CAP (čit. kap; akronim od Child Assault Prevention) program je  primarne prevencije zlostavljanja koji osnažuje djecu u sprječavanju napada od strane vršnjaka, napada nepoznate osobe (otmica) i napada od strane poznate odrasle osobe. CAP nastoji integrirati najbolje izvore pomoći u zajednici kako bi se smanjila ranjivost djece i mladih na verbalno, fizičko i seksualno zlostavljanje.

Međunarodni centar za prevenciju napada (The International Center for Assault Prevention – ICAP) je središnjica svih CAP projekata u svijetu. ICAP je jedan od projekata javne, neprofitne agencije EIRC (The Educational Information & Resources Center) u Sewellu, država New Jersey, SAD. Misija ICAP-a je unaprjeđivati kvalitetu života djece diljem svijeta nastojanjem da se smanji nasilja prema njima kroz primjenu edukacije o prevenciji i, osobito, primjenu Child Assault Prevention (CAP) programa u njihovoj zajednici.

Međunarodni centar za prevenciju napada (The International Center for Assault Prevention – ICAP) središnjica je svih CAP (čit. kap, akronim od Child Assault Prevention) projekata u svijetu. Od svog osnutka 1985.g. ICAP je educirao više stotina grupa diljem svijeta koje su u svojim sredinama započele primjenjivati CAP program i pomogle da njegove osnažujuće poruke dođu do preko 5 milijuna djece, roditelja i učitelja.

CAP program u Hrvatskoj je prisutan kao rezultat suradnje Udruge roditelja "Korak po korak" s ICAP-om od 1999. godine te udruga ima status ICAP-ovog Regionalnog trening centra za Hrvatsku.

Ove godine, ICAP je obilježio 30 godina rada Konferencijom u Atlantic City-u, New Jersey, koja je održana 16. travnja. Konferencija je okupila oko 400 sudionika iz CAP projekata diljem svijeta.

Konferenciju su otvorile Camden Sophisticated Sisters, udruženje djece i mladih, predvođeno poznatom Tawandom Jones, a njihova inspirativna priča, dirnula je sve prisutne. Priču i napore Tawande Jones, prepoznali su brojne poznate američke ličnosti, kao primjerice Oprah i Beyonce.

Erin Merry, poznata aktivistkinja (Erin's law), koja je i sama kao dijete bila žrtva seksualnog zlostavljanja, vrlo otvoreno je pogovorila o tim iskustvima. Uz nju prisutnima se obratio i Carl Brister koji je također bio žrtva seksualnog zlostavljanja, ukazujući prisutnima kako je važno raditi ne samo s djevojčicama, već osvijestiti da se ovakva vrsta nasilja događa i dječacima.

U središnjem dijelu Konferencije, svečano su podijeljena priznanja CAP projektima diljem svijeta te najzaslužnijima za uspjeh CAP programa, a to je svakako Pat Stanislaski, koja je uvela CAP u državu New Jersey. Kao rezultat njezinih napora i zalaganja New Jersey je prva država u SAD-u koja u potpunosti financira i brine o sustavnoj provedbi CAP programa u svim odgojno obrazovnim ustanovama na razini države, uključujući i privatne ustanove.

Uz Konferenciju, predstavnica Udruge imala je prilike posjetiti predškolsku ustanovu s ciljem opservacije provedbe Predškolskog CAP programa te srednju školu gdje se provodio Teen CAP.

Ova vrijedna iskustva učvrstila su suradnju svih CAP projekata, pa tako i CAP Hrvatske da još sustavnije brine da CAP dođe do što većeg broja djece i njima važnih odraslih.

Udruga roditelja "Korak po korak" 24. i 25.04. uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske, održala je 2. CAP Konferenciju "Vrijeme da zaustavimo nasilje nad djecom“. Konferencija se održala u Kući Europe u Zagrebu. Susret je okupio stručnjake, odgojno obrazovne djelatnike iz cijele Hrvatske koji su aktivno uključeni u CAP (Child Assault Prevention) program, usmjeren na primarnu prevenciju zlostavljanja i osnaživanje djece u sprečavanju napada vršnjaka, nepoznatih osoba (otmice) i djeci poznatih odraslih osoba. Program nastoji integrirati najbolje izvore pomoći u zajednici kako bi se smanjila ranjivost djece i mladih od verbalnog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja.

Konferencija je bila posvećena analizi provedbe u 2016. godini te uspjehu programa u 16 godina provedbe diljem države gdje smo u 16 godina obuhvatili gotovo 80.000 djece, 50.000 roditelja i 18.000 djelatnika odgojno-obrazovnih ustanova, ali i planiranju širenja i daljnje provedbe programa s ciljem doprinosa smanjenju nasilja nad i među djecom.

Također, predstavljeni su i neki noviteti kao što je modernizacija praćenja provedbe kroz CAPIS bazu koju je u sklopu diplomskog rada izradio student Fakulteta elektrotehnike i računarstava, Željko Baranek pod mentorstvom doc.dr.sc. Igora Mekterovića

Posebno je na Konferenciji istaknuta provedba evaluacije CAP programa, točnije evaluacija koju su ispunjavali roditelji te evaluaciji učinka CAP programa verzije za mlade.

Evaluaciju roditeljskih upitnika predstavile su Martina Podobnik i Nikol Agatić, aspolventice studija socijalnog rada i volonterke Udruge roditelja "Korak po korak". Analizirale su 600 protokola koji su pristigli iz cijele Hrvatske. Kvalitativnom analizom utvrđeno je da roditelji CAP program vide kao osnažujuć za djecu, da podiže njihove vještine zauzimanja za sebe i obrane od različitih oblika nasilja. Zanimljiv je bio nalaz da roditelji nisu prepoznavali problem prisutnosti nasilja te su bili izrazito iznenađeni nalazima istraživanja koji govore o velikoj prisutnosti nasilja nad i među djecom. Roditelji izražavaju da im je CAP pomogao da lakše razgovaraju s djecom o temi nasilja i kako ga riješavati.

Evaluacija učinka CAP programa koju je Udruga roditelja "Korak po korak" provela koja u suradnji sa Udrugom ProMa jasno je pokazala da TeenCAP program ima učinak na znanje o vlastitim pravima, samopouzdanje te znanje i stavove o uznemiravanj/zlosotavljanju. Primjerice, mladi u većem postotku nakon provedbe programa prepoznaju oblike seksualnog uznemiravanja te se time ipovećava vjerojatnost da bi isto prijavili. Slično, od 12 pokazanih strategija prevencije/obrane pd uznemiravanja/zlostavljanja, mladi su naučili čak 11 a to ohrabruje za nastavak i širu primjenu programa. U evaluaciji učinka TeenCAP programam sudjelovale su škole na području Zagreba, OŠ Stenjevec, OŠ F. Galovića, OŠ Tituša Brezovački i OŠ Trnsko. Udruga se ovim putem zahvaljuje i volonterki Teni Koski na velikom doprinosu u implementaciji evaluacije, kao i svim CAP pomagačicama u navedenim školama te njihovim ravnateljima te naravno osoblju škola, roditeljima i djeci koji su sudjelovali u evaluaciji. Posebna zahvala dr.sc. Martini Ferić, Lani Juranić te Aleksandri Banić iz Udruge ProMa koje su nebrojene sate provele u analizi podataka provedene evaluacije.

Zainteresirani pojedinci ili ustanove trebaju kontaktirati Udrugu roditelja "Korak po korak" i dogovoriti uključivanje u neki od planiranih seminara ili  organiziranje novog seminara za željenu varijantu CAP programa.

kartoncicIznimno nam je drago da se sve više govori o transparentnosti u odabiru programa i projekata koje vrtići i škole provode u sklopu svojih kurikuluma, također, iznimno nam je drago da se prilikom toga poziva na Zakon o pravu na pristup informacijama (NN 25/13, 85/15).

Udruga roditelja „Korak po korak“ redovito u svim svojim preporukama nadležnim tijelima zagovara da se u školama provode samo kvalitetni i dokazano učinkoviti programi. Dokaze o praćenju i učinkovitosti CAP programa možete vidjeti ovdje. Također, podsjećamo sve CAP pomagače, da je CAP program redovito odobren od strane MZOS-a i AZOO od 2009. godine, što možete vidjeti ovdje.

CAP pomagačima predlažemo da za podatke koji se od njih traže, a odnose se na programe i projekte udruga, sve zainteresirane upute na godišnji program rada škole koji je javan i dostupan na web stranicama škole.

U petak 3.7.2015. održani su Savjet CAP-a i Susret CAP trenera/koordinatora u net klubu MaMa u Zagrebu s ciljem analize prethodno provedenih CAP aktivnosti te planiranja istih za sljedeću školsku godinu 2015/2016. Uz prisutnost dionika CAP mreže iz različitih dijelova Hrvatske dogovoreno je formaliziranje nove mreže koordinatora i trenere te izrada CAP protokola za postupanje u slučajevima kada dijete otkriva zlostavljanje. Uz zahvalu na dosadašnjoj suradnji svim CAP timovima, veselimo se aktivnostima u predstojećoj školskoj godini.

19. i 20. ožujka 2015. godine, Udruga roditelja „Korak po korak“ imala je priliku kroz projekt „Umreženi protiv nasilja“ koji sufinancira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, održati 1. susret CAP (Child Assault Prevention) pomagača i koordinatora Hrvatske.

Obzirom da se CAP program provodi već 15 godina u odgojno obrazovnim ustanovama diljem Hrvatske, cilj Konferencije bio je okupiti stručnjake aktivno uključene u CAP program.

Oko 60 sudionika Konferencije kroz dvodnevni susret u Hotelu Laguna u Zagrebu, imalo je priliku informirati se o novom programu #DeleteCyberbullying koji Udruga roditelja „Korak po korak“ provodi od 2014. godine u suradnji s Konfederacijom obiteljskih organizacija u EU (COFACE). Cilj je tog projekta educirati mlade, roditelje i odgojno-obrazovne djelatnike o načinu sigurnog korištenja interneta i društvenih mreža. Sam program predstavio je njegov voditelj na EU razini - Martin Schmalzried, COFACE, a praktični dio primjene ovog programa u vrtićima i školama razvila je i prikazala Biserka Tomljenović, vanjska suradnica Udruge roditelja „Korak po korak“ iz Zagreba.