Javna rasprava za građane o nacrtu lokalne politike provedena je tijekom lipnja u Zelini, dok je u Vukovaru i Belišću još uvijek u tijeku. Građani su u mogućnosti dati svoje komentare na nacrte strategija u svom gradu putem online savjetovanja na web stranicama grada te tako dati svoj doprinos u stvaranju kvalitetne politike ali i ostvarenju zajedničkog cilja – vizije gradova koji će biti po mjeri djeteta – odgovarati na potrebe svakog djeteta i omogućiti im odrastanje i razvoj u sigurnom i poticajnom okruženju.

Proces izrade politike započeo je 2015. godine u okviru projekta „Organizacije koje brinu“, a u proces izrade bila su uključena i sama djeca kako bi od najranije dobi dobila priliku sudjelovanja u životu zajednice, posebice u pitanjima koja se odnose na njih te usvojila poruku da je njihovo mišljenje važno za pokretanje pozitivnih promjena u društvu.  Djeca su, uz mlade i ostale građane, u sklopu istraživanja „Što ti želiš promijeniti?“ iznijela svoje konstruktivne i kreativne prijedloge te je velik dio ideja uvršten u nacrt lokalne politike za djecu. Istraživanje je provedeno krajem siječnja, a ukupno je sudjelovalo oko  3.100 građana od čega čak 2.600 djece i mladih u tri lokalne zajednice.

Nacrti strategija su tijekom svibnja i lipnja predstavljeni u sva tri grada: u Zelini je nacrt predstavio gradonačelnik Hrvoje Košćec, u Belišću dogradonačelnik Domagoj Varžić, u Vukovaru pročelnica za društvene djelatnosti Ana Živanović. U raspravi su, uz djecu i mlade, sudjelovali i udomitelji, skrbnici, učitelji, odgajatelji, roditelji, organizacije civilnog društva te predstavnici stručne javnosti.

Primjer je to sveobuhvatnog, otvorenog i inkluzivnog procesa koji stvara temelje za jačanje demokratskog društva, društva koje se zasniva na međusobnom poštivanju, toleranciji i suradnji te brine o svim svojim članovima, posebice djeci, uvažava njihovo mišljenje i uključuje ih u proces donošenja odluka koje se na njih odnose.

Projekt „Organizacije koje brinu“ provodi Udruga roditelja „Korak po korak“ u partnerstvu s Gradom Svetim Ivanom Zelinom, Udrugom mladih Zeline, Centrom mladih Belišće, udrugom Proanima.kreativka iz Vukovara i udrugom PRONI iz Osijeka, a na projektu surađuju i Grad Belišće, Grad Vukovar te Udruga gradova kao pridruženi partneri. Cilj je projekta osnažiti lokalne organizacije civilnog društva u praćenju i zagovaranju dobre vladavine te povećati participaciju djece, roditelja i ostalih građana u oblikovanju lokalnih politika za djecu i mlade. Projekt se provodi u okviru programa IPA 2011 „Jačanje potpore organizacijama civilnog društva za povećanje dobrog upravljanja i transparentnosti javne uprave u Hrvatskoj“. Financira ga Europska unija, a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Vrijednost projekta iznosi 240.000,00 eura.