Trening društvene pravde prva je u nizu edukacija projekta Uključene zajednice održana u Udruzi Roda od 9. do 11. listopada.

Ovaj projekt sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

U projekt su se uključile udruge iz Zagreba, Varaždina, Osijeka i Zadra kako bi se osposobile za rad s bivšim zatvorenicima i njihovim obiteljima s jedne strane te senzibilizirale i pripremile lokalnu zajednicu za kvalitetan postpenalni prihvat s druge strane.

Trening su vodile psihologinje Sanja Brajković i Marina Trbus iz POU Korak po Korak. Sudjelovanjem na edukaciji otvoreno je područje stigme i predrasuda prema ranjivim skupinama, ali i strahova te potreba lokalne zajednice kako bi prihvat u zajednicu bio pozitivan.

Ova edukacija omogućila nam je međusobno upoznavanje, povezivanje i prve korake k uspješnoj suradnji kako bi u nastavku projekta radili na razvoju modela Uključene zajednice - univerzalnog modela za uspješnu integraciju ugroženih skupina u društvo.

Sastali smo se partnericama na projektu Uključene zajednice, Pučkim otvorenim učilištem Korak po korak i Udrugom RODA – Roditelji u akciji.  Sastanak je bio prilika da potpišemo partnerske ugovore i predstavimo logo projekta.

Pripremamo prvu edukaciju, Trening društvene pravde - Živjeti različitosti koji će se održati od 9. do 11. listopada u prostoru Udruge RODA.

Trening će voditi Sanja Brajković i Marina Trbus, psihologinje POU Korak po korak.

Sudionici nam dolaze iz Osijeka, Varaždina, Zadra i Zagreba.

Ovom edukacijom nastavljamo s razvojem modela Uključenih zajednica, a s ciljem osnaživanja i senzibilizacije lokalnih zajednica za prihvat bivših zatvorenika u društvo.

Sudjelovanje je besplatno, a udruge koje će sudjelovati u projektu kroz edukacije, volonterske akcije i razvoj lokalne politike ojačat će kapacitete u području rada resocijalizacije bivših zatvorenika i njihov pozitivan prihvat u društvo.

Udruga roditelja "Korak po korak"  poziva udruge s područja Zagreba, Varaždina, Osijeka i Zadra na sudjelovanje u aktivnostima projekta Uključene zajednice kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Tijekom sudjelovanja na aktivnostima projekta, članovi udruga bit će osposobljeni za psihosocijalni rad i podršku bivšim zatvorenicima te njihovim obiteljima kako bi im olakšali reintegraciju u društvo.

U edukativnom ciklusu, sudionici će biti osposobljeni u području:

• senzibilizacije društva
  • psihosocijalne pomoći i savjetovanja
  • pravnog okvira i zagovaračkih alata
  • intersektorske suradnje
  • razvoja lokalne politike postepenalnog prihvata
  • izrade promotivne kampanje i volonterstva

Edukacije se održavaju u Zagrebu, a vode ih stručnjakinje iz partnerskih organizacija, Pučkog otvorenog učilišta Korak po korak, Udruge roditelja u akciji – RODA te vanjski suradnici.

Prijaviti se možete ispunjavanjem ovog google obrasca.

Više informacija o projektnima aktivnostima pročitajte u pozivu ili  putem e-mail poruke na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Sve edukacije za sudionike su besplatne - uključujući troškove smještaja i puta.

Trening društvene pravde prva je edukacija projekta Uključene zajednice. Održat će se od 9. do 11. listopada ove godine u prostoru Udruge RODA, u Zagrebu.

Trening će voditi psihologinje Sanja Brajković i Marina Trbus iz POU Korak po Korak. Tijekom edukacije sudionici će biti senzibilizirani o poteškoćama s kojima se susreću ugrožene skupine društva, bivši zatvorenici.

Na edukaciji će sudjelovati udruge s područja Osijeka, Zadra, Zagreba i Varaždina, a uskoro ćemo objaviti i poziv na uključenje u projekt.

Ovo je prva u nizu edukacija kojom započinjemo razvoj modela Uključenih zajednica, a s ciljem osnaživanja i senzibilizacije lokalnih zajednica za prihvat bivših zatvorenika u društvo.

Sudjelovanje je besplatno, a udruge koje će sudjelovati u projektu kroz edukacije, volonterske akcije i razvoj lokalne politike ojačat će kapacitete u području rada resocijalizacije bivših zatvorenika i njihov pozitivan prihvat u društvo.

Održan je prvi sastanak s partnerskim organizacijama, Pučkim otvorenim učilištem Korak po korak i Udrugom RODA – Roditelji u akciji o aktivnostima na projektu Uključene zajednice. Projekt se provodi uz sufinanciranje Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020.

U ovom razdoblju s partnerima ćemo razvijati Model Uključenih zajednica u sklopu kojeg ćemo provesti istraživanje te edukacije s ciljem senzibiliziranja društva za prihvaćanje bivših zatvorenika u lokalnu zajednicu.

Osnovni cilj projekta Uključene zajednice je senzibilizirati, povezati i kapacitirati organizacije civilnog društva za usluge koje doprinose kvalitetnom postpenalnom prihvatu u lokalnoj zajednici te podići spremnost lokalnih ustanova i zajednice za kvalitetniji postpenalni prihvat.

Aktivnosti će rezultirati osiguravanjem održivosti usluge kvalitetnijeg lokalnog postpenalnog prihvata čime se stvaraju uvjeti za učinkovitiju resocijalizaciju i reintegraciju počinitelja kaznenih djela u društvenu zajednicu.

Projekt će se provoditi u 4 grada: Osijek, Varaždin, Zadar i Zagreb. Provedbom aktivnosti u 4 različite zajednice steći će se vrijedne usporedne informacije za oblikovanje strategija širenja modela u druge sredine u Republici Hrvatskoj.

Ukupna vrijednost projekta: 1.029.353,12 kn.

Iznos koji sufinancira EU: 874.950,15 kn.

Razdoblje provedbe projekta: 11. srpanj 2019. – 11. listopad 2020.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Udruge roditelja "Korak po korak".

Više informacija o potporama možete pronaći na:

www.strukturnifondovi.hr i  www.esf.hr.

Svečanim potpisivanjem ugovora u Hotelu Westin 11. srpnja 2019. godine počela je provedba projekta Uključene zajednice financiranog iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt će se provoditi kao dio programa Uključeni roditelji čiji je cilj uspješna resocijalizacija i reintegracija bivših zatvorenika - roditelja u zajednicu kao i pružanje adekvatne podrške njihovim obiteljima.

Osnovni cilj projekta Uključene zajednice je senzibilizirati, povezati i kapacitirati organizacije civilnog društva za usluge koje doprinose kvalitetnom postpenalnom prihvatu u lokalnoj zajednici te podići spremnost lokalnih ustanova i zajednice za kvalitetniji postpenalni prihvat.

Projekt će se provoditi u 4 grada: Osijek, Varaždin, Zadar i Zagreb.

S partnerima, POU Korak po Korak i Udrugom Roditelji u akciji, tijekom 18 mjeseci radit ćemo na izradi lokalne politike i kapacitiranju organizacija za što kvalitetnije uključenje bivših zatvorenika u zajednicu.

Upoznat ćemo se i s modelom “kuće na pola puta” u Nizozemskoj u sklopu studijske posjete.

Jer zatvorenicima je potrebno pružiti psihocosijalne usluge, kao što su trening socijalnih vještina, kontrola ljutnje i impulsa kako bi im se povećale prilike za reintegraciju i resocijalizaciju.

Ukupna vrijednost projekta: 1.029.353,12 kn.

Iznos koji sufinancira EU: 874.950,15 kn.

Razdoblje provedbe projekta: 11. srpanj 2019. – 11. listopad 2020.

Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Udruge roditelja "Korak po korak".

Više informacija o potporama možete pronaći na:

www.strukturnifondovi.hr i  www.esf.hr.

Udruga roditelja Korak po korak održala je 23.10.2018. u prostoru Matice hrvatske završnu prezentaciju aktivnosti svog projekta „Uključeni roditelji“. Cilj projekta je smanjenje diskriminacije i povećana integracija bivših zatvorenika i njihovih obitelji. Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, socijalnu politiku i mlade, a odvijao se u partnerstvu sa Ministarstvom pravosuđa.

Projekt je ove godine djelovao na više razina te obuhvatio suradnju s ključnim dionicima, grupni rad s osobama u kaznenom sustavu te individualni rad s osobama u tretmanu Probacijskih ureda Zagreb. Specifičnost ovogodišnje provedbe jest i povećano uključivanje članova obitelji zatvorenika i bivših zatvorenika koji su Savjetovalište prepoznali kao mjesto informiranja i podrške.

Također, kroz okupljanje je predstavljen priručnik za psiho - socijalni kao i osobni rad sa ugroženim skupinama društva, a sa specifičnim naglaskom na zatvorsku i bivšu zatvorsku populaciju, "Slušam te". Autorice priručnika su Marina Trbus, prof.psih., univ.spec.iur., voditeljica projekta i Iva Buconjić, mag.psih., obje sa iskustvom rada s ovom specifičnom skupinom korisnika.

Predstavljen je i projekt Udruge u najavi, "Uključene zajednice", čiji je cilj doprinos učinkovitoj resocijalizaciji i reintegraciji bivših zatvorenika kroz jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva te povezivanje s lokalnom upravom.

Udruga roditelja "Korak po korak“ u 2018. godini nastavlja sa provedbom svog projekta „Uključeni roditelji“. Cilj projekta je smanjenje diskriminacije i povećana integracija bivših zatvorenika, te njihovih obitelji. Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, socijalnu politiku i mlade, a odvija se u partnerstvu sa Ministarstvom pravosuđa.

Prvi sastanak facilitatora održan je u ponedjeljak, 19. ožujka 2018. godine u prostoru Udruge roditelja "Korak po korak", na kojem su uz predstavnice Udruge sudjelovali i Zvonimir Penić, načelnik Sektora tretmana, Dijana Todosiev, voditeljica Službe u Sektoru za probaciju, Ksenija Ivenčnik Blažević, voditeljica Odjela tretmana zatvorenica Kaznionice u Lepoglavi, Dragana Vasović, viša stručna savjetnica u Odjelu tretmana Kaznionice u Lepoglavi te Ana Šimić i Maja Samsa, predstavnice Probacijskog ureda Zagreb I i II.

Sudionici sastanka iznijeli su svoj pogled na trenutno stanje usluga i potreba te je projekt „Uključeni roditelji“ izdvojen kao važan korak na zajedničkom putu ka uspješnijoj integraciji bivših zatvorenika. Također, planirao se ritam provedbe projektnih aktivnosti te suradnja s partnerima – posjeti kaznionicama u Lepoglavi i Požegi te ostvarivanje uže suradnje s Probacijskim uredima.

Kroz suradnju s našim partnerima iz Ministarstva pravosuđa nadamo se informirati i uključiti što više korisnika u usluge koje pružamo te u konačnici doprinijeti inkluziji roditelja, bivših zatvorenika, u zajednicu.

Ukoliko se prepoznajete u opisu i zainteresirani ste za podršku u vidu individualnog ili obiteljskog savjetodavnog rada pozivamo vas da se javite u Udrugu na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na 01/4855 578.