj i obrazovanje u Zagrebu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja suglasno s provedbom CAP programa - prevencije zlostavljanja djece u četiri varijante:

Potkategorije

Brošura izrađena za 20 godina provedbe CAP programa