Udruga roditelja „Korak po korak“ već 15 godina provodi CAP program prevencije nasilja zajedno s CAP timovima u odgojno-obrazovnim ustanovama (vrtići, škole, centri za odgoj i obrazovanje) u gotovo svim županijama na području Hrvatske uz podršku lokalnih i regionalnih samouprava i uprava te u suradnji s organizacijama civilnog društva na tim područjima. Tijekom tog razdoblja uočili smo fragmentiranost, nesustavan pristup, izostanak planiranja provedbe programa sukladno utvrđenim potrebama, te „svaštarenje i „pomodarstvo“ u području prevencije, tretmana i zaštite djece i mladih od nasilja.

Posebno su nas pogađale priče s kojima su nam se obraćali nemoćni roditelji, učitelji, odgajatelji i stručni suradnici o sporosti sustava, nedostatku suradnje i nepovjerenju među stručnjacima i institucijama, opsežnoj administraciji, dvosmislenim i nejasnim propisima, neujednačenoj praksi i o mnogim drugim poteškoćama u kojima se gubi dijete koje je žrtva nasilja, ali i svatko tko mu želi pomoći.

U sklopu projekta „Osnažimo pravo djeteta da bude sigurno“ proveli smo istraživanje na gotovo 6000 sudionika gdje nam je cilj bio pomoću znanstvenih metoda ukazati na ključne probleme koji utječu na smanjenu djelotvornost u zaštiti djeteta od svih oblika nasilja te iznijeti preporuke kako unaprijediti taj sustav. Nalazi tog istraživanja te preporuke prikazani su u istraživačkom izvještaju, a on je namijenjen predstavnicima organizacija civilnog društva, donositeljima odluka, svim dionicima sustava zaštite djece, djelatnicima sustava socijalne zaštite, policije, pravosuđa, odgoja i obrazovanja, alternativne skrbi, predstavnicima medija, akademskim djelatnicima i drugim relevantnim dionicima sustava zaštite i promocije prava djeteta, ali i roditeljima kao i mladima koji se spremaju za odgovornu ulogu roditeljstva jer će upravo suradnja svih ovih dionika odrediti uspjeh ili neuspjeh zaštite djeteta od svih oblika nasilja.

Istraživački izvještaj u pdf formatu možete preuzeti ovdje.