Međunarodni centar za prevenciju napada (The International Center for Assault Prevention – ICAP) središnjica je svih CAP (čit. kap, akronim od Child Assault Prevention) projekata u svijetu. Od svog osnutka 1985.g. ICAP je educirao više stotina grupa diljem svijeta koje su u svojim sredinama započele primjenjivati CAP program i pomogle da njegove osnažujuće poruke dođu do preko 5 milijuna djece, roditelja i učitelja.

CAP program u Hrvatskoj je prisutan kao rezultat suradnje Udruge roditelja "Korak po korak" s ICAP-om od 1999. godine te udruga ima status ICAP-ovog Regionalnog trening centra za Hrvatsku.

Ove godine, ICAP je obilježio 30 godina rada Konferencijom u Atlantic City-u, New Jersey, koja je održana 16. travnja. Konferencija je okupila oko 400 sudionika iz CAP projekata diljem svijeta.

Konferenciju su otvorile Camden Sophisticated Sisters, udruženje djece i mladih, predvođeno poznatom Tawandom Jones, a njihova inspirativna priča, dirnula je sve prisutne. Priču i napore Tawande Jones, prepoznali su brojne poznate američke ličnosti, kao primjerice Oprah i Beyonce.

Erin Merry, poznata aktivistkinja (Erin's law), koja je i sama kao dijete bila žrtva seksualnog zlostavljanja, vrlo otvoreno je pogovorila o tim iskustvima. Uz nju prisutnima se obratio i Carl Brister koji je također bio žrtva seksualnog zlostavljanja, ukazujući prisutnima kako je važno raditi ne samo s djevojčicama, već osvijestiti da se ovakva vrsta nasilja događa i dječacima.

U središnjem dijelu Konferencije, svečano su podijeljena priznanja CAP projektima diljem svijeta te najzaslužnijima za uspjeh CAP programa, a to je svakako Pat Stanislaski, koja je uvela CAP u državu New Jersey. Kao rezultat njezinih napora i zalaganja New Jersey je prva država u SAD-u koja u potpunosti financira i brine o sustavnoj provedbi CAP programa u svim odgojno obrazovnim ustanovama na razini države, uključujući i privatne ustanove.

Uz Konferenciju, predstavnica Udruge imala je prilike posjetiti predškolsku ustanovu s ciljem opservacije provedbe Predškolskog CAP programa te srednju školu gdje se provodio Teen CAP.

Ova vrijedna iskustva učvrstila su suradnju svih CAP projekata, pa tako i CAP Hrvatske da još sustavnije brine da CAP dođe do što većeg broja djece i njima važnih odraslih.