U Svetom Ivanu Zelini 23. travnja 2015. na početnoj, Kick off Konferenciji, predstavljen je projekt usmjeren na jačanje organizacija civilnog društva u praćenju i zagovaranju provedbe politika prema djeci i mladima. Brojni su gradovi u Hrvatskoj pred kojima je izrada strategija ili planova aktivnosti za djecu i mlade, nastavno na Nacionalnu strategiju za prava djece u Republici Hrvatskoj od 2014. do 2020. godine koja ističe važnost suradnje s udrugama i lokalnom zajednicom u ostvarivanju njenih ciljeva. To je potaknulo Udrugu roditelja „Korak po korak“ na pokretanje projekta „Organizacije koje brinu“ koji će se tijekom 2015. i 2016. godine provoditi u Svetom Ivanu Zelini, Vukovaru i Belišću s ciljem osnaživanja organizacija civilnog društva u praćenju i zagovaranju dobre vladavine, odnosno provedbe politika prema djeci i mladima.

Udruga roditelja „Korak po korak“ projekt provodi u partnerstvu s Gradom Svetim Ivanom Zelinom, Udrugom mladih Zeline, Centrom mladih Belišće, udrugom Proanima.kreativka iz Vukovara i udrugom PRONI iz Osijeka, a na projektu surađuju i Grad Belišće, Grad Vukovar te Udruga gradova kao pridruženi partneri. Projekt je jutros predstavljen u Svetom Ivanu Zelini na konferenciji tijekom koje su istaknute uloge partnerskih organizacija, ciljevi i aktivnosti projekta te doprinos građana i predstavnika javnih institucija principima dobrog upravljanja u lokalnoj zajednici.

Čim smo dobili informacije o ovom projektu ni trenutka nismo dvojili o uključenju u njega. Naši su ciljevi zajednički – dodatno unaprijediti odnos prema mladima u Svetom Ivanu Zelini i neprestano raditi na podizanju razine kvalitete života mladih u gradu. Veselimo se aktivnostima koje su pred nama i sretni smo što smo prepoznati kao grad koji je voljan i spreman na dodatna ulaganja u svoje mlađe naraštaje – izjavio je Hrvoje Košćec, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline.

„Organizacije koje brinu“ još je jedan u nizu projekata kojima se fokusiramo na pomoć djeci i mladima u ostvarenju njihovih prava te jačanju njihove aktivne uloge u zajednicama. U tome jaku ulogu mogu i moraju ostvariti organizacije civilnog društva i lokalne uprave kroz uspostave politika prema mladima, stoga nam je želja u okviru projekta zajednički razviti indikatore, ciljeve, mjere i očekivane rezultate te ih sumirati kroz strategije lokalnih zajednica za djecu i mlade. Zahvalni smo partnerima u Svetom Ivanu Zelini, Belišću i Vukovaru jer su prepoznali značaj projekta i priključili nam se u njegovoj provedbi – istaknula je Marina Trbus, voditeljica projekta iz Udruge roditelja „Korak po korak“.

Aktivnosti projekta sljedećih će mjeseci biti usmjerene na osposobljavanje organizacija civilnog društva da prate i nadziru razinu dobre vladavine i provedbe politika prema djeci i mladima na lokalnih razini. U tu će svrhu biti provedeno istraživanje među građanima, uključujući i mlade, na temelju kojih će se kvantitativno utvrditi razina poštivanja prava te razina otvorenosti javne administracije na lokalnoj razini. Uz to, projektom će se osnaživati organizacije civilnog društva i javnu administraciju i educirati ih u procesu uspostave transparentnih politika prema djeci i mladima. U konačnici, cilj je projekta osnažiti i građane da se uključe i podrže donošenje lokalnih strategija te i sami sudjeluju u tom procesu.

Projekt „Organizacije koje brinu“ provodi se u okviru programa IPA 2011 „Jačanje potpore organizacijama civilnog društva za povećanje dobrog upravljanja i transparentnosti javne uprave u Hrvatskoj“. Financira ga Europska unija, a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Vrijednost projekta iznosi 240.000,00 eura.