Na trodnevnoj edukaciji održanoj od 16. do 18. ožujka u Svetom Martinu na Muri, na kojoj su sudjelovali stručnjaci iz lokalnih organizacija civilnog društva, članovi vijeća za prevenciju, savjeta mladih, predstavnici lokalnih vlasti, obrazovnih i odgojnih ustanova te medija iz Belišća, Svetog Ivana Zeline i Vukovara predstavljeni su rezultati istraživanja ”Što ti želiš promijeniti?”. Tijekom istraživanja prikupljeno je više od 3.100 prijedloga, od čega čak 2.600 od djece i mladih. Prijedlozi će biti uvršteni u nacrte lokalne strategije za djecu i mlade, a zatim slijedi i proces javnog savjetovanja i rasprave u sklopu kojeg se u donošenje odluka mogu uključiti svi zainteresirani građani. Najmlađi sudionici u istraživanju pokazali su zrelo razmišljanje, iznijeli skromne prijedloge i iskrene želje. Prikupljanjem i razmatranjem dječjih prijedloga te njihovim uvrštavanjem u lokalne strategije za razvoj djece i mladih ostvarit ćemo jednu od najvažnijih aktivnosti u projektu 'Organizacije koje brinu', a to je davanje glasa djeci i mladima, osluškivanje njihovih razmišljanja i djelovanje u skladu s njihovim stvarnim željama i potrebama. Jer, iako se čini da je lokalnu strategiju razvoja djece i mladih nemoguće raditi bez uvida u njihove misli i osjećaje, tek se ovim projektom po prvi put u Hrvatskoj najmlađim građanima daje moć. Moć je to kojom mogu utjecati na svoje lokalne sredine i ostaviti svoj trajni trag, zalažući se za poboljšanje i unapređenje materijalnih i nematerijalnih uvjeta za sretnije i ljepše odrastanje.

Najveći broj djece i mladih zatražio je više zabavnih sadržaja, kulturnih događanja i sportskih aktivnosti u svom gradu, a velik broj prijedloga i potreba odnosio se i na promet pa su tako djeca spominjala bolju prometnu povezanost, uređenje biciklističkih staza i postavljanje parkirališta za bicikle te uređenje autobusnih stajališta. Bilo je i neobičnih i kreativnih prijedloga pa su tako djeca u Belišću zaželjela kozu u školskom dvorištu kako bi učiteljice imale mlijeko za kavu, a djeca ljubimicu uz koju bi razvijala svoje vještine i naučila više o brizi o domaćim životinjama. U Vukovaru je značajan broj osnovnoškolaca istaknuo kako im je nezgodno jesti puding plastičnim žličicama za kavu i zamolili su da im škola osigura veće žličice. U Svetom Ivanu Zelini djeca su izrazila želju za glazbenom školom, a pokazala su i visok stupanj ekološke osviještenosti željom za više kanti za otpatke u blizini škola i igrališta. Općenit je dojam organizatora i sudionika u projektu nakon proučavanja prijedloga kako djeca imaju zaista skromne želje i kako je velik dio njihovih potreba moguće ostvariti uz zajednički napor svih ključnih dionika u lokalnoj zajednici. Djeca su svojim odgovorima pokazala da cijene nastojanje organizatora da čuju i uvaže njihov glas i mišljenje, a stariji su često iskazali i razumijevanje za potrebe svojih mlađih sugrađana tako što su u odgovorima na pitanja nerijetko navodili potrebe mlađe djece, umjesto svojih vlastitih. Projekt „Organizacije koje brinu“ provodi Udruga roditelja Korak po korak u partnerstvu s Gradom Svetim Ivanom Zelinom, Udrugom mladih Zeline, Centrom mladih Belišće, udrugom Proanima.kreativka iz Vukovara i udrugom PRONI iz Osijeka, a na projektu surađuju i Grad Belišće, Grad Vukovar te Udruga gradova kao pridruženi partneri. Cilj je projekta osnažiti lokalne organizacije civilnog društva u praćenju i zagovaranju dobre vladavine te povećati participaciju djece, roditelja i ostalih građana u oblikovanju lokalnih politika za djecu i mlade. Projekt se provodi u okviru programa IPA 2011 „Jačanje potpore organizacijama civilnog društva za povećanje dobrog upravljanja i transparentnosti javne uprave u Hrvatskoj“. Financira ga Europska unija, a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Vrijednost projekta iznosi 240.000,00 eura.