Drugi modul na projektu Uključene zajednice - Pravni okviri i zagovarački alati održan je od 27. do 29. studenog u Udruzi RODA, u Zagrebu.

Na edukaciji su sudjelovale udruge iz Zagreba, Varaždina, Osijeka i Zadra koje će u lokalnim zajednicama u sljedećoj godini organizirati kampanje i volonterske akcije kako bi senzibilizirale društvo za pozitivan prihvat bivših zatvorenika u zajednicu.

Ivana Zanze i Branka Mrzić Jagatić vodile su edukaciju te podijelile sa sudionicima iskustvo Udruge RODA u pripremi i realizaciji brojnih zagovaračkih kampanja.

Za uspješnost zagovaračkih kampanja potrebna je dobra suradnja s medijima te korištenje društvenih platformi u online svijetu. Na edukaciji su sudionici imali priliku izrađivati planove kampanja te poruke kako bi zagovarali promjene, senzibilizirali javnost i utjecali na ključne dionike u području zaštite prava djece čiji su roditelji na odsluženju kazne zatvora.

Tijekom ove edukacije sudionici su se upoznali i s pravnim okvirom, naročito u području održavanja odnosa roditelja i djece. Održavanje obiteljskih odnosa ključno je za uspješnu resocijalizaciju bivših zatvorenika te je važno omogućiti održavanje obiteljskih odnosa tijekom izdržavanja kazne.

Ova edukacija predstavlja nastavak razvoja Modela Uključene zajednice, univerzalnog modela kojeg će udruge primijeniti u ove 4 lokalne zajednice.

Na sljedećem modulu u siječnju 2020. godine učit ćemo kako ostvariti intersektorsku suradnju.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Udruge roditelja "Korak po korak".
Više informacija o potporama možete pronaći na:
www.strukturnifondovi.hr i www.esf.hr.