Izvještaj o provedbi CAP programa u 2018. godini.

CAP (čit. kap; akronim od Child Assault Prevention) program je  primarne prevencije zlostavljanja koji osnažuje djecu u sprječavanju napada od strane vršnjaka, napada nepoznate osobe (otmica) i napada od strane poznate odrasle osobe. CAP nastoji integrirati najbolje izvore pomoći u zajednici kako bi se smanjila ranjivost djece i mladih na verbalno, fizičko i seksualno zlostavljanje. 

Kroz godine suradnje sa brojnim stručnjakinjama, stručnjacima, ustanovama u području odgoja i obrazovanja u zajedničkoj provedbi CAP programa, skupili smo i lijepe priče o tome što CAP znači u životu jednog vrtića, škole, centra... Te priče smo htjeli podijeli s vama, nadamo se da će ohrabriti one koji su u provedbi CAP-a, a potaknuti one koji razmišljaju da se pridruže ovoj mreži.

Koliko je koristan i snažan CAP program najbolje vidimo po reakcijama djece i roditelja koji sudjeluju u njemu!
One su nam najbolji pokazatelj da ono što radimo jest nešto veliko i važno za cijelo naše društvo!
Iz tog razloga jako smo ponosni jer nam je prije nekoliko dana stiglo, za nas, veoma ohrabrujuće pismo majke čija djeca jesu dio CAP program!

„Poštovani odgajatelji i svi Vi koji s ljubavlju i optimizmom svakog dana krećete iz vaših domova da biste čuvali i odgajali našu djecu,

Cap pomaže djeci da se ne boje ići sami od kuće do škole, igrati se u kvartu, susresti s neznancem, s ljudima loših namjera, s agresivnim vršnjacima i nizu loših životnih situacija s kojima se susreću i prije nego mi postanemo svjesni da su zagazili jednom nogom u svijet.

U Osnovnoj školi Viktora Cara Emina u Lovranu, 06. svibnja, 2013. godine proveden je CAP program u razrednim odjeljenima 2 a i b. CAP pomagačice Deniza Dinić, Sonja Šumberac i Marija Negrić javile su nam se s povratnim informacijama o provedbi CAP programa, no ono što nas je posebno dojmilo su komentari djece, pa ih evo ovdje donosimo:

Ako ste zainteresirani raditi u CAP programu (izvoditi neku od njegovih varijanti) ispunite formular ovdje.

Edukacije organiziramo po interesu polaznika te ćemo vas kontaktirati kada će biti organiziran seminar u vašoj blizini. Zato nemojte zaboraviti ostaviti podatke!

S ciljem praćenja i brige o kvaliteti provedbe programa kao dio djelatnosti Udruge uvedena je CAP mreža. Uključuje hijerarhijsku i organizacijsku strukturu i sljedeće dionike CAP mreže: Savjet CAP-a; Ured Udruge roditelja "Korak po korak"; CAP koordinatorice za pojedine županije/gradove; Voditelje/ice CAP tima i tim CAP pomagača

CAP pomagači su oni članovi mreže koji aktivno i kontinuirano iz godine u godinu, provode program prema smjernicama ICAP-a i u suradnji s Udrugom roditelja "Korak po korak" – ICAP-ovog Regionalnog trening centra za Hrvatsku.

Udruga roditelja Korak po korak podržava prava djece definirana Konvencijom UN-a o pravima djeteta i osobito je posvećena sigurnosti i dobrobiti djece. Svojim djelovanjem Udruga nastoji:

-  smanjiti ranjivost djece i njihovu izloženost različitim oblicima zlostavljanja kvalitetnim informiranjem i poučavanjem učinkovitim prevencijskim strategijama;

- potaknuti lokalnu zajednicu da sprječavanje nasilja među ljudima, a posebno zlostavljanja djece, prepozna kao svoj važan cilj i nastojanje;

- potaknuti obrazovne institucije na sustavan pristup prevenciji zlostavljanja djece.

Potkategorije

Brošura izrađena za 20 godina provedbe CAP programa