U Osijeku, u Hotelu Silver, 13. svibnja, 2013. godine, Udruga roditelja „Korak po korak“, Zagreb, u suradnji s Udrugama CESI, Zagreb, Oaza, Beli Manastir i PRONI, Osijek održala je Konferenciju pod nazivom "Sustavan pristup prevenciji nasilja nad djecom". Konferencija je je bila dio projekta "Sustavan pristup prevenciji nasilja nad djecom" koju je sufinanciralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Grad Osijek kao partner na projektu. Sudionici Konferencije bili su ravnatelji i stručni suradnici te učitelji i nastavnici osnovnih i srednjih škola Grada Osijeka i županije, djelatnici Dječjeg doma, predstavnici Centra za socijalnu skrb, Zavoda za zapošljavanje, Državnog odvjetništva, predstavnici organizacija civilnog društva Osječko baranjske županije te šira stručna i zainteresirana javnost. Bilo je ukupno 59 sudionika.

Cilj Konferencije bio je doprinijeti smanjenju ranjivosti i izloženost nasilju djece i mladih na području Grada Osijeka i okolice. Kroz dijalog izlagača i svih okupljenih koje formirani su Zaključci i preporuke za izradu Programa aktivnosti za djecu i mlade Grada Osijeka koji će Udruga dostaviti donosiocima odluka, ključnim dionicima i provoditeljima politika Grada Osijeka.

U prvom dijelu Konferencije kroz plenarna izlaganja predstavljena su uporišta za preventivno djelovanje u lokalnoj zajednici, uloge nekih od ključnih institucija u zajednici i aktivnosti koje provode te međunarodne i nacionalne politike koje reguliraju i djeluju kao zaštitni čimbenici u prevenciji nasilja nad djecom i mladima. Također, predstavljen je i okvir novog Plana aktivnosti za prava i interese djece.

Uporišta preventivnog djelovanja u lokalnoj zajednici – od teorije do prakse, Josipa Bašić, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Prava djece i mladih kao zaštitni čimbenik, Darko Laksar, Ured pravobranitelja za djecu, Osijek
Važnost i mogućnosti prevencije nasilja u lokalnoj zajednici, Marina Bem-Kovačević, Obiteljski centar Osječko-baranjske županije
Policija  u prevenciji nasilja nad djecom i mladima, Sanja Živković, Policijska uprava Osijek, Odjel za prevenciju.
Prevencija nasilja nad djecom, Gorana Hitrec, Udruga roditelja „Korak po korak“

U drugom dijelu Konferencije naglasak je bio na potrebi za Programom aktivnosti za djecu i mlade Grada Osijeka.
Sustavan pristup prevenciji nasilja nad djecom i mladima – Zašto nam treba Plan aktivnosti?, Marina Trbus, Udruga roditelja "Korak po korak"
Mreža CAP programa u Osječko baranjskoj županiji, Dajana Babli, Osnovna škola "Ivana Kukuljevića", Belišće.

Kroz Okrugli stol i raspravu predstavljene su Udruge i aktivnosti koje provode u regiji  te potrebu da se sustavnije usmjeravaju sve preventivne aktivnosti kroz formaliziranje suradnje s donosiocima i provoditeljima politika te organizacijama civilnog društva. Na Okruglom stolu sudjelovali/le su:

Dinko Jukić i Matej Živčić, Grupa Fora, Belišće i Centar mladih, Belišće

Vesna Nedić, Udruga Oaza, Beli Manastir,

Snježana Kovačević, Udruga za rad s mladima "Breza", Osijek

Sanja Vuković Čović, Udruga PRONI, Osijek.

Voditeljica i moderatorica Konferencije bila je Sanja Cesar, iz Udruge CESI, Zagreb.

Udruga se ovim putem želi zahvaliti na doprinosu svim izlagačima, posebno mladima iz Udruge FORA i Centru mladih Belišće, koordinatorici CAP programa za Osječko baranjsku županiju, Dajani Babli te sudionicima Konferencije.