Prve aktivnosti projekta „Zajedno za mame“, koji provodi Udruga roditelja „Korak po korak“ u partnerstvu s Udrugom žena „Hera“ iz Križevaca, zagrebačkom Udrugom „Djeca prva“ i Centrom za socijalnu skrb u Križevcima, predstavljene su na okruglom stolu održanom u Križevcima. Cilj je projekta osigurati snažniju podršku i pomoć maloljetnim i mladim majkama pri nastavku školovanja i zapošljavanju te pomoć u brizi i skrbi za dijete, kao i ojačati njihovu ulogu u zajednici kroz informiranost, educiranost i unapređenje osobnih kompetencija i socijalnih vještina.

Na okruglom stolu predstavnici i partneri na projektu prezentirali su svoje uloge, informativne materijale i aktivnosti koje provode u okviru projekta. Tako su predstavljeni rezultati edukacije „Standardi kvalitete socijalnih usluga – modeli socijalnih usluga“ održane početkom travnja koja je pripremila partnere na kvalitetnije pružanje usluge korisnicama. Veća razina kvalitete bit će osigurana i skorim uspostavljanjem savjetovališta za maloljetne i mlade majke s područja Koprivničko-križevačke županije koje će djelovati u okviru Udruge „Hera“ u Križevcima i nuditi pomoć, savjete i razmjenu iskustava kroz individualne susrete ili grupe podrške. O uslugama savjetovališta maloljetni i mladi roditelji mogu se već sad informirati putem posebne brošure koja je izdana u okviru projekta, a Centri za socijalnu skrb predviđaju potrebu novčanih davanja korisnicama za plaćanje putnih troškova kako bi i one izvan mjesta savjetovališta mogle koristiti njegove usluge. Tim će korisnicama korištenje usluga olakšati i mobilni tim stručnjaka, koji će Udruga „Hera“ uskoro osposobiti izradom baze volontera koji će djelovati u okviru projekta.

Na okruglom stolu istaknuto je kako i srednje škole prepoznaju potrebu uključivanja ne samo maloljetnih majki, već i očeva u savjetodavni rad, a prepoznata je i potreba prevencije maloljetničkih trudnoća informiranjem učenika u redovnoj nastavi.

Daljnje aktivnosti projekta uključuju početak pilot-primjene modela pružanja socijalnih usluga te mentorske sastanke i dodatne okrugle stolove na kojima će sudionici projekta imati prilike za razmjenu iskustava te međusobno umrežavanje i jačanje suradnje s ključnim dionicima iz sustava. Konačan rezultat projekta bit će izrada protokola o postupanju u slučaju maloljetničke trudnoće, koji podrazumijeva suradnju obitelji i nadležnih institucija, osobito škole te ustanova socijalne i zdravstvene zaštite. U okviru projekta bit će objavljena i publikacija s najznačajnijim zaključcima te preporukama za daljnje aktivnosti usmjerene na pomoć i podršku maloljetnim i mladim majkama i njihovim obiteljima.