Najbolji način kako povećati djetetovo povjerenje da može smanjiti svoju ranjivost na zlostavljanje jest usredotočiti se na razgovor o tome što ona mogu učiniti ako se suoče s opasnom ili neugodnom situacijom. Roditelji trebaju problemu sigurnosnih vještina za sprječavanje zlostavljanja pristupiti kao što pristupaju sigurnosnim vještinama djece u prelaženju ceste. U prelaženju ceste ono što želimo da djeca nauče jest sigurno ponašanje, a ne posljedice koje im auto može ostaviti ako dođe do prometne nesreće. Primjena ove logike na sprječavanje zlostavljanja djece je jednostavna. Nažalost, odrasli češće govore djeci o strašnim stvarima koje im se mogu dogoditi, a mnogo rjeđe o tome što mogu učiniti da to spriječe. Umjesto da jasno zapamti preventivne strategije ponašanja, dijete upamti kakav može biti zastrašujući neznanac. Zapamtite: usredotočite se na vještine koje dijete treba naučiti, a ne na opasnost samu po sebi.

Samopouzdanje

Samopouzdanje igra veliku ulogu u našoj spremnosti da nešto učinimo. Ako vjerujemo da nešto možemo, na najboljem smo putu da to i ostvarimo. Suprotno je također istina. Kad vjerujemo da nešto ne možemo učiniti, tada to često niti ne pokušavamo. Djeca, kao i odrasli, moraju vjerovati u svoje sposobnosti da bi uspjela. Roditelji im mogu na mnogo načina pomoći da izgrade neophodno samopouzdanje. Nakon razgovora o sigurnosti recite svome djetetu da znate da će ono dobro upamtiti sigurnosne vještine u kući, susjedstvu i u školi. Pokažite mu zagrljajem, ponosom u svom glasu i riječima da vjerujete u njega i njegove sposobnosti.

Vježbanje

Djelotvorne sigurnosne vještine ne postižu se preko noći. Vještine i informacije koje su naučene moraju se ponavljati. Djeca, kao i odrasli, trebaju osvježavanje pamćenja. Ponovite sigurnosne vještine prije nego vaše dijete krene u neku novu neovisnu aktivnost. Tako će informacije ostati svježe u slučaju da ih mora iskoristiti. Djeca uče i pamte informacije različito, ovisno o dobi i razvojnom stupnju na kojem se nalaze. Roditelji trebaju nastaviti s informiranjem u svezi sprječavanja zlostavljanja kroz odgoj od rane dobi do adolescencije.

Vještine prevencije

Sva bi djeca trebala poznavati različite mogućnosti koje su im dostupne u slučajevima suočavanja s prijetećom situacijom. Roditelji bi trebali, kad god se ukaže prilika, razgovarati s djecom o sljedećem:

  1. Pobjegni od opasnosti! Trči u školu, k susjedu, u trgovinu ili kući. Trči na najbliže sigurno mjesto. (Roditelji mogu djeci pomoći da odrede sva sigurna mjesta duž uobičajenih putova kojima se kreću).
  2. Viči što glasnije i nemoj prestati dok se ne nađeš na sigurnom! Ova strategija zahtijeva vježbanje budući da djeca uče kako vikanje najčešće nije u redu. Kako bi mogli koristiti vikanje u opasnim situacijama, odrasli i djeca moraju vježbati. Vrijeme za vježbanje vikanja trebalo bi se dogovoriti i provesti u podrumu ili kod zatvorenih vrata kako se nikoga ne bi prestrašilo. Kad se vježba s malom djecom, treba započeti lagano i postupno pojačavati. Mlađa se djeca mnogo lakše mogu iznenaditi i prestrašiti.
  3. Jasno razlikujte prihvatljivu, sigurnu tajnu, koju zovemo još i iznenađenjem, i neprihvatljivu tajnu. Rođendanski poklon za nekoga je prihvatljiva, sigurna tajna, ona djecu ne plaši. Nju se eventualno može nekome reći. Neprihvatljive tajne najčešće čine da se djeca osjećaju uplašeno i neugodno. Djecu valja poučiti da takve tajne uvijek treba reći odrasloj osobi kojoj vjeruju i koja će pomoći.
  4. Imenujte sa svojom djecom sve pouzdane odrasle osobe. Pouzdane odrasle osobe su oni odrasli koji će slušati, vjerovati i pomoći djetetu. Valja zapamtiti da djeca trebaju više od mame i tate. Učitelji i učiteljice, djedovi i bake, prijateljeva mama, susjed – svi ti ljudi mogu biti pouzdane odrasle osobe vašem djetetu.
  5. Dajte svom djetetu dopuštenje da kaže NE. Mnoga djeca vjeruju da je kazati NE odrasloj osobi pogrešno i da će biti kažnjena. Međutim, djeca trebaju razumjeti i imati dopuštenje da kažu NE odraslima koji ih plaše svojim zahtjevima ili molbama. Ohrabrujemo svoju djecu da kažu NE drogama pa ih isto tako trebamo ohrabriti da kažu NE odraslima koji ih žele iskoristiti.
  6. Tvoje tijelo je samo tvoje; imaš moje dopuštenje i moju pomoć da se brineš o njemu!
  7. Kad god imaš problem, bez obzira koliko je strašan ili neugodan, ja ću te slušati, vjerovati ti i pomoći! To je vjerojatno jedna od najvažnijih poruka jer djeca često misle da im nitko neće vjerovati. Ona također vjeruju da će zapasti u nevolju ili da će osobu koja im čini štetu dovesti u nevolju. Roditelji moraju jasno djeci poručiti da ih žele zaštititi od ozljeda i da su tu, uz njih i za njih.