Special Needs CAP je program primarne prevencije zlostavljanja namijenjen djeci s lakšim intelektualnim teškoćama.

Djeca s teškoćama u razvoju posebno su ranjiva skupina za sve oblike zlostavljanja, kako od strane vršnjaka tako i odraslih. Djeci s intelektualnim teškoćama najčešće nedostaju socijalne, kognitivne i/ili jezične sposobnosti da se obrane i založe za sebe, donesu informirane odluke, razumiju posljedice i komuniciraju u situacijama kad su im osobne granice ugrožene.

Kao i u ostalim varijantama CAP programa, program se realizira u 3 koraka: najprije se održi predavanje za cjelokupno osoblje ustanove, potom predavanje za roditelje, i na kraju radionice za djecu. Radionice za djecu provode se kroz pet dana pri čemu CAP tim najuže surađuje s razrednim učiteljem / učiteljicom u poučavanju djece o poimanju tijela, prepoznavanju prava koja se odnose na tijelo i razvijajući samopouzdanje i nezavisnost.

 

U petak 24.4. i subotu 25.4.2015. godine je održan CAP seminar za djecu s teškoćama u Osnovnoj školi Josipa Matoša u Vukovaru. Na dvodnevnom seminaru su sudjelovala 32 stručnjaka iz osnovnih škola i centara za odgoj i obrazovanje s područja Bjelovarsko-bilogorske, Primorsko-goranske, Osječko-baranjske, Šibensko-kninske, Vukovarsko-srijemske i Međimurske županije. Voditeljice seminara su bile dugogodišnje suradnice Udruge roditelja "Korak po korak" psihologinja Dejana Varnica te edukacijske rehabilitatorice Tamara Dubrović i Vesna Žilić.

 

U srijedu 10.11. i četvrtak 11.11.2010. u dvorcu Lužnica u Zaprešiću održan je seminar za primjenu varijante CAP programa namijenjene populaciji djece s lakšim intelektualnim teškoćama. Seminar su održale Jeannette Collins i Kim Pinto iz Međunarodnog centra za prevenciju napada na djecu (ICAP – International Center for Assault Prevention) iz SAD-a.

Na seminaru je sudjelovalo 34 osoba, većinom djelatnika i stručnih suradnika centara za odgoj i obrazovanje djece s intelektualnim teškoćama i osnovnih škola s posebnim programom za djecu s intelektualnim teškoćama (COO Rijeka, COO R.Steiner Daruvar, COO Križevci, COOR Koprivnica, COO Čakovec, COO Osijek, COO J.Bonači Split, COO Prekrižje, OŠ J. Matoša Vukovar, OŠ Virovitica).

 

Udruga “Korak po korak” održala je u knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu tribinu povodom Svjetskog dana prevencije nasilja nad djecom (19.11.) kao i Međunarodnog dana djeteta (20.11.) čime se nastoji skrenuti pozornost na problem nasilja nad djecom koje uključuje tjelesno kažnjavanje djece, dječju prostituciju i pornografiju, ekonomsko iskorištavanje djece kroz ilegalni rad ili prosjačenje, međuvršnjačko nasilje te, u današnje vrijeme sve češće, nasilje putem Interneta.