Program MAMA JE MAMA provodi se s ciljem prevencije rizičnih ponašanja mladih te pružanja psihosocijalne pomoći i podrške maloljetnim trudnicama, roditeljima i njihovim obiteljima. Programom se nastoji smanjiti ranjivost maloljetnih trudnica i roditelja, te ih osnažiti za aktivno i odgovorno preuzimanje roditeljske uloge.

U okviru programa MAMA JE MAMA provode se tri projekta.

Savjetovalište MAMA JE MAMA

Savjetovalište MAMA JE MAMA namijenjeno je maloljetnim trudnicama, roditeljima, ali i njihovim prijateljima i članovima obitelji koji im žele pružiti podršku. Kroz razne aktivnosti nastojimo osigurati potrebne informacije, pomoć i podršku pri suočavanju s teškoćama i pripremi za samostalan život.

Savjetovalište se nalazi u Zvonimirovoj 21 u Zagrebu. Termin je potrebno dogovoriti telefonski na broj 01-2442-061. Radno vrijeme: ponedjeljak i srijeda 9:00 - 19:00, utorak 9:00 - 17:00 i četvrtak 10:00 - 18:00.

Aktivnosti Savjetovališta:

• Telefonsko informiranje i savjetovanje
  • Psihološko savjetovanje
  • Pravno savjetovanje
  • Male edukativne grupe
  • Grupe podrške

Dio aktivnosti provodi se u okviru Savjetovališta MAMA JE MAMA, u Zagrebu, dok se dio aktivnosti provodi u suradnji s Dječjim domom Zagreb koji kao ustanova socijalne skrbi pruža smještaj za maloljetne majke i djecu kojima je potreban smještaj izvan vlastite obitelji.

Web portal za maloljetne trudnice i roditelje

Web portal za maloljetne trudnice i roditelje namijenjen je maloljetnim trudnicama, roditeljima te adolescentima koji se suočavaju s pitanjima i sumnjama vezanim uz trudnoću i teškoćama zbog rizičnih spolnih aktivnosti. Aktivnosti obuhvaćaju informiranje i edukaciju putem objavljenih članaka te savjetovanje maloljetnih roditelja od strane stručnjaka, psihologa, socijalnih radnika, pravnika i ginekologa. Aktivnosti Web portala, omogućuju da usluge savjetovanja i intenzivne podrške maloljetnim trudnicama i roditeljima, postanu dostupne za područje cijele Hrvatske.

Korak za mlade majke

Projekt Korak za mlade majke provodi se s ciljem osnaživanja mladih majki u nepovoljnim situacijama za samostalan život i aktivno sudjelovanje u zajednici. Projektom se nastoji educirati i senzibilizirati volontere za pružanje vršnjačke podrške mladim majkama, a jednako tako osigurati pripremu mladih majki koje izlaze iz domova socijalne skrbi za samostalan život povećanjem njihove aktivacije i motivacije. Projekt  počiva na modelu osiguravanja vršnjačke podrške mladim majkama od strane volontera, studenata socijalnog rada i provodi se u partnerstvu sa Studijskim centrom socijalnog rada u Zagrebu, Teatrom Puna kuća, te u suradnji s Dječjim domom Zagreb.

Sve usluge i aktivnosti u potpunosti su besplatne za korisnike i provode se uz financijsku potporu Ministarstva socijalne politike i mladih te Grada Zagreba.

19. prosinca, 2018. obilježili smo točno pet godina otkako je Udruga roditelja „Korak po korak“ pokrenula portal za maloljetne trudnice i roditelje www.maloljetni-roditelji.net.

Portal je dio većeg programa MAMA JE MAMA koji uključuje niz aktivnosti od prevencije maloljetničkih trudnoća, pružanja pomoći i podrške pa sve do stvaranja mreže podrške  za maloljetne roditelje. Web portal za maloljetne trudnice i roditelje namijenjen je maloljetnim trudnicama i roditeljima te mladim adolescentima koji su u riziku od neželjene trudnoće i socijalne isključenosti. Aktivnosti obuhvaćaju informiranje i edukaciju putem objavljenih članaka te savjetovanje maloljetnih roditelja od strane stručnjaka, psihologa, socijalnih radnika, pravnika i ginekologa.

Tinejdžerica Vita Mayer s užasavanjem otkriva da je ostala u drugom stanju. Nalazi se pred teškim izborom što učiniti. Pobaciti ili zadržati dijete? U moru pitanja koja je muče i na koja nema odgovora, osjeća da je sama.

Predstava "Dvije crte plavo", nastala je s ciljem podizanja svijesti mladih o važnosti i nužnosti odgovornog spolnog ponašanja u prevenciji maloljetničkih trudnoća, a premijerno je izvedena u četvrtak, 27. rujna, u Teatru Exit.

Izuzetno nam je drago pozvati vas na seminar "MALOLJETNIČKE TRUDNOĆE I RODITELJSTVO - izazovi u radu i mogućnosti" koji će se održati 03. i 04.05.2018. godine u Osijeku, u Hotelu Silver.

Seminar je namijenjen stručnjacima iz područja zaštite prava djece i obitelji koji se u svojem radu susreću s maloljetničkim trudnoćama i roditeljstvom, a održava se u sklopu trogodišnjeg programa MAMA JE MAMA za maloljetne i mlade trudnice i roditelje.

MAMA JE MAMA – projekt za pružanje pomoći maloljetnim trudnicama i majkama

Projekt „Mama je mama“ nastao je 2005. godine kao odgovor na sve izraženije rizično spolno ponašanje mladih te pojavu maloljetničkih trudnoća i majčinstva.

Kroz aktivnosti projekta osobit naglasak stavlja se na:

• Pružanje psihološke, pravne i druge potrebne pomoći i podrške maloljetnim trudnicama i majkama kako bi se smanjila njihova ranjivost, olakšalo im se stjecanje socijalne i ekonomske sigurnosti te ih se osnažilo za aktivno i odgovorno preuzimanje roditeljske uloge.
  • Senzibiliziranje javnosti, a osobito nadležnih državnih institucija za probleme i potrebe maloljetnih trudnica i majki.
  • Educiranje stručnjaka iz područja obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite o problemima maloljetnih trudnica i majki kao i oblicima pomoći i skrbi.
  • Educiranje roditelja o važnosti i načinima komunikacije s djecom o seksualnosti, ljubavi i vezama.

Provedba aktivnosti projekta „Mama je mama“ započela je krajem 2005. godine kada je uspostavljena suradnja s Materinskim odjelom Dječjeg doma Zagreb, kao i Caritasovim domom Savica te su pokrenute i prve aktivnosti.

Krajem 2005. godine pokrenuta je telefonska linija za pružanje pomoći maloljetnim trudnicama, majkama i svima koji se susretnu s problemom maloljetničke trudnoće. Linija pod nazivom „Mali telefon“ prva je telefonska linija u Hrvatskoj namijenjena pomoći maloljetnim trudnicama i majkama. U prvo vrijeme linija je otvorena tri puta tjedno, no kasnije započinje s radom svakim radnim danom od 12-14 sati.

Tijekom 2006. i 2007. godine nastavljeno je s provođenjem aktivnosti u Materinskom odjelu Dječjeg doma Zagreb i Caritasovom domu Savica, gdje se provodi savjetovanje i informiranje maloljetnih trudnica i majki. Također održavaju se i grupe podrške te male edukativne grupe kroz koje se nastoji unaprijediti znanja o zaštiti od spolno prenosivih bolesti i budućih neželjenih trudnoća, odgovornom roditeljstvu, njezi i odgoju djeteta. Sve aktivnosti provodi tim stručnjaka, psiholozi, socijalni radnici i liječnici ginekolozi.

U tom razdoblju izrađena je i izdana brošura samopomoći namijenjena maloljetnim trudnicama i majkama u kojoj stručnjaci iz područja medicine, psihologije i socijalne skrbi pružaju korisne savjete i informacije o svim relevantnim pitanjima vezanim uz prepoznavanje znakova trudnoće, tijek trudnoće, odnose sa roditeljima i partnerom, te mogućnostima ostvarivanja prava s područja socijalne skrbi i zdravstvene zaštite.

Aktivnosti se provode na području Grada Zagreba, no telefonski pozivi zaprimaju se i iz drugih regija Hrvatske.

Tijekom 2007. godine uspostavljena je suradnja s udrugama Klub trudnica i roditelja Split, Duga iz Zadra te udrugom Aktiva iz Zagreba te su aktivnosti projekta proširene i na područje Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije. Osim aktivnosti podrške, pokrenute su i aktivnosti usmjerene na prevenciju rizičnog spolnog ponašanja mladih.
Aktivnosti na području Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije nastavljaju se provoditi kao trogodišnji program pod nazivom „Zajedno za bolje“ financiran od strane Ministarstva  znanosti, obrazovanja i športa.

Tijekom 2008. godine zbog adaptacije prostora zatvoren je Materinski odjel Dječjeg doma u Nazorovoj, te je smještaj maloljetnih trudnica i majki s djecom moguć je jedino u Caritasovoj kući na Savici Šanci u Zagrebu. Također, dodatne poteškoće javile su se zbog vrlo ograničenih financijskih sredstava za provođenje projekta. U ovom razdoblju, provedba aktivnosti je otežana, a neke su aktivnosti poput grupa podrške i malih edukativnih grupa prestale s provođenjem.

U razdoblju od 2005-2008 godine projekt je financiran od strane Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, te donacijama od strane poslovnog sektora (RBA, Tau-online, Zagrebački holding i dr.).

Tijekom 2009. godine vrijednost programa prepoznaje i Ured UNICEF-a u Hrvatskoj, te je započeta suradnja, a aktivnosti su proširene i na područje Koprivničko-križevačke i Karlovačke županije.

Izvještaj o provedbi projekta u 2009. godini

Udruga roditelja „Korak po korak“ pokreće novu kampanju osvješćivanja mladih o važnosti odgovornog spolnog ponašanja. Okosnica su kampanje dva kratka filma s mladima u glavnim ulogama, u kojima se podsjeća na važnost korištenja zaštite prilikom spolnih odnosa i testiranja na spolno prenosive bolesti.

Povod su ovoj kampanji posljednji službeni podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji pokazuju da je tijekom 2016. godine rodilo 259 djevojaka mlađih od 17 godina te 814 djevojaka u dobi od 18 i 19 godina. Uz to, 180 djevojaka odlučilo se na prekid trudnoće.

Projekt „Tabu tema“ orijentiran je prvenstveno na sprečavanje rizičnog spolnog ponašanja mladih i pojave maloljetničkih trudnoća, dok se u projektu „Mama je mama“ pruža intenzivna psihosocijalna potpora maloljetnim trudnicama i roditeljima te im se pomaže u prevladavanju izazova s kojima se suočavaju.

Program „Mama je mama“ provodi se od 2005. godine i u okviru njega dosad je provedeno više od 2.000 individualnih savjetovanja, preko 500 sastanaka malih edukativnih grupa i grupa podrške te je obuhvaćeno više od 600 maloljetnih trudnica. Jedini je program namijenjen maloljetnim trudnicama i roditeljima na području cijele Hrvatske, a počiva na načelima dostupnosti informacija, slobodi samostalnog odlučivanja te uvažavanju prava na izbor.

Filmovi o odgovornom spolnom ponašanju dostupni su na sljedećim poveznicama:

Udruga roditelja „Korak po korak“ provodi program MAMA JE MAMA s ciljem prevencije rizičnih ponašanja mladih te pružanja psihosocijalne pomoći i podrške maloljetnim trudnicama, roditeljima i njihovim obiteljima. Tijekom posljednjih desetak godina susreli smo se s brojnim djevojkama, a ponekad i mladićima koji su se obratili za pomoć, podršku ili savjet. Često se susrećemo s pitanjem – što im zapravo savjetujemo, na koji im način pomažemo kroz naše Savjetovalište, pa je i ovaj tekst nastao u želji da opišemo i približimo načela rada Savjetovališta MAMA JE MAMA. Naša temeljna načela su prije svega dostupnost informacija, sloboda samostalnog odlučivanja te uvažavanje prava na izbor.  Kroz program MAMA JE MAMA, Udruga roditelja „Korak po korak“ zalaže se za dostupnost informacija temeljenih na znanstvenim spoznajama. Savjetovatelji na programu osigurat će korisnicama informacije o reproduktivnom zdravlju, odgovornom spolnom ponašanju te dostupnim oblicima zaštite od neželjene trudnoće i spolno prenosivih bolesti s ciljem prevencije rizičnih spolnih aktivnosti.

MALOLJETNIČKE TRUDNOĆE I RODITELJSTVO

-  Izazovi u radu i mogućnosti  -

12. i 13. listopada 2018. u Vodicama se održao seminar Maloljetničke trudnoće i roditeljstvo- Izazovi u radu i mogućnosti. Na seminar su sudjelovali stručnjaci iz područja zaštite prava djece i obitelji koji se u svojem radu susreću s maloljetničkim trudnoćama i roditeljstvom sa područja Dalmacije. Održao se u sklopu trogodišnjeg programa MAMA JE MAMA za maloljetne i mlade trudnice i roditelje 2017 – 2020 koji provodi Udruga roditelja „Korak po korak“ te je odobren od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.