Projekt "Škola otvorena roditeljima" rezultat je iskustva Udruge roditelja „Korak po korak" stečenog kroz provedbu projekata „Škola otvorena roditeljima" i "Roditelji zastupnici djece". Roditelji, učitelji, stručni radnici i osoblje škole upućeni su na partnerstvo i suradnju, no dosadašnja iskustva, kao i rezultati provedenog istraživanja ukazuju na potrebu za edukacijom i sustavnim radom na prepoznavanju važnosti kvalitetne suradnje i partnerstva škole i roditelja. Projekt "Škola otvorena roditeljima" sastoji se od niza aktivnosti koje na vrlo konkretan i praktičan način upućuju jedne i druge na kvalitetnu suradnju i partnerstvo kako bi u najboljoj mogućoj mjeri iskoristili kapacitete obitelji i škole za dobrobit djece, obitelji, ali i same škole.

Radionice koje se provode u sklopu projekta "Škola otvorena roditeljima" namijenjene su vijećima roditelja, ali i ostalim zainteresiranim roditeljima u pojedinoj školi. Njihova je svrha pomoći roditeljima i osoblju škole da razviju vještine potrebne za prepoznavanje konkretnih problema u njihovoj sredini, strukturiranje međusobne suradnje, određivanje ciljeva koje žele postići i metoda njihova ostvarivanja.

U okviru projekta, u suradnji s udrugama RODA i IDEM  izrađena je i brošura namijenjena roditeljima i odgojno obrazovnim djelatnicima. Cilj brošure je pomoći školama prilikom kreiranja partnerskog odnosa s roditeljima te podsjetiti roditelje na važnost njihovog aktivnog uključivanja u obrazovanje svojeg djeteta.