EIDHR_vizual

Udruga roditelja “Korak po korak” provodi projekt Osnažimo pravo djece da budu sigurna, a projekt se provodi u Gradu Zagrebu, Osječko – baranjskoj, Dubrovačko - neretvanskoj, Primorsko – goranskoj i Istarskoj županiji.

Cilj projekta koji je započeo 1. srpnja 2013. i traje do 1. ožujka 2015. jest unaprijediti zaštitu dječjih prava u Hrvatskoj. U veljači je započelo opsežno istraživanje kojim se želi odgovoriti na pitanje koliko je zakon koji djecu štiti od nasilja zaista učinkovit. Hrvatski zakon zabranjuje svaki oblik nasilja nad djecom i mladima, a statistika ipak pokazuje da je broj prijavljenih slučajeva nasilja u 2013. godini veći nego u 2012. S ciljem unaprjeđenja provedbe zakona na dijalog su pozvani svi uključeni u zaštitu prava djece.

Kroz fokus grupe, odnosno grupne diskusije s djelatnicima ustanova socijalne skrbi, policije, domova zdravlja, pravosuđa, organizacija civilnog društva i lokalne samouprave nastoji se otkriti što stručnjaci koji se svakodnevno bave zaštitom dječjih prava smatraju osnovnom preprekom u provedbi zakona i što bi se moglo poduzeti da provedba bude uspješnija, a djecasigurnija.

Kako bi se doznalo koliko se djeca i njihovi roditelji osjećaju sigurno i koliko povjerenja osjećaju prema sustavu zaštite na sudjelovanje u istraživanju pozvane su i odgojno obrazovne ustanove. U istraživanju putem anonimnog upitnika sudjeluje stručno osoblje dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola te učenici i roditelji. U srednjim školama učenici samostalno ispunjavaju upitnik čime se mladima omogućuje da iznesu svoje mišljenje i time doprinesu boljem razumijevanju situacije u kojoj se mladi danas nalaze. U osnovnim školama i dječjim vrtićima umjesto djece upitnik ispunjavaju njihovi roditelji.

Planira se održavanje okruglih stolova u Zagrebu, Dubrovniku, Osijeku, Puli i Rijeci na kojima će se predstaviti rezultati istraživanja i potaknuti javna rasprava o mogućnostima bolje prevencije nasilja nad djecom. Rezultati istraživanja, zaključci s okruglih stolova i preporuke za bolju provedbu zakona bit će objavljeni u priručniku koji će biti predstavljen na konferenciji u Zagrebu.

Projekt Osnažimo pravo djece da budu sigurna provodi Udruga roditelja „Korak po korak“ iz Zagreba u partnerstvu s organizacijama civilnog društva: Portal Alfa iz Belišća, Alfa Albona iz Labina, U.Z.O.R. iz Rijeke i Feniks iz Dubrovnika te u suradnji s Gradom Zagrebom, Belišćem, Labinom i Istarskom županijom, Rijekom i Dubrovnikom. Vrijednost projekta je 100.486,00 eura, a financijsku podršku u iznosu od 79.500,00 eura osigurala je Europska unija, a ostatak financiraju Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u sklopu institucionalne podrške Udruzi.