25. listopada, 2017. godine u prostorijama Matice hrvatske, održan je okrugli stol Dalje, bolje. Skup je otvorila Silvija Stanić, izvršna direktorica Udruge roditelja "Korak po korak" koja je uvodno pozdravila prisutne te predstavila ciljeve okruglog stola: raspraviti teme osnaživanja kontakata roditelja koji su na izdržavanju kazne te njihove djece ali i povećati vidljivost i odgovore na potrebe roditeljima koji su izašli iz zatvora te osnaživanju odnosa s djetetom i drugim članovima njihove obitelji.

Ispred Ministarstva pravosuđa, djelokrug rada Sektora za probaciju u Republici Hrvatskoj predstavila je voditeljica službe u Upravi za kazneno pravo i probaciju, Dijana Todosiev. Kroz izlaganje prikazani su podaci gdje je trenutno broj osoba na probacijskom roku veći nego na izvršenju kazne zatvora što je doprinijelo smanjenju napučenosti zatvorskog sustava u RH i kvaliteti zaštite ljudskih prava u RH. Gđa. Todosiev istaknula je suradnju Sektora za probaciju i Udruge roditelja "Korak po korak" kao primjer dobre prakse suradnje javne institucije i civilnog društva u pružanju usluga roditeljima - bivšim zatvorenicima. Kroz izlaganje predstavnice Ureda pravobranitelja za djecu, mr.sc. Maja Gabelica Šupljika problematizirala je situacije od samog trenutka uhićenja koje mogu biti izuzetno stresne za dijete, do kraja procesa, kada roditelj koji je bio u zatvoru se vraća kući. Hoće li jedno takvo iskustvo biti izvor traume za dijete ili ne, uvelike ovisi i o sustavu, stručnjacima i zajednici koju mogu biti izvor teškoća, ili pak podrška u reizgradnji veza djeteta s roditeljem koji je bio u zatvoru. Branka Mrzić Jagatić, prikazala je projekte Udruge RODA koji imaju za cilj doprinijeti razvoju povezujućeg roditeljstva te bliskosti roditelja-zatvorenika s njihovom djecom tijekom izvršenja kazne zatvora kroz edukacije roditelja i čitalačke programe roditelja usmjerenih djeci. Prvi dio okruglog stola zatvorila je Marina Trbus, voditeljica projekta "Uključeni roditelji" koji se provodio pod sloganom Dalje, bolje.

Udruga roditelja "Korak po korak" od 1. studenog 2016. godine provodi novi projekt "Uključeni roditelji". Opći cilj projekta je doprinijeti smanjenju diskriminacije i povećanoj integraciji bivših zatvorenika, te njihovih obitelji, kroz jačanje osobnih, roditeljskih i partnerskih resursa te uključivanje u zajednicu kroz mrežu roditelja pomagača. Projekt sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, socijalnu politku i mlade u iznosu od 120.000,00 kuna. 

Suradnici na projektu je Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske, odnosno Uprava za kaznene poslove i probaciju i MPRH Uprava za zatvorski sustav, dok su konzultantice na projektu Ljiljana Ban, socijalna pedagoginja i Irena Vitaljić, psihologinja, a nezavisnu evaluaciju ovog pilota provesti će prof.dr.sc. Martina Ferić.

 

Projekt je dizajniran na način da 6 roditelja pomagača koji sudjeluju u projektu na volonterskoj osnovi, djeluju kao podrška u kvalitetnijoj inkluziji roditelja - bivših zatvorenika u zajednicu. Ovo namjeravamo postići kroz 8 zajedničkih radionica koje će uključivati teme roditeljstva, partnerskih odnosa ali i osobnog rasta i razvoja. 

U razvoj samih radionica uz stručnjakinje, uključene su i predstavnice Ministarstva pravosuđa te krajnji korisnici - roditelji, bivši zatvorenici. 

Također, kroz projekt je predviđen i posjet Kaznionici Lepoglava kako bismo kvalitetnije informirali roditelje koji trenutno izdržavaju kaznu zatvora da nam se obrate i uključe u radionice po izlasku. Radionice su otvorenog tipa te se svi zainteresirani bivši zatvorenici koji su ujedno i roditelji pozivaju da se uključe. Radionice se provode svaku srijedu u prostorijama Savjetovališta udruge "Mama je mama", Zvonimirova 21 u Zagrebu s početkom u 15 sati. Zainteresirani se mogu javiti i u Udrugu na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na 01/4855 578.