Kada su djeca malena, često s njima ponavljamo neke radnje kako bi stekli vještine samostalnog izvođenja. Primjerice, prilikom učenja jela ili vožnje bicikla, potrebno je jako puno ponavljanja, prije nego dijete samostalno savlada ove vještine. Slično je i sa vještinama samo-zaštite. Djetetu je potrebno da ima mentora i vodiča te da više puta ponavlja vještine koje mu pomažu da ostane sigurno. U nastavku teksta, donosimo neke igre koje Vi kao roditelj/skrbnik možete koristiti kako bi dijete bilo sigurnije od nasilja. 

Igrajte s njima igru "Što ako…"

Ovo je igra koju možete igrati s djecom da biste im pomogli da se sjete što bi sve mogli učiniti u opasnoj situaciji. Planiranje unaprijed važno je za smanjenje ranjivosti djeteta. Ovu igru možete igrati za vrijeme večere, uoči spavanja ili u autu, ali i u razredu. Vodite računa o spontanim trenucima kad možete igrati ovu igru, npr. da se nadoveže na neko pitanje koje vam dijete postavi ili ispriča priču o prijatelju.

Kako započeti igru?

Igru ćete igrati tako što ćete upitati dijete, npr: Što bi učinio/la  kad bi... i zatim dopustite da odgovori. Ključno je da dijete samo dođe do ideja, zatim potvrdite dobre ideje pohvalom. To će osnažiti vaše dijete i izgraditi mu samopouzdanje u rješavanju opasnih situacija. Primjeri pitanja za igru "Što ako...":

  • Što bi učinio/la kad bi ti se pokvario bicikl i kad bi došla nepoznata osoba i ponudila ti vožnju do kuće?
  • Što bi učinio/la kad mene ne bi bilo kod kuće i kad bi ti pozvonio majstor za telefone i rekao da želi popraviti telefon?
  • Što bi učinio/la kad bi ti teta koja te čuva učinila nešto i zatim od tebe tražila da to nikome ne kažeš?
  • Što bi učinio/la kad bi te neko dirao na način koji ne voliš ili te zbunjuje?
  • Što bi učini/la da netko zatraži da ga diraš ispod hlača? (ili recite točno na što mislite).

Ohrabrujte dijete da dolazi do realističnih odgovora. Odgovori bi trebali uključivati pomoć prijatelja, razgovor s odraslom osobom od povjerenja, reći „ne“, zauzimanje za svoja prava.

Pričanje priča

Možete ispričati bilo koju priču o tome kako je dijete ostalo sigurno. Priču o tome kako se izgubilo, bilo napušteno, imalo problema s neznancem, itd. Budite maštoviti. 

UVIJEK završite s uspješnim načinom rješenja problema. Na primjer:

Bio jednom jedan dječak koji je imao dragog ujaka koji mu je uvijek kupovao sve što je želio. Međutim, ujak ga je plašio skrivanjem iza namještaja i iskakivanjem kad bi on naišao. Dječaku se to nije sviđalo, nije se volio bojati, ali nije znao što da učini. Jednog dana upitao je tatu je li se on ikada bojao. Tata mu je rekao da se ponekad bojao. Dječak ga je upitao kako se prestao bojati. Tata ga je upitao boji li se on nečega. Dječak je tati ispričao kako ga ujak plaši. Tata mu je pomogao da shvati kako bi mogao zamoliti ujaka da to više ne čini. Kad ga je tata pitao treba li mu pomoć oko još nečega, dječak je rekao da će prvo pokušati sam, a zatim reći tati kako je bilo.

Naučite ih reći NE! – sigurnu, snažnu i slobodnu riječ

Jedan od razloga zbog kojih djeca češće ne izgovaraju riječ "ne" jest taj što ih uče da ne smiju odgovarati odraslima ili odbiti učiniti ono što se od njih traži. Na primjer:

- Ne odgovaraj, samo učini ono što sam rekao!

- Budi pristojna i dobra. Nije lijepo povrijediti tuđe osjećaje.

- Ne budi nepristojan. Ako ti se netko obrati, odgovori mu.

- Ljudi vole djecu koja su dobra, a ne onu koja nisu.

Pravila poput ovih stavljaju djecu u ranjiv položaj jer ih mogu generalizirati na sve situacije u kojima ulogu igraju autoriteti. Puno je bolja uputa:

- U situaciji koja ti je čudna ili opasna, nemoj brinuti o tome jesi li pristojan/pristojna  ili ne. Pobjegni što dalje od te situacije.

NE! – igra

Ova igra djeci omogućuje vježbanje govorenja riječi NE! 

Jedno dijete postavlja zahtjev. Drugo jednostavno kaže Ne!, bez objašnjenja. Neka se naviknu koristiti NE! Kasnije neka pitaju jedni druge zašto su govorila NE! Roditelji često pitaju: Što ako moje dijete počne govoriti Ne! kad ja to ne želim? To ne znači da djetetu, svaki put kad kaže NE! prije odlaska na spavanje, za jelo od povrća ili kupanje, treba omogućiti ono što želi. To znači da, kad to nije važno, možete uvažiti to NE!  Kad ne možete, objasnite djetetu zašto ne možete. Razumijem da danas radije ne bi ostao s tetom. Ovaj tjedan me često nije bilo, ali moram raditi. Jesi li usamljen i želiš da ostanem? Događa li se nešto ružno kod tete?

Pazite da djecu ne učite nemoći pri igrama koje se nastavljaju i kad im to prestane biti zabavno, kao što je npr. škakljanje. Poštujte kad dijete kaže NE! i prekinite igru. Intervenirajte kad to čini netko drugi.

Tjelesne aktivnosti

Ohrabrujte igre i organizirane sportove ne samo za dječake, nego i za djevojčice. To će im pomoći steći osjećaj tjelesnog samopouzdanja u slučaju da se trebaju obraniti. Ne podržavajte igre u kojima odrasla osoba ili starije dijete govori: Udari me najjače što možeš, ne možeš mi ništa! To djecu uči da su bespomoćna protiv nekog većeg, što nije nužno istina.