U sklopu projekta „Organizacije koje brinu“ u tijeku je provedba istraživanja među građanima Belišća, Svetog Ivana Zeline i Vukovara o razini poštivanja prava i razini otvorenosti javne administracije na lokalnoj razini, osobito u području zaštite djece i mladih i njihovih prava. Cilj pokretanja projekta „Organizacije koje brinu“ je osvještavanje mladih u Belišću, Svetom Ivanu Zelini i Vukovaru o svim mogućnostima koje im njihove lokalne zajednice pružaju u zaštiti i realizaciji njihovih prava. Ovo istraživanje ukazat će na potrebe djece i mladih u lokalnim zajednicama na koje, u suradnji s lokalnim administrativnim tijelima i organizacijama civilnog društva, treba odgovoriti.

Istraživanje se sastoji od četiri skupa aktivnosti kojima je zajednički cilj obuhvatiti kompleksnost politika za djecu i mlade na lokalnoj razini. Prvi je dio istraživanja namijenjen lokalnim vijećima za prevenciju, tijelima koja imaju jurisdikciju nad aspektima politika za mlade i djecu, a obuhvaća samoevaluacijsku listu pitanja temeljenih na Nacionalnom programu za mlade 2014. – 2017. i Nacionalne strategije za prava djece u Republici Hrvatskoj. Drugi se dio istraživanja odnosi na kvantitativno ispitivanje stavova i razine informiranosti stanovnika Belišća, Svetog Ivana Zeline i Vukovara o uslugama u njihovim mjestima i lokalnom sustavu. Tim će se korakom ustanoviti stvarna snaga postojećih aktivnosti i usluga lokalne zajednice te dodatne potrebe građana na koje je potrebno odgovoriti. Treća su aktivnost fokus skupine s mladima kroz koje će mladi biti upoznati sa svojim pravima i mogućnostima njihovog ostvarivanja u lokalnoj zajednici, a ujedno će se ispitati razlozi njihove uključenosti ili neuključenosti u život lokalne zajednice. Na taj će se način ujedno i osvijestiti mlade o postojećim aktivnostima i uslugama za koje dotad nisu znali da postoje. Kao posljednji korak organizirat će se deliberativni forum koji će okupiti različite dionike u lokalnoj zajednici kojima su u interesu poboljšanje života i zaštita djece i mladih. Istraživački će im tim predstaviti rezultate prethodnih triju koraka i tražiti ih komentare na ishode, čime će se detaljnije ući u problematiku lokalne zajednice i otvoriti dijalog prema stvaranju još poticajnijeg okruženja za razvoj djece i mladih.
Projekt „Organizacije koje brinu“ provodi Udruga roditelja „Korak po korak“ u partnerstvu s Gradom Svetim Ivanom Zelinom, Udrugom mladih Zeline, Centrom mladih Belišće, udrugom Proanima.kreativka iz Vukovara i udrugom PRONI iz Osijeka, a na projektu surađuju i Grad Belišće, Grad Vukovar te Udruga gradova kao pridruženi partneri. Projekt se provodi u okviru programa IPA 2011 „Jačanje potpore organizacijama civilnog društva za povećanje dobrog upravljanja i transparentnosti javne uprave u Hrvatskoj“. Financira ga Europska unija, a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Vrijednost projekta iznosi 240.000,00 eura.