Iznimno nam je drago obavijestiti vas da su otvorene prijave na seminar MALOLJETNIČKE TRUDNOĆE I RODITELJSTVO 2. dio - Mreža podrške za maloljetne roditelje koji će se održati 29. i 30.03.2019. Donja Stubica, Terme Jezerčica

Seminar je namijenjen stručnjacima iz područja zaštite prava djece i obitelji koji se u svojem radu susreću s maloljetničkim trudnoćama i roditeljstvom, a koji su sudjelovali na seminaru Maloljetničke trudnoće i roditeljstvo – Iskustva u radu i mogućnosti, održanom u svibnju 2018. u Osijeku ili u listopadu 2018. u Vodicama.

VIŠE INFOMRACIJA o seminaru i načinu prijave

19. prosinca, 2018. obilježili smo točno pet godina otkako je Udruga roditelja „Korak po korak“ pokrenula portal za maloljetne trudnice i roditelje www.maloljetni-roditelji.net.

Portal je dio većeg programa MAMA JE MAMA koji uključuje niz aktivnosti od prevencije maloljetničkih trudnoća, pružanja pomoći i podrške pa sve do stvaranja mreže podrške  za maloljetne roditelje. Web portal za maloljetne trudnice i roditelje namijenjen je maloljetnim trudnicama i roditeljima te mladim adolescentima koji su u riziku od neželjene trudnoće i socijalne isključenosti. Aktivnosti obuhvaćaju informiranje i edukaciju putem objavljenih članaka te savjetovanje maloljetnih roditelja od strane stručnjaka, psihologa, socijalnih radnika, pravnika i ginekologa.

MALOLJETNIČKE TRUDNOĆE I RODITELJSTVO

-  Izazovi u radu i mogućnosti  -

12. i 13. listopada 2018. u Vodicama se održao seminar Maloljetničke trudnoće i roditeljstvo- Izazovi u radu i mogućnosti. Na seminar su sudjelovali stručnjaci iz područja zaštite prava djece i obitelji koji se u svojem radu susreću s maloljetničkim trudnoćama i roditeljstvom sa područja Dalmacije. Održao se u sklopu trogodišnjeg programa MAMA JE MAMA za maloljetne i mlade trudnice i roditelje 2017 – 2020 koji provodi Udruga roditelja „Korak po korak“ te je odobren od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Tinejdžerica Vita Mayer s užasavanjem otkriva da je ostala u drugom stanju. Nalazi se pred teškim izborom što učiniti. Pobaciti ili zadržati dijete? U moru pitanja koja je muče i na koja nema odgovora, osjeća da je sama.

Predstava "Dvije crte plavo", nastala je s ciljem podizanja svijesti mladih o važnosti i nužnosti odgovornog spolnog ponašanja u prevenciji maloljetničkih trudnoća, a premijerno je izvedena u četvrtak, 27. rujna, u Teatru Exit.

Izuzetno nam je drago pozvati vas na seminar "MALOLJETNIČKE TRUDNOĆE I RODITELJSTVO - izazovi u radu i mogućnosti" koji će se održati 03. i 04.05.2018. godine u Osijeku, u Hotelu Silver.

Seminar je namijenjen stručnjacima iz područja zaštite prava djece i obitelji koji se u svojem radu susreću s maloljetničkim trudnoćama i roditeljstvom, a održava se u sklopu trogodišnjeg programa MAMA JE MAMA za maloljetne i mlade trudnice i roditelje.

Udruga roditelja „Korak po korak“ pokreće novu kampanju osvješćivanja mladih o važnosti odgovornog spolnog ponašanja. Okosnica su kampanje dva kratka filma s mladima u glavnim ulogama, u kojima se podsjeća na važnost korištenja zaštite prilikom spolnih odnosa i testiranja na spolno prenosive bolesti.

Povod su ovoj kampanji posljednji službeni podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji pokazuju da je tijekom 2016. godine rodilo 259 djevojaka mlađih od 17 godina te 814 djevojaka u dobi od 18 i 19 godina. Uz to, 180 djevojaka odlučilo se na prekid trudnoće.

Projekt „Tabu tema“ orijentiran je prvenstveno na sprečavanje rizičnog spolnog ponašanja mladih i pojave maloljetničkih trudnoća, dok se u projektu „Mama je mama“ pruža intenzivna psihosocijalna potpora maloljetnim trudnicama i roditeljima te im se pomaže u prevladavanju izazova s kojima se suočavaju.

Program „Mama je mama“ provodi se od 2005. godine i u okviru njega dosad je provedeno više od 2.000 individualnih savjetovanja, preko 500 sastanaka malih edukativnih grupa i grupa podrške te je obuhvaćeno više od 600 maloljetnih trudnica. Jedini je program namijenjen maloljetnim trudnicama i roditeljima na području cijele Hrvatske, a počiva na načelima dostupnosti informacija, slobodi samostalnog odlučivanja te uvažavanju prava na izbor.

Filmovi o odgovornom spolnom ponašanju dostupni su na sljedećim poveznicama:

Pozivamo Vas na Tribinu za roditelje i stručnjake OTVORENO O SEKSUALNOSTI MLADIH - RUŠIMO TABUE! koja će se održati 19.12.2016. u 13,00 sati u Europskom domu, Jurišićeva 1.

Tribina se održava s ciljem podizanja svijesti o važnosti otvorenog razgovora o seksualnosti od strane roditelja i stručnjaka te prevencije rizičnog spolnog ponašanja mladih.

Program:

• Razgovaraju li roditelji o seksualnosti s djecom? - prikaz rezultata istraživanja (Helena Rajčić, mag.psych, UR Korak po korak)
  • Jesu li mladi u riziku? - iskustva korisnika web portala www.maloljetni-roditelj.net (Bojan Krsnik, UR Korak po korak)
  • Važnost otvorenog razgovora o seksualnosti s djecom i mladima i oblici podrške za roditelje (Silvija Stanić, dipl.psih. UR Korak po korak)

Predviđeno trajanje tribine je 2 sata. Tribina će biti prijavljena za bodovanje od strane Hrvatske psihološke komore. Molimo da svoj dolazak potvrdite do 16.12.2016. na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Radujemo se vašemo dolasku!

Udruga roditelja „Korak po korak“ provodi program MAMA JE MAMA s ciljem prevencije rizičnih ponašanja mladih te pružanja psihosocijalne pomoći i podrške maloljetnim trudnicama, roditeljima i njihovim obiteljima. Tijekom posljednjih desetak godina susreli smo se s brojnim djevojkama, a ponekad i mladićima koji su se obratili za pomoć, podršku ili savjet. Često se susrećemo s pitanjem – što im zapravo savjetujemo, na koji im način pomažemo kroz naše Savjetovalište, pa je i ovaj tekst nastao u želji da opišemo i približimo načela rada Savjetovališta MAMA JE MAMA. Naša temeljna načela su prije svega dostupnost informacija, sloboda samostalnog odlučivanja te uvažavanje prava na izbor.  Kroz program MAMA JE MAMA, Udruga roditelja „Korak po korak“ zalaže se za dostupnost informacija temeljenih na znanstvenim spoznajama. Savjetovatelji na programu osigurat će korisnicama informacije o reproduktivnom zdravlju, odgovornom spolnom ponašanju te dostupnim oblicima zaštite od neželjene trudnoće i spolno prenosivih bolesti s ciljem prevencije rizičnih spolnih aktivnosti.