U suradnji s Klubom trudnica i roditelja Split te Udrugom za pomoć ženi i djetetu – Duga održana su dva predavanja „Zajedno za bolje – pristup maloljetničkim trudnoćama i majčinstvu“, 16.04.2009. u Gradskoj knjižnici Marko Marulić u Splitu te 17.04.2009. Gradskoj knjižnici Zadar. U sklopu predavanja prikazan je dokumentarni film „Mama je mama“. Tim povodom okupili su se predstavnici Centara za socijalnu skrb, patronažne službe, školske medicine, MUP-a – odjel maloljetničke delikvencije, predstavnica Ureda dječje pravobraniteljice, kao i stručni suradnici u osnovnim i srednjim školama Splita i Zadra.

Osim spomenutog predavanja, tijekom svibnja, psihologinja Ina Reič Ercegovac održala je predavanje o maloljetničkim trudnoćama i majčinstvu, kao i prezentaciju projektnih aktivnosti za studente psihologije, sociologije i pedagogije na Filozofskom fakultetu u Splitu. Također, u Gimnaziji Vladimira Nazora u Zadru, tijekom listopada je održano predavanje o maloljetničkim trudnoćama i majčinstvu za aktiv profesora biologije osnovnih i srednjih škola s područja Zadarske županije. Predavanje je održano s ciljem educiranja o načinima postupanja u slučaju pojave maloljetničke trudnoće, ali i o važnosti prevencije rizičnog spolnog ponašanja mladih.

Predavanje „Znanje je užitak“ - namijenjeno učenicima srednjih škola
U suradnji s udrugom „Aktiva“, održana su dva predavanja za učenike srednjih škola o spolno odgovornom ponašanju i prevenciji spolno prenosivih bolesti pod nazivom „Znanje je užitak“, a pod vodstvom dr.sc. Dubravka Lepušića. Umjesto rock koncerta koji se uobičajeno održava nakon predavanja, učenicima je prikazan dokumentarni film „Punk mama“.

Film „Punk Mama“ prikazuje priču o trinaestogodišnjoj djevojčici koja je s navršenih dvanaest godina postala majkom. Ona živi u krugu svoje obitelji, a kroz film su prikazane sve poteškoće u prilagođavanju i prihvaćanju svoje nove životne uloge.
Prije same projekcije, učenici su upoznati s temom filma, problematikom maloljetničkih trudnoća i oblicima pomoći. Nakon predavanja i prikazivanja filma, uslijedila je rasprava i odgovori na pitanja koja su postavljali učenici.

U Splitu je predavanje održano 08.05.2009. u Turističko-ugostiteljskoj školi. Sudjelovalo je pedesetak učenica, a osim njih bile su nazočne školska psihologinja Nataša Stefanovski, liječnica školske medicine te voditeljica splitske školske medicine Ina Utrobičić. Suradnica iz Kluba trudnica i roditelja Split, psihologinja Ina Reić Ercegovac održala je prezentaciju i predavanje o problemu maloljetničkih trudnoća te odgovarala na pitanja učenika.
U Zadru je predavanje održano 29.04.2009. u Gimnaziji Vladimira Nazora. Sudjelovalo je oko 90 učenika, školska psihologinja Nera Birkić, pedagoginja Mara Štrajn te profesorica biologije. Suradnice iz Udruge Duga, psihologinja Jagoda Gauta te socijalna pedagoginja Vlatka Vukšić održale su prezentaciju i predavanje o problemu maloljetničkih trudnoća te odgovarale na pitanja učenika.

U obje škole, reakcije učenika bile su vrlo pozitivne te je uočena njihova zainteresiranost za predavanje i raspravu. Također, stručni suradnici koji su prisustvovali predavanjima iskazali su interes za daljim aktivnostima, te o proširenju aktivnosti i na druge škole.