19. prosinca, 2014. obilježava se točno godinu dana otkako je Udruga roditelja „Korak po korak“ pokrenula portal za maloljetne trudnice i roditelje na internetskoj adresi www.maloljetni-roditelji.net.

Ovaj portal dio je većeg programa MAMA JE MAMA koji uključuje niz aktivnosti od prevencije maloljetničkih trudnoća, pružanja pomoći i podrške pa sve do stvaranja mreže podrške  za maloljetne roditelje. Web portal za maloljetne trudnice i roditelje namijenjen je maloljetnim trudnicama i roditeljima te mladim adolescentima koji su u riziku od neželjene trudnoće i socijalne isključenosti. Aktivnosti obuhvaćaju informiranje i edukaciju putem objavljenih članaka te savjetovanje maloljetnih roditelja od strane stručnjaka, psihologa, socijalnih radnika, pravnika i ginekologa.

Tijekom prve godine rada portala zabilježeno je čak 47.200 pregleda stranice a ukupno je zabilježeno 18.621 posjetitelja. Rubrike Pitaj ginekologa kao i Pitaj socijalnog radnika ujedno su i najposjećenije na portalu. Mladi se javljaju s raznim pitanjima, od sumnje na trudnoću, zabrinutosti zbog rizičnih spolnih aktivnosti, teškoća vezanih uz narušene obiteljske ili partnerske odnose. Mladim roditeljima pružamo i pomoć u području socijalne i pravne zaštite kao što su savjetovanje o podnošenju zahtjeva za priznanje poslovne sposobnosti, upis majčinstva i očinstva, privremeno skrbništvo do punoljetnosti, ostvarivanje prava na rodiljnu naknadu.

Službeni podaci ukazuju kako godišnje iz hrvatskih rodilišta izađe oko 1.300 maloljetnih majki. Iako problem maloljetničkih trudnoća nije novijeg datuma, podaci o broju poroda i prekida trudnoće u posljednjih nekoliko godina ne pokazuju značajniji trend smanjivanja. Maloljetničke trudnoće i roditeljstvo najčešće su neplanirani, a često i neželjeni. Uz njih se nerijetko vežu brojni socijalni rizici, kako za maloljetne roditelje, tako i za njihovu djecu. Trudnoća i porod naglo mijenjaju uobičajeni život maloljetnih djevojaka, suočavajući ih s nizom problema, od neprihvaćanja u obitelji, prekida školovanja, napuštanja od partnera, do teškoća u prilagođavanju i prihvaćanju svoje nove životne uloge. Tim stručnjaka okupljenih na portalu www.maloljetni-roditelji.net svojim savjetima nastoji osigurati odgovore na sva pitanja s kojima se mladi roditelji susreću.

Aktivnosti Web portala, omogućuju da usluge savjetovanja i intenzivne podrške maloljetnim trudnicama i roditeljima budu dostupne za područje cijele Hrvatske, no vidljivo je da gotovo trećinu posjetitelja ove stranice čine korisnici iz susjednih zemalja, Bosne i Hercegovine i Srbije. Očito je kako usluga namijenjenih maloljetnim trudnicama i roditeljima nedostaje i na razini regije.