Osnovni CAP je program prevencije zlostavljanja djece namijenjen djeci mlađe školske dobi.

Cilj je smanjiti ranjivost djece i njihovu izloženost različitim oblicima zlostavljanja kroz:

  • pružanje kvalitetnih informacija;
  • poučavanje učinkovitim prevencijskim strategijama;
  • osnaživanje njima važnih odraslih, roditelja i zaposlenika osnovnih škola, da im pruže kvalitetniju podršku.

Radionice za djecu u pravilu se provode za sve razredne odjele 2. razreda u pojedinoj školi. Radionica traje oko 1 sat, a provode je 3 posebno educirane osobe – CAP pomagači/ce.

 

31. kolovoza i 1. rujna 2016. u prostoru škole Davorina Trstenjaka u Zagrebu održan je seminar za provedbu Osnovnog CAP programa. Na seminaru je sudjelovalo ukupno 35 polaznica, djelatnica osnovnih škola iz Zagrebačke, Karlovačke i Koprivničko-križevačke županije te Grada Zagreba. Sudionice su visokim ocjenama procijenile korisnost seminara te iskazale visoku motiviranost za provedbu CAP programa u svojim školama. Ovom prilikom zahvaljujemo domaćinima seminara – OŠ Davorina Trstenjaka, Zagreb na ustupanju prostora za provedbu seminara. Seminar su vodile trenerice Sanja Brajković i Marina Trbus.

Udruga roditelja "Korak po korak" u partnerstvu s Dječjim domom Zagreb održala je 27. i 28. ožujka 2015. u prostoru Dječjeg doma Zagreb, Nazorova 49, seminar za edukaciju CAP pomagača u programu Osnovni CAP. Na seminaru su sudjelovala ukupno 32 polaznika: djelatnici osnovnih škola iz Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije, stručnjaci iz Dječjeg doma Zagreb (A.G.Matoš, Laduč, Nazorova) te Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba. Seminar su vodile trenerice Tamara Dubrović i Ida Poljan. 

 

U osnovnoj školi dr. Franje Tuđmana u Ličkom Osiku 20. i 21. veljače 2015. održan je seminar za edukaciju CAP pomagača u organizaciji Udruge roditelja "Korak po korak". U Ličko- senjskoj županiji CAP program je prisutan već deset godina kada su se educirale prve CAP pomagačice Vesna Orešković i Lidija Bregant Jelić, koje provode program u svojim školama i diljem županije. Na seminaru je uspješno educiran 21 djelatnik iz osnovnih škola dr. Jure Turića (Gospić), dr. Franje Tuđmana (Lički Osik), dr. Ante Starčevića (Pazarište Klanac), Anž Frankopan (Kosinj), Lovinac te Društva Naša djeca grada Gospića. Seminar su vodile trenerice Dijana Toljanić i Vesna Orešković. 

Udruga roditelja „Korak po korak“ organizirala je seminar osnovnog CAP programa za profesore i stručne suradnike osnovnih škola u Rijeci 21. i 22.3.2014. Cilj seminara je bio osposobiti djelatnike za primjenu osnovnog CAP programa prevencije zlostavljanja djece. Na seminaru je sudjelovalo 35 stručnjaka a vodile su ga socijalne pedagoginje Vesna Žilić i Dijana Toljanić.

U petak 29.11. i subotu 30.11.2013. godine u OŠ dr. Ante Starčevića u Zagrebu održan je seminar za primjenu Osnovnog CAP programa. Predavačice na seminaru bile su trenerice za CAP program, Elvira Nimac i Sanja Brajković, psihologinje s višegodišnjim iskustvom u provedbi CAP programa. Na seminaru je sudjelovalo 37 djelatnika osnovnih škola s područja Grada Zagreba, Zagrebačke, Brodsko-posavske i Zadarske županije.

Sudionici su ocijenili edukaciju visokim ocjenama te pokazali veliki interes i želju da ovaj program prevencije nasilja nad i među djecom provode u svojim školama. Ovim putem, Udruga roditelja "Korak po korak" i trenerice zahvaljuju svim sudionicima na velikom interesu, odličnoj suradnji i pozitivnoj atmosferi tijekom edukacije. Također, zahvaljujemo Osnovnoj školi dr. Ante Starčevića iz Zagreba na pomoći u organizaciji i provedbi seminara.

 

U petak 07.12. i subotu 08.12.2012. godine održana su dva seminara za primjenu Osnovnog CAP programa. Jedan je održan u Zagrebu, a drugi u Varaždinskim toplicama.

Seminare su vodile trenerice Elvira Nimac, Sanja Brajković, Marija Maljković i Marina Trbus, a ukupno su sudjelovala 64 djelatnika osnovnih škola s područja Grada Zagreba, Zagrebačke, Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije.

Sudionici su ocijenili edukaciju visokim ocjenama te pokazali veliki interes i želju da ovaj program prevencije zlostavljanja djece provode u svojim školama, a svoju visoku motivaciju dokazali su i dolaskom na drugi dan seminara kroz snježnu mećavu!

 

U petak 04.11. i subotu 05.11.2011. održan je seminar za edukaciju CAP pomagača za primjenu Osnovnog CAP programa u Našicama gdje je prisustvovalo 38 djelatnika osnovnih škola s područja Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske i Brodsko-posavske županije.

Seminar je dio projekta Prevencija zlostavljanja djece primjenom CAP programa, sufinanciran od Ministarstva branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti i škola polaznika seminara. Predavačice na seminaru bile su trenerice za CAP program, Elvira Nimac i Sanja Brajković, psihologinje. Sudionici su ocijenili edukaciju visokim ocjenama te pokazali veliki interes i želju da ovaj program prevencije zlostavljanja djece provode u svojim školama.

Ovim putem, Udruga roditelja "Korak po korak" zahvaljuje se Osnovnoj školi Kralja Tomislava iz Našica na pomoći u organizaciji i provedbi seminara.