Udruga roditelja „Korak po korak“ kreće u provedbu sljedećeg koraka na projektu „Prevencija u zajednici“ kojim namjerava doprinijeti učinkovitoj prevenciji zloporabe sredstava ovisnosti i smanjenju broja mladih ovisnika.  

U osnovnim i srednjim školama partnerskih gradova -  Jastrebarsko, Sveti Ivan Zelina i Zaprešić, tijekom veljače će se među učenicima provesti anonimno istraživanje o zaštitnim i rizičnim čimbenika za zlouporabu sredstva ovisnosti djece i mladih.

Ukupno, u istraživanje namjeravamo uključiti 1000 djece i mladih iz ova tri grada s ciljem otkrivanja informacija o čimbenicima koji utječu na konzumaciju sredstva ovisnosti među djecom i mladima.

Rezultati ovog istraživanja vrlo su bitni za daljnji tijek projekta i razvoj akcijskih planova prevencije jer učinkoviti akcijski planovi  u ovim zajednicama omogućit će i razvoj konkretnih koraka na razini gradova za učinkovitu prevenciju.

Projekt se provodi uz  podršku Ureda za suzbijanje zloporabe droga, Ministarstva zdravstva te Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Kroz projekt surađujemo sa suradnicama s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta koje imaju značajno iskustvo u provedbi istraživanja na ovu tematiku, a ovo istraživanje odobreno je te verificirano od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje.

Dosad smo u sklopu projekta proveli fokus grupe s ključnim ljudima zajednica, educirali vijeća za prevenciju o učinkovitim modelima prevencije te procijenili razinu spremnosti svakog grada za razvoj programa. Sada nam sijedi istraživanje među djecom i mladima, a kroz anonimne upitnike u projekt namjeravamo uključiti i širu javnost – građane Jaske, Zeline i Zaprešića.

Kroz aktivnosti, cilj nam je uključiti što veći broj građana na svim razinama te utjecati na smanjenje trendova konzumacije alkohola, pušenja i korištenja ostalih sredstava ovisnosti među djecom i mladima te omogućiti razvoj zdravijih zajednica.

 Pozivamo sve građane Jaske, Zeline i Zaprešiće da prate naše aktivnosti i sudjeluju u kreiranju zdravije okoline za odrastanje djece i mladih u zajednici!