Povod organizaciji tribine bio je Međunarodni dan prevencije zlostavljanja djece, 19. studenog, koji se na ovaj datum obilježava u cijelom svijetu.

Ovom prilikom, Marina Trbus iz Udruge roditelja „Korak po korak“ predstavila je rezultate istraživanja o prisutnosti elektroničkog nasilja među mladima u Hrvatskoj koje je Udruga provela ranije ove godine. Mladi koji su sudjelovali u istraživanju procijenili su da je svaka druga djevojka i svaki četvrti mladić bio žrtva vrijeđanja na internetu. Rezultati također pokazuju da 79% ispitanih roditelja gotovo nikad ne razgovara sa svojim djetetom o onome što ono radi na računalu i internetu, 77% njih gotovo nikad ne ograničava vrijeme koje dijete može provesti na računalu i internetu, a čak 92% ispitanika gotovo nikad ne traži da im dijete pokaže što radi na Facebooku i drugim društvenim mrežama.

Primjere dobre prakse u zaštiti djece od elektroničkog nasilja predstavili su Tomislav Ramljak iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, koji je istaknuo važnost prijave neprimjerenog sadržaja, a Vesna Katalinić iz Hrabrog telefona govorila je o iskustvima Hrabrog telefona u zaštiti djece na internetu. Nikolina Grubišić Požar iz Ministarstva unutarnjih poslova RH predstavila je aplikaciju Red Button koja služi za prijavu sadržaja na internetu za koji se sumnja da je nezakonit i da se odnosi na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece. Silvija Stanić i Irena Bohač iz Udruge roditelja „Korak po korak“ predstavile su programe koje udruga provodi u cilju osvješćivanja javnosti o nasilju nad djecom. U okviru projekta DeleteCyberbullying istaknute aktivnosti usmjerene na podizanje svijesti o elektroničkom nasilju, poput prilagodbe edukativne i interaktivne aplikacije za mobilne telefone za korisnike u Hrvatskoj, izdavanja priručnika o cyberbullyingu za nastavnike i prijevoda informativnog filma o cyberbullyingu na hrvatski jezik. Predstavljen je i program CAP (Child Assault Prevention), program prevencije nasilja nad djecom, koji udruga provodi već 15 godina u suradnji s odgojno obrazovnim ustanovma. Nekoliko je modula programa CAP – predškolski CAP, osnovni CAP, Teen Cap i Special Needs CAP, a svima je zajedničko osvješćivanje djece, mladih i ključnih dionika o potrebi zaštite djece od bilo kakvih oblika nasilja.