Nakon održavanja  okruglog stola „Sigurnost djece (ni)je posao?“ 6.10.2014. u Zagrebu, održani su okrugli stolovi iste tematike u Dubrovniku 21.10.2014., u organizaciji udruge Feniks, u Belišću 23.10.2014., u organizaciji udruge Portal Alfa, u Rijeci, 29.10.2014., u organizaciji udruge U.Z.O.R. i Puli, 30.10.2014., u organizaciji udruge Alfa Albona.

U nastavku sljede zaključci i preporuke:

• djeca moraju biti prioritet u društvu
  • potrebna je sustavna edukacija svih dionika, od mladih i roditelja do stručnjaka, o pojavnosti i oblicima nasilja te ulaganje u razvoj roditeljskih kompetencija o pozitivnim oblicima discipliniranja
  • važno je kontinuirano provoditi preventivne programe u školama i vrtićima, a educirati treba i djecu i djelatnike i roditelje
  • potrebno je slijediti primjere dobre prakse, primjerice, pokazalo se da su u školama u kojima se provodi CAP program prevencije nasilja nad djecom reakcije roditelja vrlo pozitivne, roditelji se rado odazivaju predavanjima
  • potrebno je edukaciju o programima prevencije uključiti u kurikulum fakulteta na kojima se školuju budući odgojno obrazovni djelatnici
  • potrebne su dodatne edukacije stručnjaka o metodama ispitivanja djece
  • reducirati hiperprodukciju zakona i pravilnika kako bi se omogućilo da zakon „zaživi“, kao i poboljšati međuresornu i međusektorsku suradnju s ciljem hitnog postupanja i sprječavanja dodatne traumatizacije djece
  • potrebno je zaštiti identitet osobe koja je prijavila nasilje
  • koristiti resurse udruga civilnog društva i lokalne samouprave te poticati javnu raspravu o problemu nasilja i konkretnih akcija u prevenciji nasilja nad i među djecom i mladima
  • programi udruga trebaju biti vidljiviji kako bi se veći broj građana mogao odazvati
  • potrebno je organizirati više javnih događanja poput ovoga kako bi se o ovoj temi više javno raspravljalo