Međunarodni centar za prevenciju napada (The International Center for Assault Prevention – ICAP) je središnjica svih CAP projekata u svijetu. ICAP je jedan od projekata javne, neprofitne agencije EIRC (The Educational Information & Resources Center) u Sewellu, država New Jersey, SAD. Misija ICAP-a je unaprjeđivati kvalitetu života djece diljem svijeta nastojanjem da se smanji nasilja prema njima kroz primjenu edukacije o prevenciji i, osobito, primjenu Child Assault Prevention (CAP) programa u njihovoj zajednici.

ICAP je centar za obučavanje onih koji žele raditi na zagovaranju i zaštiti djecu pokretanjem CAP projekta. Pojedinci, ustanove ili udruge kontaktiraju direktno ICAP i dogovaraju obuku za osobe koje će pokrenuti CAP projekt.Od svog osnutka 1985.g. ICAP je educirao više stotina grupa diljem svijeta koje su u svojim sredinama započele primjenjivati CAP program i pomogle da njegove osnažujuće poruke dođu do preko 5 milijuna djece, roditelja i učitelja. Premda su pokrenuti mnogi CAP projekti u svijetu, nisu svi ostali aktivni. Mnogi su prestali raditi zbog nedostatka potpore, uključujući financijsku i/ili ideološku. Kako bi se osigurala trajnost, kvaliteta programa i dosljedna primjena filozofije CAP-a, svi koji su zainteresirani započeti CAP projekt trebaju se obratiti direktno ICAP-u ili, u područjima gdje postoje, CAP regionalnim trening centrima. Takvi centri rade pod okriljem ICAP-a i održavaju edukacije za primjenu pojedinih kurikuluma za koje su dobili licencu, budući da su autorska prava CAP-a zaštićena. Regionalni trening centri su jedine autorizirane agencije za obučavanje novih CAP projekata i to isključivo na unaprijed određenom prostoru. Lista regionalnih trening centara može se pogledati na www.internationalcap.org.

CAP projekti usko surađuju s lokalnim školskim vlastima, udrugama roditelja i učitelja i raznim zainteresiranim grupama u zajednici.

ICAP je razvio sljedeće kurikulume:

• CAP za djecu od 3 do 5 godina
  • Predškolski CAP za djecu od 6 do 7 godina
  • Osnovni CAP za mlađu školsku djecu
  • Teen CAP za adolescente
  • CAP za djecu s intelektualnim teškoćama (Special Needs – SN CAP)

ICAP-ov moto je: SVA DJECA ZASLUŽUJU BITI SIGURNA, JAKA I SLOBODNA