Uključiva podrška novi je projekt programa Uključeni roditelji. Provodi se uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

U projektu surađujemo s Probacijskim uredima I i II u Zagrebu te drugim stručnjacima iz područja promocije i zaštite ljudskih prava i prava djece kako bi podigli razinu provedbe antidiskriminacijske politike s ciljem prevencije socijalne isključenosti ranjivih skupina kao što su (bivši) zatvorenici, osuđenici i djeca.

Projektom želimo utjecati na održavanje pozitivnog odnosa roditelj – dijete kod (bivših) zatvorenika i osuđenika kroz ublažavanje simptoma poteškoća mentalnog zdravlja te jačanje roditeljskih kompetencija. Na taj način dugoročno želimo stvoriti uvjete za uspješnu resocijalizaciju i reintegraciju bivših zatvorenika.

Drugi modul na projektu Uključene zajednice - Pravni okviri i zagovarački alati održan je od 27. do 29. studenog u Udruzi RODA, u Zagrebu.

Na edukaciji su sudjelovale udruge iz Zagreba, Varaždina, Osijeka i Zadra koje će u lokalnim zajednicama u sljedećoj godini organizirati kampanje i volonterske akcije kako bi senzibilizirale društvo za pozitivan prihvat bivših zatvorenika u zajednicu.

Ivana Zanze i Branka Mrzić Jagatić vodile su edukaciju te podijelile sa sudionicima iskustvo Udruge RODA u pripremi i realizaciji brojnih zagovaračkih kampanja.

Za uspješnost zagovaračkih kampanja potrebna je dobra suradnja s medijima te korištenje društvenih platformi u online svijetu. Na edukaciji su sudionici imali priliku izrađivati planove kampanja te poruke kako bi zagovarali promjene, senzibilizirali javnost i utjecali na ključne dionike u području zaštite prava djece čiji su roditelji na odsluženju kazne zatvora.

Tijekom ove edukacije sudionici su se upoznali i s pravnim okvirom, naročito u području održavanja odnosa roditelja i djece. Održavanje obiteljskih odnosa ključno je za uspješnu resocijalizaciju bivših zatvorenika te je važno omogućiti održavanje obiteljskih odnosa tijekom izdržavanja kazne.

Pravni okviri i zagovarački alati druga je u nizu edukacija projekta Uključene zajednice. Održat će se od 27. do 29. studenog u Udruzi RODA, u Zagrebu.

Ova edukacija provodi se u području zagovaračkih aktivnosti, suradnje s medijima te poznavanja i korištenja pravnih mehanizama u svrhu senzibilizacije lokalne sredine za kvalitetniji postpenalni prihvat bivših zatvorenika u zajednicu.

Sudionici udruga s područja Zagreba, Varaždina, Osijeka i Zadra uključeni u projektne aktivnosti na ovoj edukaciji kreirat će sadržaj poruka koje će sljedeće godine koristiti u digitalnoj kampanji s ciljem senzibilizacije javnosti na poteškoće ranjivih skupina.

Voditeljice ovog modula su partnerice na projektu, Ivana Zanze i Branka Mrzić Jagatić iz Udruge RODA – Roditelji u akciji.

Trening društvene pravde prva je u nizu edukacija projekta Uključene zajednice održana u Udruzi Roda od 9. do 11. listopada.

Ovaj projekt sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

U projekt su se uključile udruge iz Zagreba, Varaždina, Osijeka i Zadra kako bi se osposobile za rad s bivšim zatvorenicima i njihovim obiteljima s jedne strane te senzibilizirale i pripremile lokalnu zajednicu za kvalitetan postpenalni prihvat s druge strane.

Trening su vodile psihologinje Sanja Brajković i Marina Trbus iz POU Korak po Korak. Sudjelovanjem na edukaciji otvoreno je područje stigme i predrasuda prema ranjivim skupinama, ali i strahova te potreba lokalne zajednice kako bi prihvat u zajednicu bio pozitivan.

Ova edukacija omogućila nam je međusobno upoznavanje, povezivanje i prve korake k uspješnoj suradnji kako bi u nastavku projekta radili na razvoju modela Uključene zajednice - univerzalnog modela za uspješnu integraciju ugroženih skupina u društvo.

Sastali smo se partnericama na projektu Uključene zajednice, Pučkim otvorenim učilištem Korak po korak i Udrugom RODA – Roditelji u akciji.  Sastanak je bio prilika da potpišemo partnerske ugovore i predstavimo logo projekta.

Pripremamo prvu edukaciju, Trening društvene pravde - Živjeti različitosti koji će se održati od 9. do 11. listopada u prostoru Udruge RODA.

Trening će voditi Sanja Brajković i Marina Trbus, psihologinje POU Korak po korak.

Sudionici nam dolaze iz Osijeka, Varaždina, Zadra i Zagreba.

Ovom edukacijom nastavljamo s razvojem modela Uključenih zajednica, a s ciljem osnaživanja i senzibilizacije lokalnih zajednica za prihvat bivših zatvorenika u društvo.

Sudjelovanje je besplatno, a udruge koje će sudjelovati u projektu kroz edukacije, volonterske akcije i razvoj lokalne politike ojačat će kapacitete u području rada resocijalizacije bivših zatvorenika i njihov pozitivan prihvat u društvo.

Udruga roditelja "Korak po korak"  poziva udruge s područja Zagreba, Varaždina, Osijeka i Zadra na sudjelovanje u aktivnostima projekta Uključene zajednice kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Tijekom sudjelovanja na aktivnostima projekta, članovi udruga bit će osposobljeni za psihosocijalni rad i podršku bivšim zatvorenicima te njihovim obiteljima kako bi im olakšali reintegraciju u društvo.

U edukativnom ciklusu, sudionici će biti osposobljeni u području:

• senzibilizacije društva
  • psihosocijalne pomoći i savjetovanja
  • pravnog okvira i zagovaračkih alata
  • intersektorske suradnje
  • razvoja lokalne politike postepenalnog prihvata
  • izrade promotivne kampanje i volonterstva

Edukacije se održavaju u Zagrebu, a vode ih stručnjakinje iz partnerskih organizacija, Pučkog otvorenog učilišta Korak po korak, Udruge roditelja u akciji – RODA te vanjski suradnici.

Prijaviti se možete ispunjavanjem ovog google obrasca.

Više informacija o projektnima aktivnostima pročitajte u pozivu ili  putem e-mail poruke na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Sve edukacije za sudionike su besplatne - uključujući troškove smještaja i puta.

Trening društvene pravde prva je edukacija projekta Uključene zajednice. Održat će se od 9. do 11. listopada ove godine u prostoru Udruge RODA, u Zagrebu.

Trening će voditi psihologinje Sanja Brajković i Marina Trbus iz POU Korak po Korak. Tijekom edukacije sudionici će biti senzibilizirani o poteškoćama s kojima se susreću ugrožene skupine društva, bivši zatvorenici.

Na edukaciji će sudjelovati udruge s područja Osijeka, Zadra, Zagreba i Varaždina, a uskoro ćemo objaviti i poziv na uključenje u projekt.

Ovo je prva u nizu edukacija kojom započinjemo razvoj modela Uključenih zajednica, a s ciljem osnaživanja i senzibilizacije lokalnih zajednica za prihvat bivših zatvorenika u društvo.

Sudjelovanje je besplatno, a udruge koje će sudjelovati u projektu kroz edukacije, volonterske akcije i razvoj lokalne politike ojačat će kapacitete u području rada resocijalizacije bivših zatvorenika i njihov pozitivan prihvat u društvo.

Održan je prvi sastanak s partnerskim organizacijama, Pučkim otvorenim učilištem Korak po korak i Udrugom RODA – Roditelji u akciji o aktivnostima na projektu Uključene zajednice. Projekt se provodi uz sufinanciranje Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020.

U ovom razdoblju s partnerima ćemo razvijati Model Uključenih zajednica u sklopu kojeg ćemo provesti istraživanje te edukacije s ciljem senzibiliziranja društva za prihvaćanje bivših zatvorenika u lokalnu zajednicu.

Osnovni cilj projekta Uključene zajednice je senzibilizirati, povezati i kapacitirati organizacije civilnog društva za usluge koje doprinose kvalitetnom postpenalnom prihvatu u lokalnoj zajednici te podići spremnost lokalnih ustanova i zajednice za kvalitetniji postpenalni prihvat.

Aktivnosti će rezultirati osiguravanjem održivosti usluge kvalitetnijeg lokalnog postpenalnog prihvata čime se stvaraju uvjeti za učinkovitiju resocijalizaciju i reintegraciju počinitelja kaznenih djela u društvenu zajednicu.

Projekt će se provoditi u 4 grada: Osijek, Varaždin, Zadar i Zagreb. Provedbom aktivnosti u 4 različite zajednice steći će se vrijedne usporedne informacije za oblikovanje strategija širenja modela u druge sredine u Republici Hrvatskoj.

Ukupna vrijednost projekta: 1.029.353,12 kn.

Iznos koji sufinancira EU: 874.950,15 kn.

Razdoblje provedbe projekta: 11. srpanj 2019. – 11. listopad 2020.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Udruge roditelja "Korak po korak".

Više informacija o potporama možete pronaći na:

www.strukturnifondovi.hr i  www.esf.hr.