Iskreno i izravno razgovarajte s djetetom o pitanjima spolnosti. Koristite korektne nazive za genitalije kad govorite o "privatnim" dijelovima tijela. Neimenovanje tih organa, i stvaranje tajnovitosti oko njih, budi  u djeci uvjerenje da su ti organi loši i da ih se ne smije spominjati, što im onda otežava prijavljivanje eventualnog seksualnog napada. I maleno dijete mora znati za grudi, penis, vaginu i stražnjicu kao svoje privatne, intimne dijelove tijela. Jasno im treba dati do znanja što je odraslima u kontaktu s njima dozvoljeno a što ne. To će im olakšati otkrivanje neugodnih ili zlostavljajućih situacija ako im budu izloženi.

Učite ih o granicama osobnog prostora

Pomozite djetetu da razumije da njegovo tijelo pripada njemu. Učite ga kako se oprati, obući i brinuti se za sebe. Poštujte njegovo pravo na privatnost. Dajte mu privatnost kad se odijeva, pere ili koristi toalet. Pokucajte na vrata prije nego uđete u njegovu sobu. Poštujte njegove stvari. Kako djeci objasnite primjer poštovanja drugih, tako će i ona shvatiti da drugi trebaju poštovati njih, te će naučiti kako da oni sami poštuju druge.

Postavljanje granica osobnog prostora

Pomozite svom djetetu da uspostavi granice vezane uz dodir, tjelesnu bliskost, privatnost i golotinju. Kad govorite o svom tijelu, govorite o dobrom, lošem i zbunjujućem dodiru. Mogu se koristiti izrazi kao što su ispod tvoje haljine ili u hlače. Ako vam nije nelagodno, možete koristiti precizne nazive. Naučite dijete da samo pere svoje genitalije, i recite mu da to treba biti njegova briga. Možete reći i: Ako te netko drugi tu želi dirati, ja želim znati za to. U dobi od 6 do 7 godina djeca počinju zahtijevati privatnost kad odlaze na toalet ili u kupaonicu, pri odijevanju, itd. POŠTUJTE NJIHOVE ŽELJE!

Prostorna privatnost

Djeca počinju tražiti vlastitu sobu, zatvorena vrata i privatno vrijeme za sebe. Važno je poticati ih da shvate kako imaju pravo kontrole nad svojim tijelom i osobnim prostorom. Može se povući analogija s vratima spavaće sobe (zatvorena) i seksualnog napada. Ako su vrata zatvorena, poput vrata spavaće sobe, tada druga osoba ne smije ulaziti bez dopuštenja. Kasnije će to dijete generalizirati na: Nitko mi ne smije činiti ništa bez mog dopuštenja.