Prostor interneta, društvenih mreža i mobilnih informacijsko-komunikacijskih aplikacija, vjerojatno je jedino područje ljudskog djelovanja o kojem su djeca i mladi bolje informirani i bolje se njima služe od odraslih. To roditelje stavlja u posebno osjetljiv položaj i zahtijeva preuzimanje novog, vrlo značajnog i izazovnog odgojnog zadatka. Naime, pravila uljudnog i nenasilnog ponašanja koja vrijede kod kuće, u školi ili u parku, vrijede i na internetu. Uz to što su prvi i najvažniji odgajatelji, roditelji su prvi i najvažniji zaštitnici djece na internetu. Udruga roditelja "Korak po korak" izradila je priručnik za roditelje - online odgajatelje. Nadamo se da će ovaj priručnik približiti svijet interneta i informatičke tehnologije, u kojem djeca danas odrastaju, njihovim roditeljima te tako pridonijeti smanjenju generacijskog jaza u poznavanju cyber prostora i uporabi informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Priručnik pokriva temu zaštite od elektroničkog nasilja kao i načine prepoznavanja djeteta u problemu. Opisuje osnovna pravila sigurnosti na internetu kao i najčešće rizične situacije u kojima se djeca mogu naći te nudi praktične savjete. Priručnik u PDF formatu preuzmite ovdje.